Wanneer het over cryptomunten gaat, denken we al snel aan de Bitcoin koers en mensen die miljonair werden of alles verloren. In de praktijk is het verhaal genuanceerder en gaat het om veel meer dan het louter speculeren. Cryptomunten openen namelijk deuren naar talloze toepassingen. Een daarvan is IoT of Internet of Things. Toch zijn er ook beperkingen.
Het ontstaan van Internet of Things
De digitale revolutie ging in de jaren ’50 van start. Toen ontstonden er heel wat apparaten en de industrie ontwikkelde zich steeds sneller, waardoor deze apparaten ook voor het grote publiek beschikbaar werden. Langzaam kwamen daar ook RFID-chips en het internet bovenop. Samen gaven zij de geboorte aan het IoT-concept, waarbij meer dan alleen computers met het internet worden verbonden.
De eerste keer dat het concept in de praktijk werd gebracht, was op de MIT. Hier werd een frisdrankautomaat met het internet verbonden zodat men vanop afstand kon controleren wanneer het nodig is om de frisdrankautomaat bij te vullen. In de jaren ’90 begon Microsoft verregaand met IoT te experimenteren, maar vooral vanaf de millenniumwisseling ging het snel. In 2008 waren er voor het eerst zelfs meer elektronische apparaten dan mensen op het internet te vinden.
Van onderlinge communicatie tot de M2M-economie
De IoT-technologie is niet heel moeilijk om uit te leggen. Samengevat gaat het om fysieke apparaten en objecten die met het internet zijn verbonden en die zo met andere apparaten of computers communiceren. Een voorbeeld daarvan is een huisbeveiligingssysteem dat vanop afstand met je smartphone aan te sturen is, maar denk ook aan een hartslagmeter die de gegevens automatisch aan de arts doorgeeft. Naast deze eenvoudige toepassingen gaan de mogelijkheden ook zo ver dat zelfrijdende auto’s via het internet met elkaar zouden kunnen communiceren om zo de veiligheid te vergroten. Ze zouden bijvoorbeeld kunnen aangeven dat er verderop filevorming is zodat de andere auto’s tijdig beginnen af te remmen.
Wat apparaten in het begin van de millenniumwisseling niet konden, was geld uitwisselen. Alles was beperkt tot het uitwisselen van informatie. Er kan dus geen M2M-economie (Machine to Machine) ontstaan. Dit is iets wat cryptomunten wel mogelijk maken. Omdat cryptomunten digitaal zijn, kunnen apparaten ze ook onderling uitwisselen. Een zelfrijdende taxi kan bijvoorbeeld geld verdienen door mensen te vervoeren en dat geld gebruiken om te tanken en de garagist te betalen.
Aanvankelijk werd vaak geopperd dat de blockchain het basiskader voor de M2M-economie had geschapen, maar in de praktijk blijkt het wel niet zo eenvoudig te zijn. Vaak is het maximaal aantal transacties per seconde te beperkt en zijn de transactiekosten te hoog voor de vele microtransacties die voortdurend plaats zouden moeten vinden. Het is wel zo dat er steeds meer werk wordt gemaakt van schaalbare alternatieven, maar dit blijft moeilijk te realiseren.
Smart contracts en hun rol in de M2M-economie
Een ander niveau waarop de cryptotechnologie bijdraagt aan de M2M-economie is door middel van smart contracts. Dergelijke smart contracts kunnen worden gebruikt voor zowel de IoT-communicatie als voor de M2M-economie. Op basis van transparante regels kunnen apparaten samenwerken en handelen en dit met een minimale nood aan derde partijen. Smart contracts worden ook een mooie toekomst toegedicht. Onder meer Ripple heeft een eigen opensourceproject voor slimme contracten, genaamd Codius, gericht op de interactie met vrijwel ieder type cryptomunt. Het krijgt vaak een mooie toekomst toegedicht, maar desondanks blijft de Ripple koers het moeilijk hebben en heeft het de koerspiek van begin 2018 nooit meer weten te evenaren.
Mogelijkheden zijn er in ieder geval wel, maar beperkingen ook. Er is ooit onderzoek verricht naar de mogelijkheden van smart contracts bij zelfrijdende auto’s en slimme tankstations. Daaruit bleek dat het de typische transactiekosten van een benzinestation met maar liefst 79% kan doen dalen. Echter, ook hier was de algemene conclusie dat de lage transactiedoorvoer van Ethereum de toepassingen te sterk beperkt. Schaalbaarheid en snelheid blijven dan ook een issue.