Home Computers De beste wachtwoord app volgens IIPVV

De beste wachtwoord app volgens IIPVV

5262
0
DELEN
De beste wachtwoord app volgens IIPVV

Wil je al je wachtwoorden beveiligen met één wachtwoord, zodat je ze zelf nooit meer hoeft te onthouden? Dat kan met een wachtwoord app die je binnen een paar minuten installeert in je browser én mobiel. ICT Innovatie Platform Veilig Verbonden (IIPVV) deed onderzoek naar de beste apps waarmee je wachtwoorden kunt aanmaken en onthouden voor Windows, Android, macOS en iOS.

Hoe werkt het zo’n wachtwoord app?

Zo’n password manager werkt als volgt: na het invoeren van een master wachtwoord zal de wachtwoord app moeilijke wachtwoorden automatisch invullen. Daarnaast maakt het nieuwe hele mogelijke wachtwoorden aan voor bestaande en nieuwe accounts. Ideaal wanneer je veel online profielen met gevoelige informatie hebt die je optimaal wilt beveiligen tegen een hacker-aanval. Een goede manier dus om jouw online privacy extra te beschermen.

Er zijn 100% betaalde apps en gratis apps met een premium upgrade. De gratis versie kan soms advertenties laten zien wat als gebruiker op termijn vervelend kan worden. Voor de betaalde apps kies je voor een maand of jaarabonnement. Laten we direct de 5 beste wachtwoord apps met je doornemen zodat je straks zorgeloos weer het web op kunt.

1. LastPass

Allereerst heb je LastPass. Dit is de grootste van het hele stel en kun je gratis installeren. Hiermee kun je een onbeperkt aantal apparaten synchroniseren én wachtwoorden genereren/opslaan. Er is ook een premium (betaalde) versie, maar die heb je niet per se nodig voor de basisfuncties.

De mobiele app van LastPass bestaat uit de basis app en de LastPass Authenticator. Die laatste app wordt gebruikt voor inloggen middels tweestapsverificatie. Een extra laag beveiliging dus. Het is aan te raden om deze te allen tijde ingeschakeld te hebben. Met name op laptops en mobieltjes (die je ‘kwijt’ kunt raken).

Wil je ook documenten opslaan in de LastPass cloud? Dan moet je upgraden naar het premium account. In geval van overlijden kun je met het premium account ook een nabestaande toegang geven via een speciale nood functionaliteit. Hierdoor kan hij/zij jouw accounts aanpassen of verwijderen.

2. Dashlane

Dashlane is een tweede gratis wachtwoord app die je gemakkelijk en veilig installeert. Dashlane is de grootste tegenhanger van LastPass en komt met min of meer dezelfde functies. Naast het opslaan van wachtwoorden heeft Dashlane ook de optie om een veilige VPN voor wifi-verbindingen in te stellen. Handig wanneer je in een café zit.

De Dashlane app is heel gebruiksvriendelijk en is ook op de iPad te gebruiken. Het enige minpunt van de gratis versie is dat je maar één apparaat kunt gebruiken. Ook kun je ‘maar’ maximaal 50 wachtwoorden opslaan. Wil je ook Word-documenten en andere gegevens in als bestand kunnen beveiligen, dan moet je upgraden voor meer premium functies.

3. Keeper

Keeper legt de nadruk op groepen gebruikers zoals families, studenten en teams in bedrijven. Commercieel gezien een slimme zet. Keeper heeft in principe dezelfde eigenschappen als iedere andere gratis wachtwoordmanager, maar ziet er iets gedateerder uit en je kunt ook hier maar één apparaat mee verbinden.

Je kunt naast wachtwoorden ook bestanden in de cloud opslaan en informatie beveiligen in versleutelde notities. Een unieke feature is BreachWatch: een optie om het dark web te scannen op datalekken waarin persoonlijke informatie heeft gezeten. Zodra jouw gegevens door een hacker zijn buitgemaakt, krijg je hier een notificatie van. Handig.

