Home Business Apps op de werkvloer zijn interessanter dan je denkt

Apps op de werkvloer zijn interessanter dan je denkt

2889
0
DELEN
Apps op de werkvloer

Wanneer we het over de werkomgeving hebben, zijn applicaties meestal niet welkom. Even appen of enkele Pokémonsters vangen? Dat is volgens het internetprotocol niet toegelaten. Logisch ook. Daarvoor ontvangen we nu eenmaal geen salaris. Toch is het volledig verbannen van applicaties geen goed idee. Integendeel, want steeds vaker worden apps aangegrepen om de werkomgeving te verbeteren. Tijd om het internetprotocol te herzien?

Apps maken samenwerken eenvoudiger

Natuurlijk kan je naar de rekenmachine op jouw smartphone grijpen, maar in de praktijk tokkelt een echte rekenmachine nog steeds beter. En misschien kunnen we dat ook wel zeggen van een waterpas voor in de bouw. Een echt efficiëntievoordeel kunnen we het met andere woorden niet noemen. Dat is anders wanneer we het hebben over apps om samen te werken. Zo kan je via Slack communiceren met jouw teamgenoten, deel je bestanden via Dropbox Business, plan je afspraken in via Doodle en maak je reminders aan in Google Calendar. Handig, toch?

Apps voor een efficiënte on- en offboarding

Wie ooit al eens een game speelde, kent het concept van tutorials wel. Zo’n tutorial laat de speler kennismaken met de functionaliteiten, de doelstellingen en de mogelijkheden. En in de tussentijd wordt de speler al ondergedompeld in de gamecultuur. Vreemd dat we dat wel voor gamers doen, maar niet voor startende medewerkers. Terwijl zo’n starter toch al snel een fortuin kost.

Daar lijkt gelukkig verandering in te komen. Zo blijkt dat steeds meer organisaties een onboarding app laten maken. Zo’n onboarding app zorgt ervoor dat een nieuwe medewerker voorbereid aan de eerste werkweek kan beginnen. Maar het biedt ook een eerste kennismaking met de bedrijfscultuur en het ondersteunt hen gedurende het volledige onboardingtraject.

Sommige organisaties gaan overigens nog een stap verder en passen dezelfde techniek ook bij offboarding toe. Dan garandeert de app een structureel vertrek en sluit het meteen ook aan bij de opleiding van de vervanger. Maar bovenal boort het de kennis van de jobhopper ook nog even aan: offboarding apps laten toe om te leren van de kritische blik van de vertrekker. En die kennis is van goudwaarde. Zeker voor de vervanger.

Levenslang leren en het gebruik van applicaties

De samenleving wijzigt steeds sneller. En dat kunnen we ook zeggen van de kennis die erachter verscholen gaat. De tijd dat we van de schoolbanken kwamen en vervolgens moeiteloos een rijke carrière konden neerpennen, behoort al langer tot het verleden. Levenslang leren is nu de regel geworden. Daarvoor kunnen we opnieuw achter de schoolbanken schuiven. En we kunnen een app gebruiken.

Ja, het is inderdaad een en-enverhaal. Want steeds meer instanties kiezen ervoor om offline leren te combineren met online leren. En dat heeft verschillende redenen. Online applicaties bieden immers extra flexibiliteit en dat is niet onbelangrijk voor zij die ook hun aan hun carrière moeten timmeren. Maar bovendien heeft het zogenoemde Blended Learning, waarbij online en offline leren hand in hand gaan, ook didactische voordelen te bieden. Door te quizzen, verschillende leervormen te hanteren en uiteenlopende delen van onze hersenen aan te spreken, blijft informatie veel langer hangen. Daarom wisselt men online en offline leren zo graag af, terwijl men het bij offline leren steeds vaker over het zogenoemde onderwijsleergesprek heeft. Hoe dan ook mag het niet verbazen dat steeds meer organisaties een eigen Blended Learning app maken. Het is de logica zelve.

Kosten drukken door applicaties te gebruiken

Applicaties zorgen dus voor een verhoogde efficiëntie, een beter kennisniveau en een optimale on– en offboarding. Bovendien helpen ze ook gewoon de kosten te drukken. En net daarom zijn ze ook zakelijk interessant.

Zo kan je bijvoorbeeld de Vialer App gebruiken om te telefoneren met je zakelijk telefoonnummer, waar je ook bent. Vooral voor zij die soms in het buitenland vertoeven, kan dat toch al snel in een fors verlaagde telefoonrekening resulteren.

Maar er zijn ook andere apps die ons de Mammon helpen te dienen. Via de Shoeboxed Receipt Tracker gaan bonnetjes niet verloren, waardoor de boekhoudkundige afdeling ze mooi in de belastingaangifte kan verwerken. En via Parkd betaal je automatisch de parkeersessies van de volledige carfleet. Bovendien hoeft men parkeertijden niet langer in te schatten, betaal je nooit te veel en ontvang je alles op één heldere factuur. Het zijn slechts enkele voorbeelden van apps waarmee je kan besparen, maar geloof ons vrij: de mogelijkheden zijn eindeloos.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here