Home Fotografie Fotograferen in het donker: zo maak je de beste foto’s

Fotograferen in het donker: zo maak je de beste foto’s

2888
0
DELEN
Fotograferen in het donker

Fotograferen in het donker is lang niet altijd even makkelijk, maar kan wel ontzettend mooie foto’s opleveren. Het is natuurlijk heel frustrerend als je een mooie foto wilt maken in het donker, en het dan vervolgens totaal niet lukt. In dit artikel vertellen we je hoe je ook in het donker de beste foto’s kunt maken. 

Een goede voorbereiding is voor avondfotografie en nachtfotografie heel belangrijk. In het donker fotograferen is namelijk een stuk lastiger dan je denkt. Velen denken dat veel dingen alleen overdag mooi zijn om te fotograferen, maar dat is niet waar. Zo blijft bijvoorbeeld ook bij nachtfotografie de natuur prachtig om te fotograferen. Ook mensen fotograferen wordt minder vaak gedaan in het donker, terwijl ook dit fantastische beelden kan opleveren. Laat je dus zeker niet misleiden, fotograferen in het donker kan ontzettend mooie foto’s opleveren. Om dit voor elkaar te krijgen, zetten wij wat goede tips op een rijtje.

Gebruik een statief

Een statief is een echte must voor fotograferen in het donker. Doordat je bij fotograferen met je camera in het donker met lange sluitertijden werkt, is het handig om een stabiele ondergrond te hebben. Het is namelijk bijna onmogelijk om vanuit de hand in het donker mooie en scherpe foto’s te maken. 

Verhoog de ISO-waarde

De ISO- waarde van je camera heeft te maken met de gevoeligheid van de sensor. Zo zorg je ervoor dat er meer licht in de foto komt. Pas echter wel op, want hoe hoger je deze ISO-waarde instelt, hoe meer ruis je kunt hebben bij je foto’s. Het is dus belangrijk dat je deze waarde dus niet te hoog maakt. Ook hierbij geldt, oefening baart kunst! Ga aan de slag met je camera en ontdek met welke waarden je de beste foto’s kunt maken.

Fotografeer in het donker zonder flits

Fotograferen in het donker zonder flits klinkt misschien een beetje gek, maar heeft meerdere voordelen. Als je wel met flits fotografeert in het donker, worden er namelijk vaak onnatuurlijke beelden gemaakt. Daarnaast is de flits van de camera vaak niet geschikt om de omgeving genoeg te verlichten voor een mooie foto. Een externe flitser zou echter wel een prima optie kunnen zijn. Deze is namelijk in staat om de omgeving wat meer te verlichten. 

Volg een cursus of workshop

Als je echt een professional wilt worden in het fotograferen in het donker, is het een goed idee om bijvoorbeeld een nachtfotografie cursus of een workshop avondfotografie te volgen. Zo kun je de techniek van avond- of nachtfotografie beter onder de knie krijgen. Ook kun je hier verschillende dingen leren over het instellen van een filter bij avond- of nachtfotografie.

Vind je foto’s maken leuk, maar ben je niet in het bezit van een goede camera? Fotograferen met je smartphone kan ook hoge kwaliteit foto’s opleveren. Camera’s van smartphones worden steeds beter. Overdag, maar ook ‘s avonds kun je er best aardige foto’s mee maken. Echter zal je voor professionele avond- en nachtfotografie toch wel echt in het bezit moeten zijn van een goede camera. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here