4. 1Password

Bij 1Password kun je géén gratis account aanmaken. Je betaalt direct. Dit is een van de oudste wachtwoord apps en daarom ook erg populair. Dat gezegd hebbende hebben ze hun koers iets gewijzigd en richten ze zich nu voornamelijk op families en zakelijke klanten.

De app ziet er goed uit en maakt het makkelijk om wachtwoorden te bewaren en te synchroniseren met meerdere apparaten. Wat niet echt handig is, is dat je de 1Password app eerst op ieder apparaat (iPad, iPhone, computer, etc.) moet downloaden en installeren. Het werkt dus niet direct op ieder apparaat als browser add-on.

5. KeePass

Keepass is gratis beschikbaar als open source wachtwoord app voor Windows computers. Voor Apple apparaten zijn er wel downloads op de Keepass website beschikbaar, maar deze worden niet officieel ondersteund.

Keepass maakt gebruikt van AES en het Twofish algoritme voor een goede bescherming van de wachtwoorden-database. Qua gebruikersgemak is Keepass de minste van allemaal. Het dashboard ziet er verre van nieuw uit en dit kan voor sommigen niet zo fijn werken.

Zijn er alternatieven op deze wachtwoord apps?

Zijn er alternatieven op deze wachtwoord apps

Ja, die zijn er. Er zijn vele andere wachtwoordmanagers die je kunt onderzoeken. Denk bijvoorbeeld aan: Kaspersky Password Manager, Sticky Password, TrueKey, EnPass, Password Depot, Zoho Vault, LogMeOnce, RoboForm, Password Boss en Symantec Norton Identity Safe. Je kunt hun websites bezoeken voor meer informatie en zien wat er allemaal mogelijk is.

Een volgende en laatste alternatief is de password manager van Google Chrome. Hiermee kun je een onbeperkt aantal accounts en bijhorende wachtwoorden mee opslaan. Hoewel het gemak van browser en password manager in één aantrekkelijk lijkt, heeft het opslaan middels Google Chrome volgens IIPVV ook nadelen.

Zo kun je er bijvoorbeeld geen moeilijke wachtwoorden mee aanmaken. Het gebruik op een iPad of iPhone is lastig omdat je daar meestal Safari gebruikt. Je wordt dan gedwongen om Google Chrome te installeren als browser. Iets wat onhandig is als je zonder gedoe je smartphone veilig wilt houden. Verder weten we allemaal dat Google een van de grootste commerciële bedrijven ter wereld is die jouw data gebruikt om hun betaalde services te optimaliseren/verkopen. Wil je daar al je wachtwoorden opslaan?

Welke app moet ik nu kiezen?

Volgens IIPVV is het de moeite waard om de gratis wachtwoord apps allemaal uit te proberen. Je hebt qua kosten niets te verliezen en ontdekt na een paar dagen welke app jij het fijnste vindt werken. Iedere gratis app werkt goed en is voorzien van robuuste encryptie. Lees voor de details van iedere app de uitgebreide productpagina’s.

Om toch maar een oordeel te vellen komt LastPass volgens IIPVV als beste gratis wachtwoord app uit de bus. Met name wanneer je écht niet wilt betalen en voor altijd de gratis variant wilt gebruiken. Je kunt met LastPass als enige oneindig veel wachtwoorden opslaan én al je apparaten verbinden.

Heb je geen zin of tijd om al die apps uit te proberen, vergelijk dan alle genoemde wachtwoordmanagers in een overzichtelijke tabel op deze pagina van IIPVV. Je kunt daarna direct een weloverwogen beslissing maken. Want een ding is zeker: een wachtwoord app gaat jouw digitale leven een stuk vergemakkelijken en veiliger maken.

Je hoeft maar één moeilijk wachtwoord te onthouden en al je accounts zullen bijna onmogelijk te kraken zijn. Daarnaast kun je er zeer belangrijke documenten zoals contracten in plaatsen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here