Home Smartphones en tablets 20 handige apps voor ouderen

20 handige apps voor ouderen

7347
0
DELEN
Handige apps voor ouderen

Er komen steeds meer ouderen die een smartphone of tablet hebben. De werking is relatief eenvoudig en het is ideaal om sociale contacten te onderhouden. En… stiekem genieten ook ouderen regelmatig van een spelletje! Foto’s delen van kleinkinderen, bellen met vrienden of familieleden, hersenoefeningen doen of dingen opzoeken: een smartphone of tablet heeft ontzettend veel handige functies en apps. Ook voor ouderen!

1.      Whatsapp

Whatsapp is hét medium om gratis berichten te sturen. Het wordt vaak gebruikt om groepen mensen tegelijk te spreken (bijvoorbeeld een familie-appgroep) of om foto’s of filmpjes snel te delen.

Apple: Whatsapp
Android: Whatsapp

2. iBooks / Google Play Books

Apple heeft de app iBooks ontwikkeld, waarin je gemakkelijk boeken kunt kopen en lezen. Vooral op de tablet is dit erg handig, want je kunt de letters naar wens groter maken zodat je beter kunt lezen. Voor Android is er Google Play Books, met vergelijkbare functies.

Apple: iBooks
Android: Google Play Books

3. SOS alarm

Ouderen zijn kwetsbaar en kunnen gemakkelijk vallen en zich bezeren, zonder de mogelijkheid iemand te bellen. De SOS alarm app helpt hierbij. Je kunt met één druk op de knop de alarmdiensten inschakelen of een automatisch bericht sturen naar maximaal 3 contactpersonen die staan ingesteld.

Apple: SOS alarm
Android: SOS alarm

4. Find my Phone

Iedereen is weleens zijn telefoon kwijt. De Find my Phone app stuurt een signaal naar een computer waarop je de functie hebt aangezet en de telefoon mee hebt gelinkt. De computer geeft aan waar de telefoon is. Deze app is ook handig voor dementerende ouderen, die weleens verdwalen. Zij kunnen zo gemakkelijk worden teruggevonden.

Apple: Find my iPhone
Android: Find my Phone

5. Senior Phone

De Senior Phone is een handige app om mee te starten als je smartphones of tablets te ingewikkeld vindt. Deze app geeft een versimpelde weergave met een paar heel grote knoppen die een beetje lijken op die van de ‘ouderwetse’ telefoon.

Apple: niet beschikbaar
Android: Senior Phone

6. Rode Kruis EHBO

Hebt u een ongeluk gehad, bent u gevallen of weet u even niet meer waar u bent? Deze app vertelt u wat u moet doen in uw situatie. De app geeft ook duidelijk aan waar de dichtstbijzijnde EHBO-post is, waar mensen u verder kunnen helpen.

Apple: EHBO
Android: EHBO

7. MedAlert

Dit is een handige app als je medicijnen moet nemen. De app herinnert je aan je medicatie, geeft aan hoeveel je in moet nemen en houdt bij wanneer je nieuwe moet bestellen. Ideaal als je een beetje vergeetachtig raakt of als je gewoon niet denkt aan het innemen van je medicijnen.

Apple: MedAlert
Android: MedAlert

8. Dragon dictation

Vind je het soms lastig om die kleine lettertjes te typen als je via de smartphone wilt appen, smsen of mailen? Dan is deze app ideaal. Zet de functie aan en via Dragon Dictation kun je gewoon tegen je telefoon zeggen wat je wilt versturen. Dit wordt automatisch omgezet in geschikte tekst voor je sms of mail.

Apple: Dragon Dictation
Android: Dragon Dictation

9. Beter Zien

Deze app is handig als je je leesbril niet bij je hebt of als je ogen zo slecht zijn geworden dat ook een leesbril niet meer helpt. Je kunt de tekst via de app vergroten, van kleur veranderen om het contrast te versterken of zelfs laten voorlezen als je het niet kunt lezen.

Apple: BeterZien
Android: niet beschikbaar

10. Einsteins Breinbrekers

Zeker bij het ouder worden, is het goed om de hersens een beetje op gang te houden. Dit leuke puzzelspelletje helpt daarbij, door de fitheid van je brein te berekenen. Doe dagelijks de puzzeltjes en je kunt zien of de fitheid van je brein vooruitgaat, gelijk blijft of achteruitgaat.

