Home Internet Waar moet een goede coax kabel aan voldoen?

Waar moet een goede coax kabel aan voldoen?

5222
0
DELEN
coaxkabel

Wij zijn tegenwoordig gewend aan televisies met een uitstekende beeldkwaliteit. De kwaliteit van het aangeboden beeld wordt voor een groot gedeelte bepaald door het signaal dat van de ontvanger van de kabelmaatschappij wordt ontvangen en hoe deze getransporteerd wordt naar de televisie. Dit gebeurt middels een coax kabel. Er zijn talloze verschillende coax kabels in omloop en het ene merk pretendeert nog beter te zijn dan het andere. Het belangrijkste aan coax kabels is dat er een stabiele verbinding is tussen de ontvanger van de kabelmaatschappij en het aangesloten apparaat. Hierbij mag het doorgegeven signaal niet worden verstoord door andere signalen van buiten en ook dat signalen door de kabel niet naar buiten toe verloren gaan. Een goede bescherming om de coax kabel is daarom essentieel.

Waaruit bestaat een coax kabel?

Om een goede signaalkwaliteit te verkrijgen en te behouden bestaat de coax kabel uit enkele belangrijke onderdelen. Wanneer je een coax kabel strippen gaat, kom je de volgende lagen tegen:

  • De kern van de coax kabel is de binnengeleider. In de meeste gevallen is de kern van koper.
  • Om de kern bevind zich een isolatiemateriaal. Deze isolatie bestaat meestal uit een materiaalsoort dat uitermate slecht geleid. Dit moet ook, want het beschermt juist het koper dat juist goed geleid. De isolatie moet ervoor zorgen, eventueel met ferrietkernen, dat er geen signaal weglekt.
  • Daarna komt er een buitengeleider. Dit is meestal een koperen mantel die ervoor zorgt dat signalen van buitenaf het signaal in de binnengeleider niet kunnen verstoren. Bij goede kabels bestaat de buitengeleider uit metaalfolie.
  • De buitenkant is een kunststof omhulsel dat goed bestand is tegen de verschillende weersinvloeden.

Ontstoring van het signaal

Hoewel veel coax kabels van goede kwaliteit zijn, is signaalverstoring een belangrijk element om in de gaten te houden bij een coax kabel kopen. Als het signaal verstoord wordt, kan de beeldkwaliteit enorm dalen. De grootste stoorzender is het netwerk van onze smartphone, het zogenoemde 4G netwerk. Het 4G netwerk ligt in ongeveer hetzelfde frequentiegebied als het signaal voor CATV (Cable Television). Wanneer je dus een zwakke of een beschadigde coax kabel hebt, dan is er een risico dat 4G het signaal dat door het snoer loopt verstoord. De betere kabels hebben als buitengeleider een vlechtwerk van aluminiumfolie dat de 4G signalen tegenhoudt. Het is van de andere kant ook mogelijk dat het signaal van de coax kabel andere apparatuur kan verstoren. Het verlies van signaal gebeurt meestal bij de coax aansluiting. Daar is de kans op weglekken van signaal het grootst. De betere kabels hebben verder aan beide uiteinden ferrietkernen die dienen als stoorfilter.

Frequentie en demping

Goede coax bekabeling werkt tussen de 5 Mhz en 3000 Mhz. Hiermee kan een goede signaaloverdracht bereikt worden voor digitale en ook analoge televisie. Ook satelliettelevisie heeft genoeg aan dit bereik. Heb je satelliettelevisie en wil je een coax kabel kopen, let er dan goed op dat dit een geschikte kabel is. Niet alle coax kabels die analoge en digitale televisie doorgeven zijn geschikt voor satelliet televisie. Momenteel is het frequentiegebruik voor televisiezenders tussen de 5 Mhz en 862 Mhz. Om ooit nog meer HD-kanalen en sneller internet door te kunnen geven, zal deze frequentie in de toekomst hoger komen te liggen.

Een lage demping is ook van groot belang voor een coax kabel. Een coax kabel met een lage demping heeft namelijk zo min mogelijk last dat het signaal tijdens het transport verzwakt. De demping wordt altijd weergegeven in een aantal decibels per 100 meter. De demping is voor een groot gedeelte ook afhankelijk van de frequentie. Dit is dan ook de reden dat kabelmaatschappijen de tv-zenders omzetten naar een lagere frequentie, zodat het transport van het signaal niet verzwakt. Hoe lager ook de frequentie, des te langer je kabel kan zijn. Gemiddeld kan een coax kabel 15 meter zijn, zonder dat je problemen met de demping krijgt.

Coax connectors

De coax connectors zijn de stekkers aan de uiteinden van de kabel. Deze stekkers zijn er in rechte en haakse types. Het rechte type wordt het meeste gebruikt, maar kan onhandig zijn als je televisie aan de muur hangt. Je gebruikt dan een haakse stekker, waarbij er meer ruimte beschikbaar is. Een standaard model stekker staat bekend als een IEC stekker en zijn verkrijgbaar in male of female uitvoering. Meestal zit aan de ene kant van de coax kabel een male uitvoering en aan de andere kant een female uitvoering. De male uitvoering heeft pinnetjes in de stekker, terwijl de female gaatjes heeft. Voor een televisieaansluiting heeft men vaak voor aansluiting aan het muurkastje de female uitvoering nodig en wordt deze met de male uitvoering met de televisie verbonden. Dan is er ook nog de F-connector. Deze connector is nodig voor het aansluiten van een schotelantenne, signaalversterkers en splitters. Het voordeel van F-connectors is dat ze vastgeschroefd worden en niet zo snel losraken. Belangrijk voor de keuze van een coax kabel is dat deze voorzien is van het “Kabel Keur” logo. Je weet dan dat je een coax kabel hebt aangeschaft dat voldoet aan alle hoge standaarden en dat de kabel daarop getest is.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here