Home Smartphones en tablets Augmented Reality; wat is het en wat kun je ermee?

Augmented Reality; wat is het en wat kun je ermee?

2591
0
DELEN
Augemented Reality

Wat is Augmented Reality?

Wat Reality betekent weten we allemaal wel. Reality is het Engelse woord voor realiteit, werkelijkheid. Wat Augmented betekent is lastiger. De beste vertaling voor dat woord is toevoegen. Augmentend Reality betekent dus ‘toegevoegde werkelijkheid’. Anders gezegd; een werkelijkheid waaraan bepaalde kunstmatige elementen zijn toegevoegd. Een deel is dus echt, werkelijkheid en een andere deel is niet echt, toegevoegd.

Naast Augmented Reality heb je ook nog Virtual Reality. Dit is echt wat anders. Virtual reality is een gesimuleerde werkelijkheid die je met een 3D-bril kunt ervaren. 3D-effecten en beelden in 360 graden zorgen ervoor dat je het gevoel krijgt dat je werkelijk midden in de virtuele wereld zit.

Pokémon Go

Hét voorbeeld van Augmented Reality is Pokémon Go. Hordes mensen gingen op pad met hun smartphone om op een plek in de echte wereld op zoek te gaan naar virtuele monsters om die te vangen. Door met je smartphone te richten op bijvoorbeeld een boom kon je ineens een Pokémon zien, die je met het blote oog niet ziet.

Augmented Reality, wat kun je ermee?

Oké, leuk zeg je dan. Maar wat kun je er eigenlijk mee? We noemen een paar dingen.

Online winkelen

Online winkelen kan heerlijk thuis vanaf de bank. De ziet een leuk jurkje of trui en je bestelt deze. Maar o, wat valt het tegen zodra je deze gaat passen. De meeste kleding die jij bestelt wordt vaak zo weer teruggestuurd. Met Augemented Reality is dit verleden tijd. Je kunt de kleding in een virtueel pashokje aantrekken via je smartphone.

Ook kun je meubels op ware grootte in je huis plaatsen zodat je een beeld hebt hoe het er uit komt te zien. Dit kan bijvoorbeeld al met Ikea Place. Of voorzie je gezicht van make-up voordat je het product in je winkelmandje toevoegt. En zo bestel je nooit meer dingen waarvan je achteraf zegt dat het niet past.

Navigatie

Autorijden kan veel veiliger met Augmented Reality. Je kunt precies zien welke kant je op moet rijden zonder dat je steeds naar je scherm hoeft te kijken. Je ziet pijlen op straat die aangeven welke kant je op moet. Op vliegvelden wordt er ook al gebruik gemaakt van AR om je de gate te wijzen waar je moet zijn.

Handleidingen

Loop jij ook altijd zo te tobben met die handleidingen van de Ikea-meubels? Het staat wel aangegeven waar dat ene schroefje precies moet, maar tocht twijfel je of je de schroef in het juiste gaatje schroeft. Dat is verleden tijd met AR. Je ziet direct wat je moet doen omdat dit soort handleidingen heel visueel worden en je direct de informatie ziet die jij nodig hebt.

Laat berichtjes achter

Je kunt overal waar je maar wilt berichtjes achterlaten; op het strand in Scheveningen, de Euromast, het Paleis op de Dam, overal waar je maar wilt. Dit kan met de app WallaMe. Iedereen die over deze app beschikt kan de berichtjes lezen op hun Smartphone. Op deze manier kun je leuke tips voor elkaar achterlaten.

Medisch

Nauwkeurigere diagnoses stellen, delen van het lichaam aanpassen, een nog beter beeld krijgen van een orgaan. Ook in de medische wereld zal AR van onschatbare waarde zijn!

Augemented Reality en onderwijs

Bovengenoemde voorbeelden zijn slechts een paar Augmented Realilty toepassingen. Ook in het onderwijs wordt er gebruik gemaakt van AR. Hierboven noemden we al dat AR in de medische wereld van onschatbare waarde zal zijn. Een orgaan kan zo uitvergroot worden dat elk detail vanuit elke hoek goed zichtbaar is. Enorm leerzaam voor studenten geneeskunde.

Maar ook voor de allerkleinsten is AR al toepasbaar. Rupsje Nooitgenoeg – wie kent hem niet – is nog steeds van deze tijd. Hij komt met deze app tot leven in jouw achtertuin en je ziet hem veranderen in een fraaie vlinder.

Ga virtueel op schoolreisje en breng een zoek aan de piramiden in Egypte of andere bezienswaardigheden over de hele wereld.

Verken onderwaterlandschappen, bekijk de binnenkant van een vulkaan, breng een bezoek aan de planeten, het kan allemaal met Augmented Reality.

Ben jij al overtuigd van de eindeloze toepassingen van Augmented Reality?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here