De laatste tijd zijn zelfrijdende auto’s steeds vaker in het nieuws. Testritten vinden meer en meer op de openbare weg plaats, en het idee dat we in de nabije toekomst zelf zo’n auto in ons bezit hebben lijkt opeens helemaal niet meer zo vreemd. Maar hoe werken zelfrijdende auto’s nou eigenlijk, en wat zijn de huidige ontwikkelingen? Kunnen we straks echt nog even een dutje doen in de auto op weg naar ons werk of een boek lezen, of loopt het allemaal zo’n vaart nog niet?
Hoe werkt de zelfrijdende auto
Qua techniek is er tegenwoordig heel veel mogelijk. Had een aantal jaar geleden gezegd dat we nu serieus naar een toekomst met zelfrijdende auto’s kijken, en veel mensen hadden je vreemd aangekeken. Tegenwoordig is alleen nog maar de vraag: hoe lang duurt het voordat het op grote schaal werkelijkheid wordt? De grote bedrijven knutselen al jarenlang achter de schermen aan de perfecte, zelfstandige en vooral veilige auto. De techniek van de zelfrijdende auto kan in principe kort en simpel worden uitgelegd. Zo maakt Google bijvoorbeeld gebruik van een soort radar, maar dan met licht in plaats van radiogolven. De verschillende sensoren op de auto meten de afstand tussen de auto en het voorwerp door te berekenen hoe veel tijd er zit tussen en uitzenden en opvangen van het signaal. Vervolgens wordt al deze informatie verwerkt door de software, die er dan weer voor zorgt dat de auto zelfstandig kan rijden en nergens tegenaan rijdt. Uiteindelijk wordt deze informatie als feedback terug naar Google gestuurd, zodat zij kunnen ontwikkelen en bouwen aan de auto die uiteindelijk door iedereen gebruikt kan worden en die veilig de weg op kan.
Toekomst zelfrijdende auto
Wat zal de toekomst van de zelfrijdende auto ons brengen? Dat deze ontwikkeling niet meer weg te denken is, is ondertussen wel duidelijk, maar in welke vorm zal nog even afwachten zijn. Hoewel de ontwikkelingen van de zelfrijdende auto’s van de gewone merken zoals Tesla en Volvo erop duiden dat we in de toekomst allemaal in het bezit kunnen zijn van zo’n auto, zijn er ook andere geluiden. Zo zijn er bijvoorbeeld mensen die voorspellen dat de auto’s in de vorm van een on-demand service beschikbaar zullen worden. Zo heb je in de toekomst geen eigen auto meer nodig, maar kan je er een als een soort taxi voor laten rijden en je zo naar je bestemming laten brengen. Natuurlijk kunnen de twee systemen ook gewoon naast elkaar bestaan, dus er valt nog niks met zekerheid te zeggen. Zo heeft Volvo in de nieuwe S90, V90 en XC90 een Pilot Assist ingevoerd die ervoor zorgt dat de auto binnen de wegmarkeringen en op de juiste afstand van de overige auto’s blijft, en rijdt de Tesla Model S ondertussen al deels zelfstandig door middel van een software update.
Het is duidelijk dat we een toekomst met zelfrijdende auto’s tegemoet gaan. De grote merken voeren langzaam maar zeker testen uit op de openbare weg, en met de huidige techniek is er van alles mogelijk op dit gebied. Nu is het alleen nog de vraag hoe makkelijk de consument de touwtjes uit handen durft te geven en de computer het werk laat doen. De tijd zal het leren.