Spiegelreflexcamera’s staan toch wel een treetje hoger in de ranglijst van camera’s, iedere amateur- en professionele fotograaf zal dit beamen. Het grote voordeel van een spiegelreflexcamera zijn de verwisselbare objectieven, waardoor er veel meer mogelijkheden ontstaan. Een nadeel hiervan is echter dat de apparatuur hierdoor ook gevoeliger is voor stof en vuil. Op een gegeven moment zal het noodzaak worden je spiegelreflexcamera schoon te maken. Moet je zo’n reinigingsklus uit besteden – lees: kosten en langere tijd je camera kwijt zijn – of is het ook mogelijk het zelf te doen?
In dit artikel:
Waarom je spiegelreflexcamera schoonmaken?
Het moet gezegd worden: tegenwoordig zijn veel camera’s uitgerust met interne reinigingsmechanismen. Toch kan het voorkomen dat je aan de bak moet met je camera omdat je bijvoorbeeld reflecties van stofdeeltjes op de foto’s zelf aantreft. In vrijwel alle gevallen gaat het dan om het reinigen van de sensor. Juist door de verwisselbaarheid van lenzen is de kans vrij groot dat er stof op de sensor komt. Geen reden om angstvallig met je camera om te gaan, fotograferen is juist een dynamische bezigheid, maar wel reden temeer om zorgvuldig en met kennis van zaken te werk te gaan.
Reinigen van je camera: een zorgvuldig klusje
Natuurlijk wil je niet het risico lopen dat je je camera beschadigt tijdens het reinigen. Daarom is het belangrijk je even goed te verdiepen in de do’s en don’t van dit proces. Beschadiging van spiegel, sensor of sluiter liggen namelijk op de loer. Mocht het fout gaan, dan heb je hiermee ook geen grond om op garantie terug te vallen. Kijk dus goed uit wat je doet! Maar laat je ook niet teveel afschrikken, want het onderhoud van je camera is onderdeel van het vak en dat heb je het liefst zelf in de hand! Een aantal belangrijke aanwijzingen zullen je van dienst zijn.
Voorwaarde voor het reinigen van je spiegelreflexcamera
Om zelf je camera te reinigen begin je met vast te stellen of je de sensor kunt zien. Dat is een harde voorwaarde om deze klus zelf te kunnen klaren. Als dit het geval is, is het eerste wat je kunt proberen het wegblazen van stof van de sensor met behulp van een blaasbalgje. Het is belangrijk dat je oppast bij dit proces geen ander stof van de camera juist op de sensor te blazen. Ook pas je ervoor op, uiteraard, dat je interne delen van de camera niet beschadigt. Met deze methode zal vaak het ergste probleem al opgelost zijn. Is dat niet het geval, dan moet je verder gaan kijken.
Reiniging voor gevorderden
Als een blaasbalgje niet afdoende werkt, zijn er verder gaande opties die je kunt proberen. Zo kun je de methode van stofzuigen proberen, waarvoor specifieke busjes bestaan die stof opzuigen. Stof verwijderen zou in principe ook kunnen door middel van perslucht, waarbij het stof in feite weggeblazen wordt, maar dat is niet raadzaam om zelf toe te passen. Een andere manier die je wel zelf kunt proberen, is het gebruik van vloeistof. Bij de zoganaamde ‘sensorswap’ ga je met een spateltje en een vluchtige vloeistof over de sensor heen. Teveel vloeistof is hierbij uit den boze.
Sensorbrush
Gelukkig staan de ontwikkelingen ten aanzien van het reinigen van sensors niet stil. Een prima mogelijkheid die relatief minder riskant is, is het gebruik van de zogenaamde sensorbrush. Dit borsteltje is zodanig gefabriceerd dat stofdeeltjes er in feite aan vast plakken. Geen gedoe met vloeistoffen dus. Kortom, met beleid en gezond verstand is er alle reden om de reiniging van je spiegelreflexcamera zelf ter hand te nemen!