Apple: Einsteins brain game
Android: Einsteins brain game

11. Moet ik naar de dokter?

Je wilt natuurlijk niet voor elk wissewasje naar de dokter. Deze app geeft informatie over de klachten, zoekt er handige zelfhulp tips bij en geeft advies of je wel of niet naar de dokter moet omdat het iets ernstigs kan zijn.

Apple: Moet ik naar de dokter?
Android: Moet ik naar de dokter?

12. Appie

Appie is de app van Albert Heijn, die je helpt bij het maken van een boodschappenlijstje. Het lijstje kan online worden verstuurd naar de supermarkt zodat alles (tegen meerprijs) wordt klaargezet, maar dient ook gewoon als handige boodschappenlijst. De app helpt je ook producten te vinden in de winkel.

Apple: Appie
Android: Appie

13. Buienalarm

Wil je graag gaan wandelen, maar weet je niet zeker of het weer goed blijft? Dan is deze app wat voor jou! De app geeft aan of het binnen de komende twee uren gaat regenen en hoe hard het zal gaan regenen. Zo kun jij bepalen of je zin hebt in je wandelingetje.

Apple: Buienalarm
Android: Buienalarm

14. Skype

Skype is een app die vooral gebruikt wordt voor voor video-bellen. Ideaal als jij je kinderen of kleinkinderen niet vaak ziet, want zo kun je ze meteen zien terwijl je belt. Veel ouderen vinden dit ook gezelliger dan ‘gewoon’ bellen.

Apple: Skype
Android: Skype

15. NOS teletekst

Wil je graag de teletekst lezen zonder de TV aan te zetten? Dat kan ook via de teletekst app. Hartstikke handig en je hoeft niet meer naar het enorme TV-scherm te staren. Je tablet maakt het ook makkelijker om door het menu te scrollen.

Apple: NOS teletekst
Android: NOS teletekst

16: Solitaire

De meeste ouderen kennen het spelletje Patience wel. Met de solitaire app kun je dit spel op je smartphone of tablet spelen. Je kunt er verschillende solitaire spellen mee spelen, waaronder Freecell en solitaire hartenjagen.

Apple: Solitaire
Android: Solitaire

17. Uitzending gemist

Wil je graag een aflevering kijken die je gemist hebt, maar weet je even niet meer hoe je dat ook alweer ging terugvinden? De app van uitzendinggemist.nl maakt dit heel makkelijk. Je hoeft alleen je favoriete programma in te typen en de app vindt de gemiste aflevering voor je.

Apple: NPO uitzending gemist
Android: NPO uitzending gemist

18. Wordfeud

Als je even niks te doen hebt en je houdt van scrabble, zijn er op Wordfeud genoeg tegenstanders te vinden die graag een spelletje met je spelen! Ideaal als je graag woordspelletjes speelt en je hebt ruimschoots de tijd om nieuwe woorden te vinden.

Apple: Wordfeud
Android: Wordfeud

19. Online Bankieren

Voor deze apps is geen link beschikbaar, omdat dit afhankelijk is van de bank waar je bij zit. Maar elke grote bank heeft een eigen app waar je gebruik van kunt maken. Als je je aanmeldt kun je een pincode kiezen. Daarna heb je heel gemakkelijk en snel inzicht in je rekening(en), hoeveel geld je hebt, welke kosten er zijn gemaakt enzovoorts.

20. Youtube

Het klinkt misschien gek, maar veel ouderen zijn dol op youtube. Hoewel de app natuurlijk niet speciaal is gericht op senioren, is het wel ideaal om gemakkelijk filmpjes of muziek terug te vinden. Uiteraard staat er ook muziek op die ouderen leuk vinden, zoals de Beatles.

Apple: Youtube
Android: Youtube

Bonus: Lastpass

Met Lastpass is het mogelijk om allerlei wachtwoorden op te slaan. Lastpass is de grootste app voor het opslaan van wachtwoorden. Je kunt een onbeperkt aantal apparaten synchroniseren en op al die apparaten jouw wachtwoord(en) opslaan.

Deze 20 apps zijn ideaal voor ouderen. Op deze manier kunnen ze allerlei dingen sneller en gemakkelijker doen met hun tablet of smartphone. Uiteraard is het niet zo praktisch om al deze apps meteen te installeren op de tablet van iemand die nog niet precies weet hoe hij werkt. Begin eenvoudig en installeer in eerste instantie alleen apps die echt nodig zijn. Daarna kun je langzaam steeds meer apps installeren die leuk of handig zijn voor ouderen. Ben jij vijftigplusser en gebruik jij vaak apps die hier niet terugkomen? Laat het dan weten in een reactie!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here