Home Computers Zijn 3D geprinte huizen de toekomst?

Zijn 3D geprinte huizen de toekomst?

2826
0
DELEN

Tegenwoordig wordt er steeds meer gezocht naar een zowel duurzame als milieubewuste oplossingen voor allerlei dingen. Een goed voorbeeld hiervan is de elektrische auto. Maar we zijn ook volop bezig met het ontwikkelen van nieuwe manieren voor het bouwen van huizen. Sinds een aantal jaar is het namelijk mogelijk om een huis 3D te bouwen door middel van een 3D printer.

Is een 3D geprint huis de toekomst? Lees verder om hier meer over te weten te komen.

Wat is een 3D printer?

Een 3D printer is zoals de naam al zegt, in feite een grote printer. Je hoeft er geen papier en inkt in te stoppen maar het print 3D objecten op basis van digitale bouwtekeningen. De objecten worden laag per laag opgebouwd. Experts verwachten dat wij als particulieren, zelf een 3D printer thuis hebben staan waarmee we alledaagse voorwerpen zelf kunnen printen.

In theorie kan namelijk (bijna) alles 3D geprint worden. Voordat we allemaal een 3D printer thuis hebben staan zal nog wel even duren. Toch biedt een 3D printer al veel mogelijkheden voor zowel particulieren als bedrijven.

Ze worden namelijk al gebruikt voor bijvoorbeeld het ‘printen’ van huizen. Hoe dit in zijn werk gaat kom ik later op terug.

Hoe werkt een 3D printer?

Een 3D printer bestaat uit verschillende onderdelen die nauw met elkaar samenwerken. De belangrijkste onderdelen van zo’n printer zijn de printkop, de motor en het printplatform. De printkop smelt het materiaal waarvan het gewenste object zal worden gemaakt en spuit dit materiaal vervolgens op het platform.

De motor zorgt ervoor dat de printkop en het platform onafhankelijk van elkaar kunnen bewegen. Hierdoor is het mogelijk om het gesmolten materiaal laag voor laag in de gewenste vorm te spuiten. Wanneer dit laag voor laag wordt opgebouwd zal er uiteindelijk een 3D product ontstaan.

De eerste 3D geprinte huizen

In Eindhoven zullen halverwege dit jaar de eerste 3D geprinte huizen in Nederland worden geplaatst. Elders in de wereld staan al bewoonbare huizen die door middel van grote 3D printers zijn gebouwd. De huizen worden geprint met een substantie van cement, zand en vezel. De muren worden geprint in een fabriek en zullen op de locatie van het huis in elkaar worden gezet.

De muren worden dus laagje voor laagje opgebouwd, dit lijkt ontzettend tijdrovend te zijn. Toch is het mogelijk om een klein bewoonbaar huis binnen één dag op te bouwen voor slechts 4000 euro. Een stuk goedkoper en sneller als de huidige manier van huizen bouwen dus.

3D geprinte huizen op Mars

Bedrijven als NASA zijn al druk bezig met Mars en de toekomst voor de mens op de rode planeet. We zullen hier uiteindelijk ook onderdak moeten hebben. Ze willen voor dit onderdak gaan zorgen door middel van 3D printen. NASA heeft een wedstrijd bedacht waaraan verschillende teams kunnen deelnemen en hun eigen plan kunnen indienen. Al deze teams hebben nagedacht over waar ze de materialen willen printen, wat ze willen printen en hoe ze goed bestand zijn tegen de atmosfeer.

Het printen van 3D huizen heeft dus echt wel een toekomst. Niet alleen op Aarde maar ook op Mars.

Zelf 3D printen

Je zult niet veel mensen kennen die zelf een 3D printer thuis hebben staan. Toch kun je zelf nu al een 3D printer kopen. Er zijn een aantal bedrijven die 3D printers en toebehoren verkopen. Een goed voorbeeld van zo’n bedrijf is Cards 3D Printing Solutions. Je kunt met zo’n 3D printer de leukste dingen maken, bijvoorbeeld een poppetje van jezelf.

Om zo’n print te kunnen maken zul je eerst een 3D Print ontwerp moeten hebben. Dit is een digitaal ontwerp van het object wat je wilt printen. Hiervoor zul je gebruik moeten maken van 3D print software. Na het maken van dit ontwerp kun je het doorsturen naar de printer en deze zal het volledig voor je printen.

Er zijn ook al wetten en straffen gemaakt met bepaalde gebruiken van een 3D printer. Niet schrikken! Het is niet strafbaar om een 3D printer in bezit te hebben maar het is al meerdere keren voor gekomen dat mensen zelf 3D wapens wouden printen waarmee ze ook daadwerkelijk konden schieten.

Maar mocht je je een keer vervelen op zondag middag, kun je altijd action figures van je hele gezin maken.

Conclusie

De 3D printer zal waarschijnlijk een groot aandeel in ons leven hebben over een aantal jaar. Misschien zijn onze huizen dan gebouwd door 3D printers, of is het heel normaal om thuis een 3D printer te hebben staan waarmee we onze eigen producten mee kunnen printen. Al met al is het een erg interessant idee om een apparaat te hebben waar we eigenlijk alles mee kunnen maken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here