Home Smartphones en tablets Wat zijn de beste smartphones voor slechtzienden?

Wat zijn de beste smartphones voor slechtzienden?

7003
1
DELEN
smartphone voor slechtzienden

Uit onderzoek is gebleken dat er in Europa zo’n 26 miljoen slechtzienden leven, van wie het overgrote deel boven de 65 jaar is. Natuurlijk willen deze mensen ook gebruik kunnen maken van een smartphone of tablet. Veel apparaten hebben daar al voorzieningen voor ingebouwd en soms kun je beter een speciaal voor slechtzienden ontwikkelde telefoon kopen. Waar moet je op letten?

Het meest gebruikelijke besturingssysteem voor smartphones en tablets is Android. Het is ontwikkeld door Google maar diverse fabrikanten maken er gebruik van. Bijvoorbeeld Samsung, Sony, Huawei en HTC). Welke Androidversie je in je toestel hebt, hangt af van het merk, het model en de leeftijd van het toestel. Hoe recenter het toestel is, hoe beter het is voorbereid op gebruik door slechtzienden.

Opties voor visueel beperkte gebruikers

De belangrijkste aspecten van een smartphone voor slechtzienden zijn de instelbaarheid van vergrotingen, het contrast en de spraakondersteuning. Iedere versie smartphone heeft zijn eigen kenmerken. Doorgaans bieden de goedkopere toestellen weinig. Upgraden naar een hogere softwareversie is veelal niet mogelijk. Check dus op internet de ‘Android toegankelijkheid’ om erachter te komen wat je aan te schaffen of reeds in je bezit zijnde smartphone allemaal kan bieden aan een slechtziende gebruiker.

Wat is belangrijk?

Vanaf versie 4.2 hebben Android toestellen een zoom-mogelijkheid. Er komt als het ware een vergrootglas over je scherm te liggen dat tot wel vijfmaal vergroot. Met versie 5.0 kun je via de optie ‘kleurinversie’ kleuren omkeren of het contrast flink verhogen indien gewenst.

Tekst omzetten in gesproken woord

De Androidversies 4.0 en hoger hebben een ingebouwde schermlezer: TalkBack. Het kan het gehele scherm voorlezen. Vaak is een Nederlandse standaardstem al in het toestel aanwezig en via de Google Play Store kun je zelf desgewenst een stem kopen. Weer een versie hoger – dus de 4.1 – heeft de voorziening om Explore by Touch, dus via aanraking, waardoor navigeren met de spraakuitvoer beter verloopt. Samsung heeft een eigen schermlezer ontwikkeld. Overigens is het omgekeerde: woord omzetten naar tekst op bijna alle Android toestellen mogelijk.

Speciale apps

Er zijn legio apps te koop voor slechtziende smartphonegebruikers. Een greep: Big Launcher vergroot de weergave van sms’jes en biedt grotere iconen. Shineplus is een gratis alternatief voor een Android schermlezer. Claria Zoom past je smartphone in één keer aan voor gebruik door slechtzienden. Ondertitels leest de ondertiteling van je tv voor. De KNFB Reader zet gedrukte tekst over in gesproken tekst. Daisylezer biedt de mogelijkheid om naar boeken te luisteren op je smartphone of tablet. Verder is er Blindtool dat voorwerpen herkent en benoemt. Dan Brighter and Bigger dat een extra sterke loep heeft. Tot slot is er Blind-Droid-Wallet, een scanner voor bankbiljetten. Je houdt het biljet voor de camera en de app noemt het bedrag op het betaalmiddel.

Doro toestellen

Een firma die speciale toestellen levert voor slechtzienden en blinden is Doro Claria. De Doro 820 Claria en de mini-versie ervan zijn toestellen waarmee een visueel beperkte gebruiker prima uit de voeten kan, vanwege het ergonomische design, het extra sterke en heldere geluid, een betere grip en de grotere toetsen. Verder functioneert de digitale camera van een Doro als een soort oog. Het Optical Character Recognition assisteert gebruikers bij het lezen en het identificeert kleuren.

Mogelijkheden te over

Als slechtziende kun je dus prima gebruikmaken van een tablet of smartphone. Of je leert de mogelijkheden van een zeer gangbaar model smartphone kennen, of je downloadt de benodigde speciaal voor slechtziende gemaakte apps of je kiest voor een speciaal ontwikkeld toestel, zoals de genoemde Doro Claria. Verder zijn er diverse instanties die slechtziende telefoongebruikers op weg kunnen helpen.

Meer koopgidsen

Bekijk ook onze andere koopgidsen:

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here