Home Computers De beste externe harde schijf voor Mac

De beste externe harde schijf voor Mac

148
0
DELEN
Beste externe harde schijf voor Mac

Een externe harde schijf is erg handig als je al je bestanden op je Mac gemakkelijk wil kunnen bewaren. Foto’s, video’s, Word-bestanden en eigenlijk alles wat je maar kan bedenken kan opgeslagen worden. Het is erg slim om een externe harde schijf te gebruiken als back-up mocht je computer ooit crashen. Ook dient het als extra geheugen wanneer het interne geheugen snel vol zit. Er zit echter wel verschil in harde schijven. Niet elke is geschikt om op een Mac aan te sluiten. Daarom wordt in dit artikel behandeld welke het beste zijn. Ook wordt besproken waar op gelet moet worden bij het kopen van een externe harde schijf. Onder andere eigenschappen en specificaties worden besproken om te verduidelijken waarom het van belang is.

Top 10 externe harde schijven voor Mac

1. LaCie Rugged Mini USB-C 4TB

LaCie Rugged Mini USB 3.0 

De onverwoestbare externe harde schijf

Er is een externe harde schijf nodig, maar er doen wel eens situaties voor wanneer hij schade kan oplopen. Dan is de LaCie Rugged Mini USB-C ideaal. 4 terabyte is ruimte genoeg voor foto’s, films en muziek. De eigenschappen van de harde schijf zijn ideaal voor onderweg. Hij is namelijk spatwaterdicht, schokbestendig en stofbestendig.  De LaCie Rugged is zelfs bestand tegen een val van 1,2 meter.

Verder zit er een back-up functie bij en twee jaar garantie. Ook is hij geformatteerd voor Mac en Windows. Met de Rugged Mini USB-C zit je tijdens een avontuur nooit meer zonder externe harde schijf.

Pluspunten

De LaCie Rugged Mini USB-C is bestand tegen heftige omstandigheden
Door de USB-C-ingang is er geen adapter nodig

Minpunten

Wanneer de Rugged Mini in gebruik is, is de valbescherming niet van toepassing

Je kunt deze externe harde schijf bij de volgende webshops bestellen

2. LaCie Mobile drive USB-C 5TB

LaCie Mobile Drive USB-C - Externe harde schijf - 5TB

De beste externe harde schijf passend bij een Macdesign

De LaCie Mobile drive USB-C is een compacte en stijlvolle externe harde schijf. Het frame is gemaakt van aluminium en weegt slecht 400 gram. Het formaat gaat overigens niet ten koste van de opslagruimte. 5 terabyte om uren aan films of duizenden foto’s op te slaan. Met de software van LaCie maak je automatisch back-ups van je bestanden. Zowel een USB-C als een USB 3.0 aansluiting is mogelijk. Dit maakt het een veelzijdige externe harde schijf.

De harde schijf is speciaal geformatteerd voor een Mac, maar kan ook omgezet worden naar Windows. Het lichte gewicht maakt de schijf ideaal om mee te nemen. Helaas is de Mobile drive niet water-, stof- en schokbestendig.

Pluspunten

Het design van de LaCie is stijlvol en past uitstekend bij de Mac
De behuizing is stevig omdat het van aluminium is gemaakt

Minpunten

De harde schijf is niet bestand tegen water, stof en harde klappen

Je kunt deze externe harde schijf bij de volgende webshops bestellen

3. Seagate Backup Plus Hub 8TB

Seagate Backup Plus Hub 8 TB

De beste externe harde schijf voor je desktop

De Seagate Backup Plus Hub 8 TB is één van de beste externe harde schijven. Het is ideaal als extra opslagruimte voor je computer. Via de twee USB-poorten kunnen andere apparaten opgeladen worden terwijl de externe harde schijf op je bureau ligt. De software van Seagate maakt het met mogelijk om gemakkelijk back-ups te maken.

De 8 terabyte opslagruimte is genoeg om zorgeloos al je bestanden op de Plus Hub te hebben. De schijf heeft ook nog eens twee jaar garantie en twee jaar Rescue Data Recovery.

Pluspunten

Aan de twee USB-poorten kunnen andere apparaten opladen
De Seagate Backup Plus Hub heeft een erg groot geheugen van 8 TB

Minpunten

Om de externe harde schijf te gebruiken op een Mac moet hij eerst geformatteerd worden

Je kunt deze externe harde schijf bij de volgende webshops bestellen

4. Seagate One Touch Portable Drive 4 TB

Seagate One Touch - Draagbare externe harde schijf

De beste externe harde schijf voor de fotograaf die altijd onderweg is

De Seagate One Touch is een externe harde schijf die vooral heel draagbaar is. De opslagruimte is een riante 4 terabyte, maar het slanke design maakt dat hij gemakkelijk een vakje van een tas past. Ideaal voor bijvoorbeeld een fotograaf die beperkte ruimte heeft in zijn cameratas. De harddisc werkt met Windows en Mac zonder dat er opnieuw geformatteerd hoeft te worden.

