Home Automotive Dit zijn de voor- en nadelen van een elektrische auto

Dit zijn de voor- en nadelen van een elektrische auto

2035
0
DELEN
Elektrische auto

Tegenwoordig rijden steeds meer mensen in een elektrische auto. Dit is natuurlijk niet zomaar zo. Een elektrische auto heeft verschillende voordelen te bieden ten opzichte van een traditionele auto. Echter heeft een elektrische auto natuurlijk ook nadelen. Zit jij eraan te denken om binnenkort voor een elektrische auto te kiezen? Dan is het goed om de voor- en nadelen hiervan op een rij te hebben. Wij helpen je hierbij op weg en bespreken deze voor- en nadelen in dit artikel.

Wat is een elektrische auto?

Voordat we de voor- en nadelen van elektrisch rijden op een rij zetten, is het goed om te weten wat een elektrische auto nu precies is. Dat zit zo: een elektrische auto is een auto die wordt aangedreven door een elektrische motor. De motor van dit voertuig maakt gebruik van elektriciteit uit oplaadbare accu’s. De accu van een elektrische auto kun je opladen via een laadpaal. Deze vind je tegenwoordig op steeds meer locaties, dus de kans is groot dat je deze ook veel in jouw omgeving vindt. 

Wat zijn de voordelen van een elektrische auto?

Een groot voordeel aan een elektrische auto is dat het beter is voor het milieu. Rijden in een elektrische auto is namelijk veel schoner dan rijden in een traditionele auto. Elektrische auto’s stoten namelijk geen milieuvervuilende stoffen uit. Een ander voordeel van een elektrische auto is dat je hiermee te maken hebt met lagere onderhoudskosten. Dit heeft te maken met het feit dat een elektrische auto beschikt over een elektromotor, dat veel minder bewegende delen heeft dan een verbrandingsmotor bij een traditionele auto. Doordat je bij een elektrische auto beschikt over een elektromotor, is de kans op slijtage kleiner. Op deze manier heb je dus ook lage onderhoudskosten. 

Een elektrische auto heeft ook als voordeel dat het goedkoper is om te rijden. Waar je bij een traditionele auto je auto moet volpompen met brandstof, is het bij een elektrische auto zo dat de batterij moet worden opgeladen. Hoewel de kosten van openbare laadpunten steeds meer stijgen, is het tot zover nog goedkoper dan het rijden op traditioneel brandstoffen. Je kunt dus best goedkoop elektrisch rijden. 

Waarom het rijden in een elektrische auto nog meer een voordeel is, is doordat deze auto’s stil zijn. Een elektrische auto wordt aangedreven door elektriciteit en hierdoor is er veel minder geluid. Ook is het zo dat wanner je met een elektrische auto rijdt, je sneller kunt optrekken. Dit heeft te maken met het feit dat er geen sprake is van een schakelbak, waardoor de rijcomfort verhoogt wordt.

Wat zijn de nadelen van een elektrische auto?

Nu we de voordelen van een elektrische auto hebben besproken, is het goed om te kijken naar de nadelen hiervan. Een nadeel van een elektrische auto is dat de aanschaf hiervan vrij duur is. Dit heeft te maken met het feit dat elektrische auto’s nog niet massaal geproduceerd worden en dat de accu’s best kostbaar zijn. Als je een elektrische auto wilt hebben, moet je dus rekening houden met een hoge prijs.

Ook is het zo dat bij een elektrische auto de actieradius meer beperkt is dan bij een traditionele auto. Bovendien is het een nadeel bij elektrisch rijden dat het opladen best een tijd kan duren. Bij een traditionele auto is het zo dat je even je tank volgooit, waarna je hier direct gebruik van kunt maken. Dit is bij een elektrische auto niet het geval. Thuis aan een stopcontact zou je bijvoorbeeld kunnen denken aan een oplaadtijd van tot wel 8 uur, bij een oplaadpunt 1 of 2 uur en bij een snellaadpaal zo’n halfuurtje. Het is dus van groot belang bij elektrisch rijden dat je hier rekening mee houdt. 

Elektrische auto’s worden steeds populairder en daarom komen er ook steeds meer oplaadpunten. Toch zijn deze laadpalen nog best schaars en is het niet overal mogelijk om je auto even op te laden. Dit kan vervelend zijn als je niet zeker weet of je accu het gaat halen als je ergens onderweg naar toe bent. Je kunt er daarom ook voor kiezen om een eigen laadpaal aan te schaffen. Echter kost dit flink wat, dus hier moet je wel rekening mee houden. Het is bij een elektrische auto altijd belangrijk om ervoor te zorgen dat je accu goed is opgeladen voordat je vertrekt, om niet voor onverwachte verrassingen te komen te staan.

Kortom, een elektrische auto heeft zowel voor- als nadelen. Wel is het zo dat de populariteit van elektrische auto’s steeds meer groeit. Er wordt dan ook verwacht dat dit in de komende jaren nog enorm gaat groeien, of je nu elektrisch wilt rijden als particulier of zakelijk. Zou jij overwegen om een elektrische auto te kopen of ga je liever voor een traditionele auto? 

DELEN
Vorig artikelWelke videostreamingdienst past bij mij?
Volgend artikelAirPods 3: wat kunnen we verwachten?
Mijn naam is Tessa Kok en ik ben werkzaam als freelance tekstschrijver. Ik ben gespecialiseerd in onder andere blogs, advertorials, SEO-teksten en vacatureteksten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here