Home Business Is beleggen via een trading robot wel een goed idee?

Is beleggen via een trading robot wel een goed idee?

3367
0
DELEN
Trading robot

Sommige technologische snufjes maken het leven veel eenvoudiger. De nieuwe zelfstrikkende schoen van Nike is bijvoorbeeld een ideaal hulpje voor sporters. Zij die nog steeds jagen op Pokémonsters vinden dan weer hun heil bij powerbanks.

Ook investeerders maken steeds vaker gebruik van software om het beleggen eenvoudiger te maken. Trading robots zijn hierbij aan een opmars bezig. Maar is het gebruik van dergelijke trading robots eigenlijk wel een goed idee? Naast technologisch accuraat moeten ze immers ook heel wat kennen van de economische wetmatigheden. En dit laatste is allesbehalve eenvoudig. Sommige economen zeggen zelfs dat ze eigenlijk niks meer doen dan gissen. Hoe je dat gissen moet vertalen in een computerprogramma? Dat antwoord moeten ze ons schuldig blijven.

Wat zijn trading robots?

Trading robots zijn programma’s die het mogelijk maken om algoritmisch te handelen. Zo’n “robot” koopt en verkoopt op de juiste momenten en dit op basis van een strikt algoritme. Als handelaar kan je vervolgens zelf een geprogrammeerde strategie bepalen die de trading robot automatisch aanhoudt. Hierdoor handel je 24 uur per dag en dit op basis van de eigen instructies.

Voordelen van trading robots

Trading robots, zoals Bitcoin Code en Forex Flex EA, worden steeds populairder en dat mag eigenlijk niet verbazen. Het laat immers high frequency trading toe, een techniek die zonder zo’n trading robot onmogelijk is. Omdat het sneller op de markt reageert, ben je vaak ook sneller dan de gemiddelde belegger. Verder schakelt het ook de menselijke emotie uit, resulteert het in een tijdsbesparing en kan je dus mooie winsten incasseren.

Kan is en blijft echter het codewoord…

Nadelen van trading robots

Hoewel trading robots een aantal voordelen bieden, blijven het robots die ook grenzen kennen. Voorgeprogrammeerde en starre robots blijken bijvoorbeeld vaak weinig meerwaarde te bieden. Om het maximale uit zo’n trading robot te halen, moet je dus ook zelf aan de instellingen kunnen sleutelen. Hierdoor moet je niet alleen een grondige technische kennis hebben van programmeertalen zoals C++, mql4 of mql5, maar moet je ook de economische knowhow op zak hebben. Net hier blijkt het schoentje vaak te wringen. Vooral bij gratis trading robots blijkt de gebruiker vaak de ervaring en kennis te missen.Ook een ander voordeel, met name het uitschakelen van emoties, kan soms in nadelen resulteren. Enkele foute instellingen en de trading robot neemt beslissingen die je als mens nooit zou nemen. Soms kan dat catastrofale gevolgen met zich meebrengen. Een beetje menselijk gevoel had zoiets dan kunnen voorkomen.

Tot slot zijn er ook heel wat scams op het internet te vinden. Het is dan ook belangrijk om vooraf goed onderzoek te verrichten naar de trading robot en reviews te lezen. Zeker bij gratis verkrijgbare trading robots is dit het geval.

Een mooie toekomst voor trading robots? Misschien, maar…

Hoewel trading robots voor een aantal taken een meerwaarde kunnen betekenen, blijken ze anno 2019 nog vaak tegen hun beperkingen aan te lopen. Voorgeprogrammeerde standaard regeltjes en economische wetmatigheden, die overigens lang niet zo absoluut zijn als ze soms lijken, vallen maar moeilijk te combineren. Zo houdt een trading robot geen rekening met de economische, fiscale of geopolitieke actualiteit maar analyseert het louter cijfertjes. Het uitschakelen van de menselijke kennis en zelfs de emotie is in zo’n geval een groot verlies.

Toch voorspellen sommigen een mooie toekomst voor trading robots. Zij koppelen er nieuwe begrippen zoals kunstmatige intelligentie en machine learning aan vast. Sommige technologische sterrenwichelaars stellen zelfs dat in de toekomst iedereen zal beleggen via zo’n trading robot.Maar wat als dit laatste waar is? Zal dit dan geen disruptieve effecten hebben op de effectenmarkt? Hoe zullen aandelenkoersen dan nog evolueren? Wat als trading robots massaal beslissen om bepaalde aandelen te (ver)kopen? Wat zijn de gevolgen voor de werkgelegenheid? Hoe zit het met het voortbestaan van bedrijven? Is het massaal uitschakelen van menselijke emoties bovendien niet gewoon immoreel?

Het zijn slechts enkele cruciale vragen die we ons kunnen stellen. Gelukkig hoeven we dat vandaag nog niet te doen. Want vandaag is 100% vertrouwen op trading robots sowieso nog geen goed idee.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here