Het apparaat heeft twee jaar garantie en Seagate Resque Services. Bovendien zit er gratis een Adobe Creative Fotografieplan van 4 maanden bij.

Pluspunten

De Seagate One Touch heeft een slank licht design
De externe harde schijf is stofbestendig

Minpunten

De externe harde schijf is niet schokbestendig

Je kunt deze externe harde schijf bij de volgende webshops bestellen

5. Western Digital My Passport for Mac Type C 4TB

Western Digital My Passport for Mac - Externe harde schijf 

Beste basic externe harde schijf speciaal voor iMac of Macbook

De Western Digital My Passport for Mac Type C is een fijne basis externe harde schijf. De ruimte van 4 terabyte is genoeg, hij is gemakkelijk te gebruiken omdat hij geformatteerd voor Mac is, hij is van een compact formaat en de prijs is zeer aantrekkelijk. De Time Machine functie maakt automatisch een back-up.

Verder loopt de verbinding via een snelle USB-C-connectie. Het is een uitstekende externe harde schijf als aanvulling op je Macbook.

Pluspunten

Het formaat van de harde schijf is zeer compact
Er zit een handige automatische back-up functie op de WD My Passport for Mac
De bestanden zijn beschermd via hardware encryptie en wachtwoordbeveiliging

Minpunten

De externe harde schijf is niet bestendig tegen stof, water of schokken

Je kunt deze externe harde schijf bij de volgende webshops bestellen

Waar moet je op letten bij het kopen van een externe harde schijf?

Er zijn een aantal zaken belangrijk om door te nomen voor je over gaat tot het kopen van een externe harde schijf. Het voorkomt dat er een product wordt aangeschaft die helemaal niet geschikt is voor de situatie.

Een harde schijf

Allereerst is het handig duidelijk te hebben wat een harde schijf is. Het is een onderdeel waar je gegevens op kan bewaren. Men spreekt ook wel over een harddisk of HDD. In de computer zit een intern harde schijf. Deze is nodig om te kunnen functioneren. Wanneer deze opslagruimte vol zit kan het functioneren hard achteruitgaan. Een externe HDD is interessant wanneer de interne vol zit of wanneer er een back-up gemaakt moet worden. Op een PC is namelijk altijd al een deel van het interne geheugen gereserveerd voor het besturingssysteem. Een externe harde schijf heeft veel ruimte en helpt om je Mac goed te laten functioneren.

De gewenste ruimte

De gewenste opslagruimte op een externe harde schijf is afhankelijk van het doel ervan. Wat wordt erop opgeslagen. Er zijn externe harde schijven van 500 GB, maar ook van 1 terabyte of meer. 1 terabyte is 1024 gigabyte en 1 gigabyte weer 1024 megabyte. Als je de externe harde schijf gaat gebruiken als mediabibliotheek is er al snel minimaal 1 terabyte nodig. Eigenlijk geldt voor harddisks altijd hoe meer hoe beter. Meer ruimte is sneller en prettiger. Het hangt er in dit geval dus vooral van af hoeveel je wilt uitgeven aan een harde schijf.

Snelheid

Externe harde schijven zijn verbonden via een USB-kabel. Tegenwoordig worden deze al beter, maar dezelfde snelheid als een interne harde schijf halen is lastig. Er zijn harde schijven met een USB-C-poort of met een USB-3.0 (of ouder). De snelheid van gegevens overdracht verschilt tussen de twee.

  • USB 3.0: Gegevensoverdracht van 5Gb/s.
  • USB-C: Gegevensoverdracht van 10Gb/s.

Een externe harde schijf gebruiken voor een besturingssysteem

Een nieuwe harde schijf gebruiken om Windows op te draaien kan ook veel ruimte en snelheid op je computer schelen. Zo blijft die ruimte er interne harde schijf bespaard waardoor de computer beter functioneert. Echter zijn externe harde schijven hier niet geschikt erg geschikt voor. De verbinding loopt namelijk via USB en de gegevensoverdracht gaat gewoon niet snel genoeg om een besturingssysteem op te draaien. Gevolg is dat je hele Mac langzamer functioneert.

