Home Computers Hoe werkt een printer?

Hoe werkt een printer?

456
0
DELEN
Hoe werkt een printer?

Printers zijn tegenwoordig overal te vinden en we gebruiken ze voor persoonlijk gebruik (denk aan het uitprinten van recepten, documenten van de belastingdienst, familiefoto’s en meer), maar ook voor zakelijk gebruik. Maar hoe werken deze apparaten eigenlijk? Er zijn verschillende soorten printers, zoals laser, inkjet, thermisch en dot matrix printers. Laten we eens kijken hoe deze printers eigenlijk werken en wat de verschillen zijn tussen deze types. Lees verder!

De basisprincipes

Een printer, zoals een HP printer, doet eigenlijk iets vrij simpels: het neemt digitale plaatjes en tekst en maakt er gewoon fysieke kopieën van. Hier wordt speciale software voor gebruikt die het digitale bestand vertaalt naar iets dat de printer kan begrijpen. Vervolgens zet de printer deze plaatjes en tekst op het papier met kleine stipjes. Het belangrijkste verschil tussen verschillende soorten printers is hoe ze die stipjes op het papier zetten.

Hoe werkt een inkjet printer?

Inkjetprinters zijn erg bekend omdat ze klein zijn en mooie afdrukken kunnen maken. Ze hebben een speciale kop met heel veel kleine gaatjes, die “nozzles” worden genoemd. Deze gaatjes spuiten heel kleine druppeltjes inkt met hoge snelheid op het papier dat in de printer zit. Inkjetprinters gebruiken vloeibare inkt, die kan bestaan uit gekleurde kleurstof of inkt met vaste kleurdeeltjes erin. Terwijl het papier horizontaal beweegt, beweegt de printkop van links naar rechts en worden de nozzles in de printkop geactiveerd (meestal door warmte of elektrische stroom, afhankelijk van de fabrikant). Er worden eigenlijk heel snel duizenden kleine druppeltjes inkt op het papier gezet om de tekst of afbeelding te maken die je wilt afdrukken. Voor je oog ziet het eruit als één geheel,  omdat de stipjes zo klein zijn.

Hoe werkt een inkjet printer

Hoe werkt een laserprinter?

Een laserprinter werkt niet hetzelfde dan een inkjetprinter. Bij een laserprinter wordt de pagina gemaakt met behulp van een laser of LED-licht. Dit licht maakt een afbeelding op een draaiende drum, vergelijkbaar met een trommel. De drum trekt een fijn poeder aan (dit noemen we de toner). De toner wordt vervolgens op het papier aangebracht en gefixeerd met hitte om de afdruk te maken. Het is een nauwkeurige en snelle methode, en daarom wordt het meestal gebruikt op kantoren.

Hoe werkt een dot matrix printer?

Een dot matrix printer is een ouderwetse printer die lijkt op een typemachine. Het heeft een reeks pinnen (vaak 9 of 24) die samenwerken om tekens op de pagina te drukken. Het papier beweegt verticaal en wordt door een stalen rol gevoed, vergelijkbaar met een typemachine. De printkop (met zijn pinnen) beweegt over de pagina en drukt stippen op het papier om de tekst of afbeelding te maken. Hoewel dot matrix printers vroeger super goedkoop waren, worden ze tegenwoordig meestal vervangen door modernere printers. Dat komt omdat de kwaliteit van de afdruk niet zo goed is en de printer niet meer zo snel is als de moderne printers. Ze worden echter soms nog gebruikt in situaties waar precisie en kwaliteit niet van het grootste belang zijn. Dus, er zijn verschillende soorten printers die op verschillende manieren werken. De technologie erachter is zeer interessant, en hopelijk weet je er nu meer over!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here