Home Fotografie Fotograferen met je smartphone; 6 tips voor de beste foto’s

Fotograferen met je smartphone; 6 tips voor de beste foto’s

3132
0
DELEN
Fotograferen

Tegenwoordig hebben smartphones een goede camera. Dat is erg leuk en handig. Fotograferen wordt daarmee voor iedereen toegankelijk. Je hebt je telefoon meestal wel in je zak, zo kun je altijd en overal de leukste foto’s maken van je kinderen of huisdieren, van de ondergaande zon of die prachtige regenboog. Maar hoe maak je nu de mooiste foto’s met je smartphone waar je mee voor de dag kunt komen? In dit artikel noemen we een aantal tips die eenvoudig zijn toe te passen.

Niet inzoomen

Sterk inzoomen maakt de scherpte van de foto een stuk minder. Probeer zo min mogelijk in te zoomen. Het is voor de kwaliteit van de foto beter om dichter naar het object toe te lopen waar je een foto van wilt maken. Het is mogelijk om daarna met een fotobewerkingsprogramma de foto uit te snijden.

Scherpstellen

Het is belangrijk dat je het onderwerp van de foto goed scherp stelt. In veel gevallen zal de camera zelf scherpstellen, maar met bijvoorbeeld een close-up heeft de camera daar wat moeite mee. Op een eenvoudige manier kun je dit handmatig doen door met je vinger op de juiste plek in het scherm te tikken waarop scherp gesteld moet worden. Hierdoor wordt het onderwerp van de foto erg mooi en scherp.

Continu-opname

Zul je net zien; je maakt een foto, maar je bent net te vroeg of net te laat voor het meest mooie moment. Het moment te vroeg kun je voorkomen door de functie continu-opname aan te zetten. Staat deze optie aan, dan kun je veel foto’s achter elkaar maken door gewoon de ontspanknop ingedrukt te houden. Zoek daarna wel even de mooiste foto uit en verwijder de rest.

Regel van derden

Een belangrijke regel is de regel van derden. Deze regel is een compositieregel in de fotografie en maakt je foto interessanter. Als je je beeld in 9 gelijke vlakken verdeeld met twee verticale en twee horizontale lijnen en je zorgt ervoor dat het onderwerp van de foto in één van deze vier kruispunten van de lijnen valt, wordt je foto sterker en dynamischer. Je kunt je smartphone zo instellen dat de 9 vakjes op scherm zichtbaar zijn wanneer je de foto maakt.

Kies een hoge resolutie

Hoe hoger de resolutie, des te beter de foto’s worden. Hoe hoger, hoe groter de foto’s, zowel de afmetingen als de bestandsgrootte. Het uitsnijden van een foto en het af laten drukken is sneller mogelijk met een hoge resolutie. De kijk even in de instellingen en kies de juiste revolutie.

Licht

Licht is een van de belangrijkste elementen die meespelen bij het maken van een foto. Hoe beter het licht hoe mooier je foto. Is het zonnig, dan worden je foto’s levendiger en over het algemeen ook mooier. Maar ja, het weer heb je natuurlijk niet voor het zeggen. Zorg er wel voor dat de zon niet in je camera schijnt, want dan staat je onderwerp in de schaduw en wordt de foto donker. Ook is het niet heel handig om personen in de zon te laten kijken.

Bij de meeste smartphones kun je de belichting ook iets aanpassen. Dat kan verstandig zijn bij lastige lichtsituaties. Zo kun je iets over of juist iets onderbelichten voor een perfecte belichting.

Maak je lens schoon

Je lens zit vaak vol met vingers en vlekken. Maak deze regelmatig even schoon voor de mooiste plaatjes.

Hoeveel foto’s maak jij per dag met je smartphone?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here