Home Automotive Hoe goed is Nederland voorbereid op de zelfrijdende auto?

Hoe goed is Nederland voorbereid op de zelfrijdende auto?

2397
0
DELEN

We horen er steeds meer over en de plannen vorderen ook steeds sneller: de zelfrijdende auto. Elk jaar voert het adviesbureau, de ‘KPMG’ een onderzoek uit onder 25 landen. In dit onderzoek bekijken ze hoe goed deze landen voorbereid zijn voor de zelfrijdende auto. Ze kijken dan naar onder andere de infrastructuur, regelgeving en veiligheid.

Nederland op nummer één

De conclusie van het adviesbureau KMPG na de test van vorig jaar is dat Nederland nummer één. Toen keek het adviesbureau nog naar 20 landen op de wereld. Vanaf dit jaar hebben ze gekeken naar 25 landen. En alweer is Nederland dit jaar de nummer één. Gevolgd door Singapore en de nieuwkomer Noorwegen belande op plaats 3.

Nieuwe zelfrijdende vrachtwagens

De KPMG had vorig jaar nog haar twijfels over het wegennet, de oplaadpunten en de hoeveelheid testlocaties. Dit jaar waren de onderzoekers heel tevreden over het algehele plaatje en waren ze ook onder de indruk van de tests met zelfrijdende vrachtwagens.

Nederland werkt samen met België en Duitsland om zelfrijdende vrachtwagens richting het Ruhrgebied en Antwerpen te laten rijden. De Nederlandse voorbereiding voor de zelfrijdende auto is dik in orde. De Nederlandse regelgeving voor de Zelfrijdende auto is ook op de goede weg. Er wordt goed gewerkt aan het autonoom rijden in Nederland.

Minder files

Volgens de KPMG zou de Nederlandse maatschappij en overheid ongeveer 175 miljard euro besparen wanneer het wagenpark volledig werd vervangen door zelfrijdende auto’s. Dit zou onder andere komen doordat er minder CO2-uitstoot zou zijn, minder files zouden zijn en ook minder ongelukken en schade door menselijke fouten zouden voorkomen.

Grote plannen voor de toekomst

De plannen voor de zelfrijdende auto zijn opgedeeld in vijf fases. Dit zijn cruisecontrol en parkeren, sturen, optrekken en afremmen, het rijden op de automatische piloot en volledig autonome auto’s. De testen worden nog niet gedaan in drukke stadscentra met veel ander verkeer, fietsers en voetgangers omdat dit nog te riskant is.

De verwachtingen zijn dat de zelfrijdende auto, wanneer deze goed werkt tot wel 90% van de ongelukken worden voorkomen die zijn veroorzaakt door menselijke fouten. Er wordt verwacht dat Nederland rond 2030 klaar is om grote stappen te maken in het autonoom rijden.

Dit zal niet makkelijk gaan, er zullen veel aanpassingen nodig zijn in bijvoorbeeld de wegsignalering, verkeersregels, communicatie en navigatie en het gedrag van andere automobilisten, fietsers en voetgangers. Hiervoor zal er veel onderzoek gedaan worden om zo alles zo veilig mogelijk te laten verlopen.

Er zullen ook veel meer deelauto’s worden gebruikt en het OV zal ook flink wat stappen vooruit moeten maken. Dit allemaal om te voorkomen dat het te druk wordt op de wegen en parkeerplekken.

Conclusie

Nederland staat dus al twee jaar op rij op nummer één van de landen die het best voorbereid zijn op de zelfrijdende auto. Dit houd in dat we goed op weg zijn wat betreft de regelgeving en veiligheid van het autonoom rijden. Er wordt verwacht dat we in 2030 grote stappen kunnen gaan zetten en zal de vooruitgang in een stroomversnelling komen te zitten.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here