Home Computers Zo zorg je voor een langere levensduur van je computer

Zo zorg je voor een langere levensduur van je computer

2691
0
DELEN
langere levensduur computer

Een computer is voor veel mensen een grote aankoop. Voor iets waar je al gauw minimaal een paar honderd euro voor neertelt, wil je ook dat het lang meegaat. De garantie op computers is echter vaak maar een of twee jaar, en de economische levensduur drie jaar. Er zijn genoeg mensen die al na korte tijd problemen ervaren met hun computer, en geen aanspraak meer kunnen maken op garantie bij de fabrikant. Hoe kun je zorgen dat je computer langer meegaat?

Niet bezuinigen op de hardware

Computers zijn de afgelopen jaren steeds goedkoper geworden. Vaak denken mensen dat het om dezelfde computers gaat, maar dit is niet het geval. Er worden steeds vaker goedkopere componenten gebruikt, zo wordt er bezuinigd op kwaliteit die niet noodzakelijk is om een levensduur langer dan ongeveer twee jaar te kunnen garanderen. Een langere levensduur begint dus allereerst met het kiezen van een computer met betrouwbare en snelle componenten die goed compatibel werken. Of het nu gaat om een laptop voor simpel thuisgebruik, of een workstation PC of industrial computer voor professionals.

Let op welke software geïnstalleerd is

Onnodige software maakt je computer traag, waar je last van hebt bij het werken erop. Omdat je computer er harder door moet werken, zorgt het bovendien voor een kortere levensduur. Zorg er dus voor dat er bij aankoop zo weinig mogelijk adware, trialware en promotion-ware geïnstalleerd is, of verwijder deze zo snel mogelijk. Installeer daarnaast ook tijdens het gebruik van de computer zo weinig mogelijk onnodige software, niet in de laatste plaats omdat deze ook gevaarlijk kan zijn.

Je pc schoonmaken (letterlijk)

Met het ‘cleanen’ van een computer wordt meestal bedoeld dat deze helemaal opgeschoond wordt. Voor een langere levensduur van met name een pc is het echter ook nodig dat je deze ook echt schoonmaakt. Vooral als de kast op de grond staat (zoals meestal het geval is) kan er veel stof in de pc ophopen, dit door de lucht die voor koeling wordt aangezogen. Doordat de componenten onder een laagje stof komen te liggen worden ze minder goed gekoeld, en gaan ze eerder stuk. Haal dus minimaal eens per jaar de stekker uit de pc, maak de kast open, houd de stofzuiger erbij (let er wel op dat je niets aanraakt) en veeg met een nieuwe zachte kwast het stof van de onderdelen.

Accu uit laptop halen

Een van de meest gehoorde problemen bij laptops is dat na een paar jaar de accu slechter wordt. Veel mensen gebruiken de accu van de laptop echter sporadisch, en hebben de laptop voornamelijk aangesloten op het stroomnet. Werk jij ook vaak op dezelfde plaats met je laptop, haal dan de accu eruit en werk direct via het stroomnet. De accu staat niet constant onder spanning, en zal ook na een paar jaar nog steeds een lange levensduur hebben.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here