Home Televisie De nieuwe Samsung 8K QLED-Tv: Is het echt zo sensationeel?

De nieuwe Samsung 8K QLED-Tv: Is het echt zo sensationeel?

3026
0
DELEN
samsung 8k qled tv

De techniek van televisie kijken veranderd om de zoveel jaar. Zo was een 3D tv of een smart-tv een paar jaar geleden nog enorm bijzonder. Ook het uitkomen van de 4K tv ligt alweer 6 jaar achter ons. Daarom dacht Samsung: het word weer tijd voor een nieuw technisch hoogstandje en ontwikkelde de 8K tv.

Wat 4K en 8K precies inhoudt vertel ik je verder in dit artikel. Ook kun je hier de specificaties van de nieuwe Samsung 8K QLED-tv vinden. Bestaan er eigenlijk al films en series in 8K kwaliteit? Benieuwd? Dan raad ik je aan om verder te lezen.

Wat houd 4K en 8K precies in?

Wat houd 4K en 8K in? Dat is vrij simpel uit te leggen. 4K en 8K geeft het aantal pixels in het scherm aan. Net zoals dat je beeldkwaliteit hebt van 1080p heb je dus ook 4K en 8K. Het aantal pixels bepaald hoe scherp en helder het beeldkwaliteit is. Een paar jaar geleden gingen we van 1080p naar 4K. Dit was een verviervoudiging van het aantal pixels, nu hebben ze het aantal pixels nog een keer verviervoudigd naar 8K.

samsung 8k qled tv

Een 1080p, oftewel: Full-HD, bevat 1920 x 1080 pixels. 4K telt 3840 x 2160 pixels en 8K heeft 7680 x 4320. Maak de som maar af, een Full-HD scherm bevat een ruime 2 miljoen pixels, een 4K tv bevat ruim 8 miljoen pixels en een 8K heeft maar liefst 33 miljoen pixels. Een hele grote vooruitgang dus.

Je krijgt bij het aanschaffen van een 8K tv dus heel veel pixels. Maar wat hebben we daar aan? Bestaat er al beeld materiaal in 8K? Zien wij mensen wel het verschil tussen zo veel pixels?

Dit beantwoord ik in de volgende kopjes.

Bestaan er al 8K films en series?

Nee, er is nog geen 8K tv aanbod. Maar van wie we dit als eerst kunnen verwachten zijn van de streamingdiensten zoals Netflix, Youtube, Amazon Prime en Apple TV. De afgelopen jaren hebben ze veel tijd en moeite gestoken in het bij elkaar krijgen van een mooi 4K film en series aanbod.

Je kunt bij deze diensten dus wel al volop 4K tv kijken. De reden dat 8K beeldmateriaal nog niet beschikbaar is, is omdat 8K gewoon nog te nieuw is, omdat je een hele hoge internetsnelheid nodig hebt (namelijk 200 tot 300 Mbps) en omdat er bij 8K een heel nieuw bestandsformaat moet worden bedacht.

Op het 8K beeldmateriaal is het dus nog even wachten.

Is oud beeldmateriaal mooier op een 8K tv dan op een 4K tv?

Oud beeldmateriaal is niet bedoeld voor 8K omdat er toen simpelweg nog geen 8K was. Maar maakt de 8K tv de beelden mooier door de grote hoeveelheid pixels? Ja zeker, net zoals bij de 4K tv een paar jaar geleden, word er door de hoeveelheid pixels meer detail toegevoegd aan de beelden die je bekijkt.

In het tijdperk van de 4K tv’s zijn de fabrikanten begonnen met het ontwikkelen van kunstmatige intelligentie. Door deze kunstmatige intelligentie leert de tv zelf om beelden te verbeteren en aan te passen. Dit word ook wel upscaling genoemd.