HFS+ geformatteerde schijven

Het is in principe mogelijk om elke externe harde schijf te gebruiken voor zowel Mac als Windows. Zolang je er maar voor zorgt dat hij op de juiste manier geformatteerd wordt. Er zijn echter ook HFS+ geformatteerde schijven. Deze zijn speciaal klaargemaakt voor Apple. Die externe harde schijven kunnen dus rechtstreeks vanuit de verpakking gebruikt worden op een Mac. Wanneer dit niet het geval is moet je wel formatteren.

Schokbestendigheid

Een externe harde schijf heeft ten opzichte van een SD-kaart een nadeel. De meeste zijn niet schokbestendig. De opslagcapaciteit is groot voor een relatief lage prijs, maar hij is gemaakt om op je bureau te blijven liggen. Althans dat was zo. Tegenwoordig bestaan er externe harde schijven die een schokbestendige behuizing hebben. Neem hem overal mee naar toe zonder risico. Ook wanneer de schijf per ongeluk van je bureau valt is er geen paniek. Let dus op wanneer je veel op pad bent met de harddisc, kies er één die schokbestendig is.

Waterdicht

Voor de mensen die hun externe schijf echt overal bij zich hebben zijn er waterdichte versies op de mark. Mocht je een keer verrast worden door een stortbui met het apparaat in je zak, dan kan hij maar beter waterbestendig zijn.

FAQ

Hier volgen een aantal veel gestelde vragen over harde schijven en over het werken ermee.

Hoeveel ruimte nemen films, spellen en series in op je harde schijf?

Een HD Film van twee uur neemt al snel 2 tot 5 gigabyte in. Een groot spel kan wel rond de vijftig gigabyte opvullen. Een aflevering van een serie zo rond de 500 megabyte. Voor een grote bibliotheek met films en spellen is dus een harde schijf met veel opslagruimte gewenst. Omdat spellen en films ook steeds uitgebreider worden is het goed mogelijk dat ze in de toekomst nog meer ruimte innemen. Met het oog op de toekomst is meer ruimte dus ook van belang.

Wat zijn de beste merken van harde schijven?

Er zijn meerdere fabrikanten die uitstekende harddisks maken. De volgende merken staan bekent om hun uitstekende kwaliteit: LaCie, Seagate en Western Digital. Het verschil tussen de typen zit hem vooral in de prijs en de eigenschappen. Het is niet te zeggen welk merk van deze drie het aller beste is.

Wat is het voordeel van een externe harde schijf?

Het grootste voordeel van een externe harde schijf is dat hij makkelijk mee te nemen is. Al je bestanden, video’s en foto’s in je broekzak bij de hand. Ook neemt het nauwelijks ruimte in op je bureau. Het is dus ook een prima toevoeging aan een vaste werkplek.

Moet ik een externe harde schijf formatteren?

Er zijn speciale harde schijven die HFS+ geformatteerd zijn. In dat geval hoef je niks te doen. Wanneer dit niet het geval is moet er wel geformatteerd worden. Het is belangrijk omdat de al de bestanden door macOS benaderd moeten kunnen worden. De externe harde schijf moet dus matchen met het Applefile system. Anders herkent het systeem de bestanden niet op de juiste manier.

Hoe formatteer je een externe harde schijf voor Mac?

Een harde schijf formatteren op je Mac is niet moeilijk. Volg de volgende stappen:

1. Verbind de externe harde schijf met de Mac

2. Open Schijfhulpprogramma

3. Selecteer de harddisc

4. Klik op wis

5. Geef de harde schijf een naam

6. Bij structuur selecteer je APFS.

7. Vervolgens geef je aan hoe vaak de schijf overschreven moet worden (hoe vaker hoe kleiner de kans op dat oude gegevens teruggevonden worden)

8. Selecteer wis om te formatteren

De gevraagde structuur kan anders zijn bij oudere of nieuwere modellen. Controleer dus van tevoren waar de Mac om vraagt.

Conclusie

De beste externe harde schijf voor je Mac is afhankelijk van de situatie. Er zijn modellen met heel veel terabyte ruimte, maar die meer geschikt zijn om op een vaste plek op een bureau te liggen. Daarnaast zijn er modellen geschikt om mee te nemen, compact van formaat en licht. Er zijn zelfs modellen voor extreme situaties die schokbestendig, waterbestendig en stofbestendig zijn. Bepaal van tevoren hoeveel ruimte je nodig denkt te hebben. Hoe meer hoe beter is eigenlijk het advies. Er zijn drie grote merken die de markt voor externe harde schijven domineren: LaCie, Seagate en Western Digital. Let wel op of de externe harde schijf van tevoren al ingesteld is om op een Apple computer te draaien. Veel modellen zijn geschikt, maar het kan zijn dat er geformatteerd moet worden. Als je al deze punten in acht neemt ga je sowieso de juiste externe harde schijf vinden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here