Home Computers Volg je kostbaarheden en geliefden met een GPS tracker

Volg je kostbaarheden en geliefden met een GPS tracker

3218
0
DELEN
GPS Tracker

Iedereen heeft tegenwoordig wel eens van GPS gehoord, het wordt ook door veel mensen al dan niet bewust gebruikt. De bekendste toepassing van dit volgsysteem is plaatsbepaling door middel van het gebruik van een digitale plattegrond. Hiermee kun je op je smartphone direct zien waar je bent, maar je kunt ook een route ingeven die je op de plaats van bestemming brengt. Het is de afkorting van “Global Positioning System” en het is een vernuftig, complex systeem dat in de kern wordt gevormd door een netwerk van satellieten dat rondom de aarde zweeft en signalen uitzendt naar apparaten met positioneringsmogelijkheden. Dit betreft dan informatie over de locatie, tijd, snelheid en de richting in het geval van met name een toepassing als routeplanning. Naast een smartphone of tablet is de GPS tracker ook een apparaatje dat het satellietsignaal ontvangt.

Wat is een GPS tracker?

Dit is een apparaatje, meestal in een kleine afmeting, dat verbonden is met het GPS netwerk. Maar er zijn ook GPS trackers die gebruikmaken van het GSM netwerk. Het formaat is klein omdat het dan gemakkelijk te plaatsen is bij bepaalde goederen, auto’s, boten, personen en huisdieren. Hiermee zijn goederen, personen en dieren via een volgsysteem gemakkelijk te lokaliseren. De meeste mensen die een GPS tracker kopen doen dit voor hun gemoedsrust. Voor het geval er diefstal plaatsvindt van goederen kan het namelijk een hulpmiddel voor de politie zijn om het gestolen goed terug te vinden. Ook bepaalde doelgroepen zoals ouderen en kinderen kunnen hiermee gemakkelijk gelokaliseerd worden. Via een GSM tracker app is het mogelijk om op een smartphone of tablet te zien waar iets of iemand zich op dat moment bevindt.

GPS tracker

Hoe werkt het?

In het toestel zit een GPS ontvanger. Deze ontvanger staat in verbinding met de GPS satellieten. De satellieten zenden een radiosignaal uit, waarmee de GPS tracker zijn positie op dat moment kan berekenen. Deze informatie kan hij opslaan of als het toestel ook is voorzien van een simkaart worden verzonden via het GSM netwerk. Je hebt voor je GPS tracker dus een aparte simkaart nodig. De gegevens kunnen verzonden worden naar een online volgplatform, maar ook naar een app op de telefoon. Als de tracker niet is verbonden met het GSM netwerk, dan worden de gegevens opgeslagen en is het mogelijk om deze gegevens op een later moment uit te lezen. Dit type is dus niet realtime te volgen. Er wordt daarom ook een onderscheid gemaakt tussen passieve en actieve modellen.

Passieve en actieve uitvoeringen

Passieve GPS trackers zullen voortdurend de locatie lokaliseren en bepaalde gebeurtenissen opslaan. Deze passieve modellen kunnen gebruikt worden voor bijvoorbeeld het openen en sluiten van deuren of om een contact aan of uit te zetten. Alle gegevens van het gebruik worden op een interne geheugenkaart opgeslagen. Zo kan achteraf bekeken worden wanneer iemand een deur heeft geopend of gesloten. Actieve GPS trackers daarentegen worden gebruikt voor een volgsysteem. Gegevens worden opgeslagen en direct verzonden naar een centrale computer. Actieve volgsystemen zijn ideaal om bijvoorbeeld te gebruiken voor commerciële doeleinden, zoals het bijhouden van het wagenpark of het volgen van een vracht. Een goed werkend GSM netwerk is bij actieve volgsystemen noodzakelijk. Maar de meeste actieve uitvoeringen zijn wel zo slim om in geval van een storing van het netwerk de gegevens alsnog te versturen als het netwerk is hersteld.

GPS tracker auto

Een GPS tracker auto wordt – de naam zegt het al – logischerwijs in de auto gebruikt, maar kan ook worden geplaatst in een boot, een caravan of een camper. In principe is dit toestel geschikt voor alle spullen die mobiel zijn. Ga je er een kopen voor de auto, dan heb je de keuze uit inbouw en opbouw uitvoeringen. Een inbouw GPS tracker is klein en kan goed in de auto verstopt worden. Dit voorkomt dat in geval van inbraak de inbrekers het volgsysteem gemakkelijk kunnen verwijderen. Kies je voor een opbouw volgsysteem dan heb je als voordeel dat deze heel gemakkelijk te plaatsen is, maar ook weer gemakkelijk te verwijderen. Deze is dus heel flexibel en ideaal als je deze maar tijdelijk in je auto wilt gebruiken.

Versies voor personen en huisdieren

Dierbaren die je wilt beschermen kun je ook uitrusten met een volgsysteem. Denk daarbij aan een demente bejaarde vader of moeder. Mocht hij of zij aan het dwalen gaan, dan kun je gemakkelijk de locatie traceren. Wel is het natuurlijk belangrijk dat ze de GPS tracker meenemen. Weet je bijvoorbeeld zeker dat je moeder altijd haar handtas meeneemt, dan kun je hier een in plaatsen. Ook in een rugzak van je kinderen kan een GPS tracker worden geplaatst. Zo weet je altijd waar je kind zich ophoudt. Je hoeft nog niet eens altijd te controleren, maar het geeft een rustgevend gevoel. Gaat je kat of hond regelmatig op stap? Met een volgsysteem hoef je je geen zorgen te maken of je huisdier is verdwaald. Je kunt altijd zien waar je huisdier zich op een bepaald moment bevindt.

De GPS tracker traceren via een app of sms

Er zijn verschillende methodes om een GPS tracker te traceren. Zo kan een apparaat dat met het GPS netwerk is verbonden een sms sturen. In de sms staan dan de coördinaten waar de tracker zich op dit moment bevindt. Deze coördinaten zijn in Google Maps in te voeren, zodat je daarna direct een overzicht hebt van de locatie. Wil je spullen of personen live volgen, dan kun je een GPS tracker app op je smartphone downloaden. Je krijgt dan telkens als jij de app opent direct de locatie van de GPS tracker te zien. Vaak zitten er afhankelijk van de mogelijkheden nog extra functies in de app. Bijvoorbeeld een meeluisterfunctie of het instellen van een bepaalde zone. Je wordt dan op de hoogte gesteld als het toestel buiten de ingestelde zone komt. Ook kan er een snelheidsalarm worden ingesteld of een bewegingsalarm. In het laatste geval krijg je automatisch een melding als de GPS tracker wordt verplaatst.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here