Tegenwoordig heeft (bijna) iedereen wel een smartphone en dus ook een telefoonoplader. Een veel voorkomend probleem is dat de telefoon snel leeg raakt, al helemaal wanneer de telefoon wat ouder is.
Het is voor veel mensen belangrijk om goed bereikbaar te blijven voor bijvoorbeeld werk, je kinderen of een ander belangrijk telefoontje wat je moet plegen of verwacht. Het is dan erg lastig als je met een lege telefoon zit. Daarom is het altijd handig om een oplader bij de hand te hebben. De laatste jaren hebben de opladers een flinke upgrade gehad. Je kunt je telefoon namelijk nu draadloos opladen en snel opladen.
Ik dit artikel ga ik het hebben over wat snel laden is en waarom het zo handig of juist onhandig is.
In dit artikel:
Verschillende soorten stroomstekkers
Elke oplader heeft een verschillende stroomsterkte. Dit word aangeduid in Amperes of milliamperes. Hoe meer Amperes een oplader heeft, hoe hoger het vermogen is.
Hoe hoger het vermogen van de oplader is, hoe sneller je telefoon is opgeladen. Een normale USB-oplader heeft ongeveer 0,7 Ampere. Dit zorgt voor 3.5 Watt. Hoe snel je batterij op kan laden hangt af van hoeveel Watt je batterij per uur kan leveren. Hoeveel Watt je batterij kan leveren staat op de batterij in je telefoon zelf.
Om het even duidelijk voor je te beschrijven: Hoe snel jou batterij kan opladen hangt af van hoeveel Watt hij per uur kan leveren. Een gemiddelde smartphone van tegenwoordig heeft het vermogen van 10 á 11 Watt per uur. Met een normale USB-oplader die 3.5 Watt levert, zou het dus ongeveer 3 á 3,5 uur duren voordat de telefoon volledig is opgeladen.
Wat is een snellader?
Met een snellader kun je ervoor zorgen dat je telefoon binnen een uur volledig is opgeladen. Je kunt snelladers vaak herkennen doordat er op de oplader ‘fast charge’, ‘quick charge’ of ‘rapid charge’ staat.
Doordat de snellader meer Watt kan produceren dan een gewone USB-lader is de telefoon sneller vol. Een gemiddelde snellader levert ca. 16 Watt per uur.
Om een snellader te kunnen gebruiken moet je telefoon wel gebruik maken van snel laadtechnologie.
Is een snellader geschikt voor elke telefoon?
Nee, zoals je hierboven al hebt kunnen lezen moet je telefoon gebruik maken van zogenoemde snel laadtechnologie. Dit houd in dat er in jou telefoon een batterij zit die meer Watt aan kan dan een telefoon die geen snel laadtechnologie heeft.
Doordat de batterij meer Watt aankan, kan de oplader op volle sterkte opladen.
Wanneer je oplader meer Watt zou leveren dan je telefoonbatterij aan kan, zou de telefoonbatterij kapot gaan. Hiervoor zit er gelukkig een beveiliging op de oplader. Wanneer de batterij in je telefoon minder Watt aan kan dan de oplader levert, schakelt de oplader over naar het maximale Watt wat je batterij aan kan. Hierdoor zorgt hij dus dat de batterij op normale snelheid wordt opgeladen.
Hoe werkt snelladen?
Wanneer je je telefoon oplaad met een snellader, betekent dit dat er een hogere stroomspanning van de oplader naar je batterij gaat. Wanneer de snellader je batterij tot 75% heeft opgeladen, verminderd de snellader het vermogen tot het vermogen van een normale oplader. Dit is om de levensduur van je batterij niet te verminderen.
Je kunt dus gebruik maken van de snelladen functie wanneer je telefoon dit ondersteunt. Je kunt er achter komen door de handleiding van je toestel te lezen. De meeste nieuwe Android telefoons maken gebruik van de snel laadtechnologie.
Is snelladen slecht voor mijn batterij?
Het snelladen van je batterij is niet slechter dan wanneer je je batterij oplaad op de normale manier. Dit komt doordat je batterij niet meer Watt krijgt dan hij aan kan. Zoals ik al eerder aangaf geeft het opladen van je telefoon zonder snel laadtechnologie ook geen problemen wanneer je deze wel met een snellader oplaad. De snellader past dan het aantal Watt aan naar wat een normale USB-oplader normaal gesproken produceert.
Conclusie en een tip
Een smartphone verbruikt non-stop energie, zelfs tijdens het opladen. Dit komt doordat je bijvoorbeeld verbonden bent met een mobiel netwerk of er op de achtergrond allerlei apps aan het draaien zijn.
Zet je telefoon tijdens het opladen in vliegtuigstand. Hierdoor worden alle verbindingen verbroken en gaat het stroomverbruik omlaag. Dit is handig om tijdens het opladen te doen omdat je telefoon dan nog sneller opgeladen is. Helaas ben je wel tijdelijk onbereikbaar.
Het snelladen zelf is een hele goede manier van het opladen van je batterij. Zo kun je snel weer gebruik maken van je telefoon. Het is ook een groot voordeel dat het niet schadelijk is voor je batterij en dat de snellader bij 75% het laadvermogen verminderd zodat de levensduur van je batterij niet verminderd.
Laat even weten in de reactie wat jij vindt van de snellader.