Home Computers Hoe selecteer je een SD kaart?

Hoe selecteer je een SD kaart?

2704
0
DELEN
sdkaart

SD kaarten heb je in vele soorten en maten. Maar hoe kan je bepalen wat je het beste kunt kopen en dat je niet teveel betaalt? Of dat je kaart wel voldoende snelheid heeft voor jouw doelen?

Goedkoop is duurkoop

Je komt vaker SD kaarten en andere opslagmedia tegen in de aanbieding bij een winkel. Kijk altijd goed naar de snelheidsheidsklasse van de betreffende SD kaart! Een kaart met grote capaciteit kan interessant zijn om veel data op te slaan, maar vaak zie je dat er een lagere snelheidsklasse wordt gebruikt. Dit zorgt dus voor een langzamere verwerking van de data. Als snelheid belangrijk is voor jou, ga dan nooit automatisch voor de laagste prijs, maar kijk ook naar de specificaties.

Doelen

Een SD kaart is bedoeld om data op te slaan. Er bestaan veel modellen die elk dienen voor een ander doel. Door de ontwikkelingen op het gebied van technologie kan het ook voorkomen dat je huidige SD kaart op een gegeven moment niet meer voldoet. Denk maar aan video opnames. Door de steeds hoger wordende resoluties moeten er meer data verwerkt worden. Wanneer de SD kaart een limiet heeft, kan het voorkomen dat video’s dus niet goed en soepel worden opgeslagen. Dit geldt ook voor andere apparatuur waarin je een geheugenkaart gebruikt, als de snelheid niet meer voldoet, kan software langzamer gaan functioneren. Vaak kan je terugvinden op websites waarvoor de SD kaart vooral geschikt is. Vraag ook bij een verkoper om advies als je niet weet of het product zal voldoen aan jouw eisen. Een SD geheugenkaart kopen is dus niet iets wat je impulsief moet doen, denk aan de doelen en niet enkel aan een lage prijs!

Verschillen

Nu betekent het niet dat je altijd een erg snelle SD kaart moet gaan halen voor jouw doelen. Vaak is een middenweg ook prima. Houd ook rekening met het feit dat niet alle apparaten dezelfde soort SD kaart zullen ondersteunen. Bekijk dus niet alleen de snelheidsklasse, maar ook het type van de geheugenkaart:

  • SDHC: een ouder type kaart waarbij tot maximaal 32 GB data kan worden opgeslagen
  • SDXC: De nieuwere variant kaart waarbij je tot maar liefst 2 TB data kunt opslaan

Het beste kun je een SD kaart kopen inclusief adapter om zo met verschillende groottes je kaart passend te krijgen in apparaten. SD geheugenkaarten bestaan in het formaat standaard, micro en mini. Je zult zien dat kaarten met een betere snelheidsklasse een hogere prijs hebben. Raadpleeg online bronnen als je niet zeker weet welk product je moet bestellen. Vaak kan je ook doelen selecteren om zo makkelijk een selectie te maken waarin je diverse merken terugvindt met elk hun eigen unieke eigenschappen.

Backups en veiligheid

Een SD kaart is door het kleine formaat erg duurzaam en gaat niet zo snel kapot als een traditionele harde schijf. Toch dien je altijd een backup te maken. Door het formaat kan een geheugenkaart erg makkelijk kwijtraken als je ze los bewaart. Daarbij kan belangrijke data zomaar op straat komen te liggen en dat wil je natuurlijk niet. Je kunt je SD kaart ook encoderen als veiligheid voorop staat. Dit is wel meer voor de geavanceerde gebruiker bedoeld. Ook bieden sommige kaarten de optie om “Read only” aan te zetten door middel van een fysiek schuifje zodat data niet zomaar kan worden verwijderd door jou of iemand op afstand met kwade bedoelingen. Voor professioneel gebruik kan je beter meerdere exemplaren afwisselend gebruiken, het kan namelijk altijd gebeuren dat een kaart corrupt raakt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here