Home Internet Wat is WordPress Gutenberg? En wat kunnen we ermee?

Wat is WordPress Gutenberg? En wat kunnen we ermee?

2407
0
DELEN

WordPress Gutenberg is de nieuwe manier van websites maken en publiceren. Het is natuurlijk wel handig om hier meer over te weten voordat je ermee aan de slag wilt gaan. Daarom ga ik belangrijke veelgestelde vragen in dit artikel beantwoorden. Denk hierbij aan vragen als: wat is Gutenberg precies? Wat kunnen we ermee? En wat zijn de voor- en nadelen?

Ik kan je alvast één ding verklappen, het tijdperk van lastige pagebuilders is ten einde. Met Gutenberg is het een eitje om binnen een handomdraai je eigen professioneel uitziende website te maken.

Wat is WordPress Gutenberg?

WordPress Gutenberg is een nieuwe manier om websites, pagina’s en berichten te maken. Voorheen kon je natuurlijk al content toevoegen op pagina’s en berichten. Dit werd voornamelijk gedaan met shortcodes, featured images en embeds. Allemaal erg leuk maar als je hier geen verstand van hebt dan is het ontzettend lastig, ik kan het weten..

Deze functies in WordPress waren erg complex en daardoor niet gebruiksvriendelijk. Met WordPress Gutenberg komt hier dus een einde aan. Bij Gutenberg zijn al deze complexe functies verwerkt in één werkwijze. Je kunt hierdoor alle soorten content op één en dezelfde manier toevoegen en bewerken.

Wordpress mogelijkheden

Hoe werkt het dan precies?

WordPress Gutenberg werkt op een simpele manier. Je kunt overal waar je maar wilt zogenaamde “blokken” toevoegen. Dit kan een tekstblok zijn maar ook een fotoblok, videoblok of advertentieblok en ga zo maar door.

Deze blokken kun je gewoon toevoegen aan de pagina en slepen naar de locatie waar je hem wilt hebben. Op deze manier ben je heel vrij in hoe je de website wilt opbouwen en daardoor kun je je creativiteit kwijt en kun je een unieke website maken.

Ook kun je zelf knoppen ontwerpen voor bijvoorbeeld een contactpagina. Deze knop kun je na het ontwerpen opslaan zodat je hem niet voor elke pagina opnieuw hoeft te ontwerpen.

Bekijk de video hieronder om te zien hoe Gutenberg precies in zijn werk gaat.

Is Gutenberg beschikbaar voor elke website?

Gutenberg is beschikbaar als plug-in vanaf WordPress 5.0. De meeste WordPress websites zijn ontwikkelt met de klassieke manier van websites bouwen, namelijk met shortcodes etc.

Gutenberg is al een tijdje te installeren en er kan dus al flink mee geëxperimenteerd worden. Zoals elke plug-in van WordPress kun je deze gewoon aan- en uitschakelen. Er zal dus geen werk verloren gaan.

Mocht je Gutenberg dus niet prettig vinden werken, dan kun je de website altijd op de klassieke manier blijven gebruiken.

Om antwoord te geven op de vraag: is Gutenberg beschikbaar voor elke website? Ja, vanaf WordPress 5.0 kun je de plug-in gebruiken.

Is Gutenberg een gratis plug-in?

Ja, Gutenberg is een gratis plug-in. Vanaf WordPress 5.0 kun je de plug-in installeren. In de toekomst word zelfs verwacht dat Gutenberg standaard in WordPress zit verwerkt.

Wanneer je dan bijvoorbeeld een artikel wilt maken krijg je de optie om dit te maken met Gutenberg of met de klassieke methode.

Nog meer blokken

Eerder heb ik al benoemd welke blokken je kunt vinden in Gutenberg. Dankzij de Block API van Gutenberg is het ook voor ontwikkelaars mogelijk om zelf blokken te ontwikkelen die jij dan weer kunt installeren.

Dit zijn dan blokken voor websites die bijvoorbeeld werken met WooComerce. Zo kun je je producten mooi weergeven zoals jij dat wilt.

Problemen met Gutenberg

Het is een nieuwe manier van websites bouwen, het is dus mogelijk dat je tegen bepaalde problemen aanloopt. Om te voorkomen dat er content op je website verloren gaat is het verstandig om eerst een back-up te maken van je website, nog voordat je de Gutenberg plug-in installeert.

Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat Gutenberg nog niet beschikbaar is voor je huidige WordPress-thema. Ook kan het voorkomen dat je bepaalde foutmeldingen krijgt bij het invoegen van blokken. Wanneer dit het geval is, kun je contact opnemen met de ontwikkelaars van Gutenberg, zij helpen je dan verder.

De nadelen van Gutenberg

  • Hoewel voor vele Gutenberg een stuk makkelijker zal zijn, kan het voor mensen die gewend zijn om op de klassieke manier te werken erg ingewikkeld zijn.
  • Doordat het nieuw is, kun je nog tegen onbekende problemen oplopen.

De voordelen van Gutenberg

  • Gutenberg is makkelijk te gebruiken voor beginnende websiteontwikkelaars.
  • Je bent vrij in het ontwerp van je website.
  • Er zijn veel soorten blokken beschikbaar
  • De Gutenberg plug-in is ook beschikbaar voor WooCommerce websites.
  • Via je smartphone is het ook mogelijk je website aan te passen.
  • Ontwikkelaars kunnen zelf thema’s en plug-ins ontwikkelen.

Conclusie

Het zal voor veel mensen wel even wennen worden. Daarom is het verstandig om Gutenberg eerst even te gebruiken op een test website of pagina. Zo weet je hoe Gutenberg in elkaar steekt voordat je het echt op je eigen website gaat gebruiken. Vind je Gutenberg te lastig of werkt het gewoon niet lekker voor je? Geen probleem, je kunt je website gewoon op de klassieke manier blijven bijwerken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here