De megafoon, wanneer heb je er écht een nodig?

    2799
    0
    DELEN
    Megafoon

    Een megafoon is een kegelvormige, akoestische hoorn die wordt gebruikt om geluiden te versterken en in een bepaalde richting te richten. Vaak betreft het daarbij een stem, vandaar dat ook de benaming roeptoeter wel gebruikt wordt. Het geluid wordt in het smalle uiteinde van het toestel gebracht en de geluidsgolven stralen vervolgens bij het brede uiteinde uit. Een megafoon verhoogt het geluidsvolume door de akoestische impedantie van de bron te vergroten en aan te passen aan de lucht, zodat er meer geluid wordt uitgestraald.

    Korte geschiedenis

    Historici debatteren nog over de bedenker van de roeptoeter. De vroegste bronnen verwijzen naar sprekers in het Oude Griekenland (5de eeuw voor Christus). Zij droegen maskers met kegels die uit de mond staken om hun stemmen in de theaters te versterken. In de 17de eeuw worden verder zowel Samuel Morland als Athanasius Kircher erkend als uitvinders. Op de draagbare, elektrische megafoon zoals we die nu kennen is het echter wachten tot in 1947, wanneer de uitvinding van de transistor de ontwikkeling van de micro-elektronica lanceert. In 1954 ontwikkelt de TOA Corporation zo de EM-202, die algemeen beschouwd wordt als de eerste transistormegafoon ter wereld.

    De elektrische megafoon

    Sinds de jaren 1960 is de akoestische uitvoering zoals die hierboven werd beschreven, vervangen door de elektrische megafoon. Die gebruikt elektrische stroom en een gevouwen hoorn om te versterken. Verder zet een microfoon hier de geluidsgolven om in een elektrisch audiosignaal en een versterker (gevoed door een batterij) vergroot het vermogen van het audiosignaal. De luidspreker zet het audiosignaal vervolgens weer om in geluidsgolven. De versterking kan zo tot meer dan 90 dB bedragen. De vorm van de megafoon heeft daarbij direct invloed op het bereik van de projectie. Specifieker kunnen smallere hoorns een lager vermogen compenseren doordat ze het geluid scherper concentreren dan bredere hoorns.

    Handmegafoon

    Dankzij de doorontwikkeling is de typische uitvoering vandaag de dag een handmegafoon. Handmegafoons hebben de vorm van een oude akoestische megafoon, met aan het ene uiteinde een microfoon en aan de andere kant een hoornluidspreker. Aan de zijkant zit een pistoolgreep met een aan-uit-schakelaar. Grotere versies hangen om de schouder met een riem en hebben een aparte handmicrofoon met een snoer.

    De juiste megafoon kopen

    Er zijn ondertussen erg veel types beschikbaar als je een elektrische megafoon kopen wil. Kenmerken zoals vermogen, gewicht, prijs en schouderbanden kunnen verschillen al naargelang het toestel. Je kunt ook kiezen voor een megafoon met sirene of zonder. Welke variant de juiste is voor je evenement hangt eerst en vooral af van je publiek en het te bereiken gebied. Is het publiek verspreid of samengebracht? Staan het stil of beweegt het? Is het gebied groot? Is het publiek groot? Over het algemeen leveren krachtige megafoons 5 tot 50 watt en zelfs uitvoeringen met een laag wattage kunnen honderden meters overbruggen. Toch is een compacte model dat ontworpen is voor binnenlocaties niet groot genoeg voor een groot publiek buitenshuis. Ook geldt: hoe groter het publiek en/of gebied, hoe meer watt je nodig hebt.

    Extra functies

    Een ander aspect dat de keuze bepaalt, zijn de extra functies. Zo is een megafoon met sirene natuurlijk extra handig wanneer je de aandacht van je publiek moet zien te trekken. Of misschien ben je gebaat bij een opnamefunctie, die een bepaald bericht kan registreren en herhalen. Verder is het altijd slim om de draagbaarheid van je toestel te overwegen. Controleer het gewicht om ervoor te zorgen dat je het gemakkelijk kunt dragen. Zijn er schouderbanden of polsbanden? Soms zijn microfoons ook afneembaar en dit kan handig zijn wanneer je zelf zichtbaarder wil zijn tijdens het spreken, of wanneer je je geluid naar verschillende richtingen wil uitzenden zonder te moeten bewegen. Houd je de hoorn boven je hoofd, dan kun je met deze modellen bovendien je bereik vergroten. Kun je de megafoon niet boven je hoofd houden en ben je voortdurend onderweg? Dan is een model met transparante bel een goede oplossing. Zo kun je namelijk te allen tijde blijven zien waar je stapt.

    Duurder is niet altijd beter

    Ga er, tot slot, overigens niet zomaar vanuit dat duurder beter is of goedkoper slechter. Bij het kiezen van een megafoon mag je je eigen behoeften met andere woorden gerust voorrang geven op andere zorgen. Je publiek zal je ervoor belonen.

    LAAT EEN REACTIE ACHTER

    Please enter your comment!
    Please enter your name here