Home Fotografie Tips voor het fotograferen met een telezoom lens

Tips voor het fotograferen met een telezoom lens

860
0
DELEN
Tips voor het fotograferen met een telezoom lens

Met een telezoom lens kun je als fotograaf veel verschillende kanten op. Een telezoom lens heeft een groot bereik en dit maakt de lens ideaal om te gebruiken voor verschillende soorten fotografiestijlen. Omdat de opties oneindig zijn, kan het fotograferen ook een stuk lastiger worden. Ook kun je als je op zoek bent naar een telezoom lens kiezen uit verschillende merken, waaronder Sigma. Hieronder vind je een aantal tips voor het fotograferen met een telezoom lens.

Probeer verschillende brandpuntafstanden

Een van de belangrijkste eigenschappen van een telezoom lens is natuurlijk het grote zoombereik. Dit zoombereik ligt bij elke telezoom lens anders. De ene telezoom lens heeft bijvoorbeeld een zoombereik van 100-400mm, terwijl de andere lens een zoombereik van wel 150-600mm heeft. De kortere brandpuntafstanden kun je goed gebruiken voor wanneer je onderwerpen vanaf een kortere afstand wilt fotograferen. Een langere brandpuntafstand is natuurlijk handig om te gebruiken als je bijvoorbeeld een vogel vanaf een verre afstand wilt kunnen fotograferen. Om je telezoom lens goed te leren kennen is het handig om eerst een paar verschillende brandpuntafstanden uit te proberen. Zo kom je er precies achter waarvoor je de tele zoomlens goed kunt gebruiken!

Kies een telezoom lens met een groot diafragma

Als je een telezoom lens uit gaat kiezen is het erg belangrijk om een lens uit te kiezen met een zo’n groot mogelijk diafragma. Het diafragma wordt aangegeven met een getal, bijvoorbeeld f/2.8. Hoe lager dit getal, des te groter het diafragma en des te meer lichtinval je krijgt. Dit zorgt voor een betere beeldkwaliteit. Bij een telezoom lens kan het diafragmagetal echter uitlopen tot een hoog getal. Vaak wordt het diafragma bij een telezoom lens kleiner naarmate de brandpuntafstand groter wordt. Dit kan tot zeer donkere foto’s leiden, wat je natuurlijk wilt voorkomen. Daarom is het zeker belangrijk om het diafragmagetal van een telezoom lens goed in de gaten te houden!

Stel de beeldstabilisatie en de sluitertijd goed in

Stel de beeldstabilisatie en de sluitertijd goed in

Bij het fotograferen met een telezoom lens is het ook belangrijk om de beeldstabilisatie en de sluitertijd goed in te stellen. Kijk ook bij het uitzoeken van een telezoom lens of deze is voorzien van een kwalitatieve beeldstabilisatie. Zo weet je zeker dat je het beeld tijdens het fotograferen goed kunt stabiliseren, wat vooral belangrijk is voor als je fotografeert met een grote brandpuntafstand. Verder is het ook belangrijk om de sluitertijd goed in te stellen. De sluitertijd bepaalt namelijk hoe snel een foto wordt geschoten. Als je fotografeert met een grote brandpuntafstand is het handig om voor een snelle sluitertijd te gaan. Zo krijg je de minste kans op ruis en worden de foto’s erg scherp. Ook weer handig om op te letten tijdens het fotograferen met een telezoom lens!

Na het lezen van al deze tips kun jij aan de slag met het fotograferen met een telezoom lens!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here