Home Televisie OLED schermen: Zo worden ze beter en goedkoper

OLED schermen: Zo worden ze beter en goedkoper

3486
0
DELEN

Schermfabrikanten geloven heilig in OLED. Dit is niet heel vreemd, volgens kenners is OLED op dit moment de beste schermtechniek die er is. Maar waarom? En wat is het verschil met het LED scherm? In dit artikel kijken we naar het OLED scherm, de levensduur, de voor- en nadelen en nog veel meer.

De kracht van OLED

LCD- en LED schermen maken gebruik van een zogenaamd ‘Back-light’. Dit is een soort lamp achter het scherm waardoor het scherm oplicht. De pixels zorgen ervoor dat je kleuren in je scherm hebt. Bij OLED is dit niet nodig. OLED pixels functioneren afzonderlijk van elkaar en geven zelf licht. Wanneer de OLED pixels uitgeschakeld zijn is het scherm ook perfect zwart. Een perfect zwart scherm is bij een LED tv niet mogelijk. De pixels van een OLED scherm werken los van elkaar waardoor er een veel beter en mooier contrast is. Dit maakt het scherm een stuk mooier en levendiger. Steeds meer schermen hebben een 4K-resolutie. 4K in combinatie met OLED zorgt voor een fenomenaal beeld.

Op het gebied van design heeft OLED ook veel voordelen. Omdat er geen Backlight is kan het beeldscherm flinterdun worden gemaakt. Hierdoor kunnen onder andere tv’s en smartphones steeds dunner worden gemaakt. Wat ook een voordeel aan OLED is, is dat de pixels flexibel zijn. Hierdoor kunnen schermen rond worden gemaakt of kunnen schermen buigbaar worden gemaakt, iets wat je veel ziet bij de nieuwste smartphones waarbij je het scherm dubbel kunt klappen.

Één van de betere dingen van OLED is dat het ook energiezuiniger is. De nieuwste apparaten met OLED schermen verbruiken minder energie.

De levensduur van OLED

In het verleden zagen veel mensen de levensduur van een OLED scherm als een minpunt. Fabrikanten zijn hiermee aan de slag gegaan en hebben bij de ontwikkeling van OLED schermen de levensduur enorm weten te verlengen. OLED pixels zijn gemaakt van organisch materiaal dat na een tijdje vergaat. Hierdoor wordt de kwaliteit van de pixels minder en wordt het scherm steeds donkerder. Dit is tegenwoordig geen probleem meer. het merk LG heeft berekend dat hun OLED scherm goed is voor 100.000 uur tv kijken. De kwaliteit van de OLED schermen is dus enorm verbeterd.

De opkomst van OLED

Vroeger kocht bijna iedereen een plasma scherm. Dit omdat de beelden van een plasma scherm erg mooi en realistisch waren. Op de dag van vandaag is plasma volledig verdwenen uit het winkelaanbod en heeft plaats gemaakt voor OLED. Plasma is niet geschikt om verwerkt te worden in een scherm dat dun moet zijn en 4K of ultra-HD resolutie moet kunnen ondersteunen. OLED schermen kunnen overweg met de hoogste resoluties en zijn ook geschikt om te verwerken in een dun scherm.

De voor- en nadelen van OLED

OLED heeft vele voordelen, maar natuurlijk ook wel wat nadelen. Hier komen ze:

De voordelen van OLED

#1 Mooiere kleuren en een betere beeldkwaliteit

De pixels van OLED zorgen zelf voor licht. Hierdoor worden de kleuren veel mooier en levendiger. Voornamelijk zijn de zwarttinten erop vooruit gegaan.

#2 Ze zijn energiezuiniger

Een OLED scherm is energiezuiniger. Ook dit komt doordat het geen gebruik maakt van backlight. Ook wanneer het scherm de kleur zwart moet creëren, worden er pixels uitgeschakeld wat weer zorgt voor minder verbruik van energie

3# De schermen zijn dunner en goedkoper

OLED schermen zijn flexibeler en dunner dan LCD schermen. Hierdoor is het een zeer geschikt scherm voor vouwbare smartphones. Doordat het scherm dunner is, is het ook goedkoper.

De nadelen van OLED

1# Minder energiezuinig bij schermen met veel wit

Een OLED scherm neemt sneller af in kwaliteit dan een LED scherm. Sommige fabrikanten, waaronder LG maakt gebruik van een kleurenfilter. Dit kleurenfilter zorgt ervoor dat het materiaal dat nodig is bij het produceren van een wit scherm minder snel afneemt waardoor de kwaliteit behouden wordt. Helaas maken nog niet veel fabrikanten gebruik van zo’n kleurenfilter.

2# OLED kan slecht overweg met water

Een OLED scherm raakt snel beschadigd wanneer het in contact komt met water. Veel fabrikanten gebruiken hierdoor een soort extra laagje over het scherm om het af te schermen voor water.

3# OLED scherm productie is een stuk lastiger dan LED scherm productie

Het maken van een OLED scherm is een complex werkje. Dit komt omdat het OLED scherm bestaat uit verschillende laagjes op elkaar. Hierdoor zijn er niet veel fabrikanten die OLED schermen maken of kunnen maken.

Conclusie

In veel opzichten is een OLED scherm ideaal vergeleken met LED of plasma schermen. Je ziet OLED steeds vaker terug komen in bijvoorbeeld onze tv’s of smartphones. De ontwikkeling van OLED gaat steeds verder en is nog in volle gang. De komende jaren zal het dus beter en beter gaan worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here