Home Automotive Drie grote veranderingen op technologisch gebied bij het autorijden

Drie grote veranderingen op technologisch gebied bij het autorijden

2559
0
DELEN
snelweg

Dagelijks stappen miljoenen mensen de auto om naar het werk te gaan, boodschappen te doen, de kinderen weg te brengen of naar huis te rijden. Meer dan honderd jaar heeft de auto-industrie gewerkt aan manieren om het autorijden leuker, beter en veiliger te maken. Op dit moment staan we voor het punt waarop er erg veel gaat veranderen. Deze drie technologische veranderingen op technologisch gebied gaan het autorijden voorgoed veranderen.

Betere navigatiesystemen met realtime data en onderlinge communicatie

We rekenen op onze navigatiesystemen. Grote kans dat je niet eens een wegenkaart in de auto hebt liggen tegenwoordig. Maar onze navigatiesystemen zijn eigenlijk helemaal niet zo slim als wij denken. Zij rekenen de optimale route uit aan de hand van de wegen en snelheidslimieten die zij kennen – en dat is het. In de toekomst wordt het veel makkelijker om van A naar B te komen: er wordt gewerkt aan navigatiesystemen die realtime data gebruiken. Zo wordt de file-informatie verwerkt in de route en wordt de aangeraden route aangepast wanneer er bijvoorbeeld ongelukken gebeurd zijn op de route die voorheen berekend werd. Door onderlinge communicatie mogelijk te maken, kunnen de navigatiesystemen daarnaast ook onderling ‘overleggen’ over de opties door naar verschillende parameters te kijken. Door middel van augmented reality zijn deze systemen direct op de voorruit te gebruiken.

Social media content in de auto en op de ruiten

Tijdens het rijden hebben we muziek aanstaan en kijken de kinderen op de achterbank naar filmpjes of hebben ook muziek op de oren. In de toekomst hoef je je geen zorgen meer te maken over welke content je bij te hebt en hoe goed verbindingen zijn. Je kunt namelijk de social media content meenemen in de auto. Voor de kinderen op de achterbank betekent dit dat alle content direct opgevraagd kan worden: filmpjes, afbeeldingen, artikelen. Dit kan weergegeven worden op de autoruiten achterin de auto én kan ook nog eens interactief gemaakt worden. Ontwikkelaars zijn al zo ver dat er testen gedaan zijn. Dankzij de ontwikkelingen bij de blockchaintoepassing Reddcoin wordt het daarnaast interessanter voor contentmakers om hierop in te spelen: de gebruikers kunnen met deze munten gemakkelijk fooien geven wat de creatie van nieuwe content speciaal voor in de auto sterk zal bevorderen.

Blinden kunnen voelen en horen wat wij zien

We staan er niet altijd stil bij, maar mensen die blind of zeer slechtziend zijn, die hebben tijdens een autorit veel minder te doen dan mensen die wel goed kunnen zien. Maar dat duurt niet lang meer. Ford werkt namelijk hard een systeem dat Feel the View genoemd wordt. Het is een systeem waarbij een camera in de voorruit of zijruit het landschap vangt in 255 grijstinten. Elke tint heeft een eigen vibratie die te voelen zijn door de blinde of slechtziende inzittende. Daarnaast is er een stemondersteuning die vertelt wat er buiten te zien is. Autorijden wordt dus ook voor mensen met minder goede ogen een stuk aantrekkelijker!

Autorijden zal nooit meer hetzelfde zijn

Deze drie ontwikkelingen zijn een kleine greep uit de vele ontwikkelingen die op komst zijn en zijn zeker de moeite om in de gaten te houden. Allemaal zijn ze getest en is het wachten op de implementatie van de technologie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here