Home Automotive 5 redenen waarom je je elektrische auto beter thuis kunt opladen

5 redenen waarom je je elektrische auto beter thuis kunt opladen

2012
0
DELEN
5 redenen waarom je je elektrische auto beter thuis kunt opladen

De openbare infrastructuur voor elektrische auto’s begint steeds meer vorm te krijgen. Overal schieten openbare laadpalen uit de grond. Laadstations met snelladers zijn er ook steeds meer. Dat is allemaal erg praktisch als je lange afstanden moet rijden, want de actieradius van een elektrische auto is natuurlijk beperkt ten opzichte van een auto die op fossiele brandstof rijdt. Maar als je doorgaans op een normale dag niet je accu leegrijdt en gewoon thuis overnacht, is een laadpaal thuis eigenlijk veel gunstiger. We vertellen waarom aan de hand van onderstaande vijf redenen.

Niet meer afhankelijk van openbare laadfaciliteiten

Met een laadstation zoals een Wallbox thuis ben je niet meer afhankelijk van openbare laadpalen en laadstations. Je hoeft niet meer elke dag op zoek naar een vrije parkeerplaats met een laadpaal en je hoeft niet meer in de rij te staan bij een laadstation.

Opladen terwijl je slaapt

Met een laadpaal thuis is wachten tot je auto opgeladen is verleden tijd. Dit omdat je kunt opladen in de tijd dat je je auto doorgaans het minst nodig hebt: ’s nachts als je doorgaans in bed ligt. De volgende ochtend staat er dan een auto met volle accu voor je klaar.

Thuis opladen is goedkoper

Natuurlijk kost het laten installeren van een laadpaal thuis geld. Maar zo’n laadpaal betaalt zichzelf ook terug. Het is namelijk zo dat je bij openbare laadfaciliteiten gemiddeld twee keer zo veel betaalt voor stroom, en er wordt ook nog eens starttarief bovenop geteld. Snelladers zijn nog een stuk duurder. Thuis betaal je de prijs voor stroom die vastgesteld is in je energiecontract.

Elektrische auto thuis opladen

Gratis rijden met zonnepanelen

Heb je zonnepanelen op je dak en wek je dus je eigen stroom op thuis, dan kun je je auto de facto op zonne-energie laten rijden. Dat is niet alleen heel duurzaam, maar vooral ook gratis. Als jouw zonnepanelen voldoende opbrengen om je hele woning én je auto van elektriciteit te voorzien, kost het opladen van de accu van je elektrische auto eigenlijk niets. Op deze manier betalen zowel de laadpaal als de zonnepanelen zich dus ruimschoots terug.

Veiliger voor je laadkabel

Een groot nadeel van in het bijzonder de openbare laadpalen, is dat je laadkabel vaak onbeheerd achterlaat. Jij gaat werken, winkelen of boodschappen doen en ondertussen laadt je auto op aan zo’n openbare laadpaal. De laadkabel ligt open en bloot in de buitenlucht en iedereen die kwaad wil, kan hem beschadigen of zelfs stelen. Dat gebeurt je niet zo snel met een laadpaal in je eigen garage.

Rijd je al elektrisch, dan is het dus hoog tijd om je eigen laadvoorziening te creëren op privéterrein. Het is een investering, maar wel een investering die zeker de moeite waard is!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here