Samsung heeft al laten zien dat dit bij de 8K tv ook weer het geval zal zijn, alleen is de kunstmatige intelligentie nu nog verder ontwikkelt en zal de tv de beelden nog mooier kunnen maken.

samsung qled 8k tv aan muur

Hoe werkt deze kunstmatige intelligentie?

De kunstmatige intelligentie word getraind door een grote database met beelden van een 8K resolutie. Wanneer er op de tv iets te zien is met een lagere resolutie snapt de kunstmatige intelligentie dit en kan het hierdoor zelf de beelden aanpassen. Zo kan hij meer details toevoegen, het scherm minder wazig maken en de kleuren mooier laten uitkomen.

Is de Samsung 8K QLED-tv wel te betalen?

De Samsung 8K QLED-tv’s zijn sinds oktober 2018 ook in Nederland te verkrijgen. Zoals bij elke ander model kun je deze kopen in verschillende maten. De Samsung is verkrijgbaar in 3 verschillende afmetingen, namelijk: 65 inch, 75 inch en 85 inch.

De 65 inch zal €4.999,- gaan kosten, de 75 inch €6.999,- en de 85 inch €14.999,-.

Een vrij prijzige tv dus, maar dit komt natuurlijk voornamelijk omdat het een nieuwe technologie is.

Ondertussen zijn de tv fabrikanten LG en Sharp ook begonnen met het ontwikkelen van 8K tv’s. Deze kunnen we zeer binnenkort verwachten.

samsung logo

Specificaties van de Samsung 8K QLED-tv

Natuurlijk zijn de specificaties van de Samsung ook belangrijk. Ik zal ze hieronder voor je op een rijtje zetten.

  • De Samsung 8K QLED Q900R tv is uitgerust met 8K Ultra-HD beeldkwaliteit van een ruime 33 miljoen pixels. Dit is 4 keer zo scherp als een 4K tv en zelfs 16 keer zo scherp als een Full-HD tv. Hierdoor krijgen de beelden nog meer diepte, kleur en detail.
  • Het scherm heeft QLED-technologie, wat wil zeggen dat het scherm Quantium Dots bevat. Dit betekent dat je een gegarandeerd hoge kwaliteit beelden hebt met 100% kleurvolume, een hoog contrast en een grote kijkhoek.
  • Vind je het lelijk om een tv op je muur te hebben als hij uitstaat? Geen probleem. Je kunt de tv zichzelf namelijk aanpassen tot een foto.
  • Doordat het een smart-tv is, kun je ook oneindig veel apps installeren zoals Netflix, Youtube, Videoland en ga zo maar door.

Verder heeft de Samsung:

  • Spraakbesturing
  • 4 HDMI aansluitingen
  • 3 USB aansluitingen
  • Bluetooth
  • WIFI
  • Een Quad Core processor

De plus- en minpunten

Zoals elk product heeft ook de Samsung QLED 8K tv zijn plus- en minpunten.

De minpunten

× Geen koptelefoon aansluiting
× Geen 3D functie
× Vrij prijzig

De pluspunten

Haarscherp beeld
Heel plat
Heeft maar 1 kabel
Makkelijk te bedienen
Veel functies

De conclusie

Zoals je hebt kunnen lezen is de 8K techniek nog vrij nieuw. Hierdoor kun je op dit moment nog niet optimaal genieten van 8K zoals 8K eigenlijk bedoeld is. De beelden van lagere resoluties zoals Full-HD of 4K zullen natuurlijk wel nog mooier uitkomen maar voor die resoluties is een 4K tv ook een prima oplossing.

Verder is de tv ook erg duur en is hij dus niet voor iedereen weggelegd. Het is even afwachten op de tv’s van LG en Sharp. Misschien dat zij de tv’s goedkoper aanbieden.

Hoe dan ook, de tv van Samsung kunnen we wel een echte trendsetter noemen. De 8K QLED is veelzijdig, heeft een mooi design en heeft toch uiteindelijk wel een fenomenaal beeld.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here