Home Computers USB stick: ouderwets of nog steeds handig?

USB stick: ouderwets of nog steeds handig?

3911
0
DELEN
usbstick

Iedereen heeft wel eens een gratis USB stick gekregen in de tijd dat de technologie net nieuw was. Misschien doe je er inmiddels niets meer mee, of gebruik je het nog wel eens om bestanden door te geven. Een USB stick kopen lijkt misschien niet meer van deze tijd, maar sinds de technologie bestaat is er veel veranderd en kun je er meer mee dan je misschien zou denken.

Wat is een USB stick?

De naam zegt het eigenlijk al, het is een stick die je in een USB poort kunt pluggen. Met deze stick kun je data overbrengen, bijvoorbeeld als je een project moet inleveren voor school en dit niet kunt printen. De USB stick bestaat sinds 2000 en had toen een geheugen van 8 MB. Deze versie is begrijpelijkerwijs niet meer te verkrijgen, want dat zou betekenen dat je er in het ergste geval maar twee foto’s op kunt zetten. Inmiddels kun je zelfs USB sticks met 1 TB geheugen kopen, al is dat voor veel mensen overdaad.

Wat voor USB sticks zijn er op de markt?

Na de eerste USB stick zijn er veel verschillende versies op de markt gekomen. De meest gebruikelijke groottes liggen inmiddels tussen de 8 en 256 GB. Daarnaast zijn er verschillende schrijf- en leessnelheden. Dit is belangrijk als je werkt met grote bestanden, zo hoef je niet minutenlang te wachten tot je video is overgeschreven.

Het is ook belangrijk om je datastick goed te beveiligen, vooral als je met privacygevoelige informatie werkt. Daarvoor zijn hardwarematig versleutelde versies heel handig, zodat je alleen met een wachtwoord de bestanden kunt openen.

Wil je data direct op je telefoon zetten? Dan kun je een USB stick OTG nemen. OTG staat voor ‘On The Go’. Hier zit vaak een Micro USB- én een USB A-aansluiting op, zodat je hem rechtstreeks in je telefoon kunt steken, maar ook eenvoudig op de computer kunt aansluiten. Ook kun je een USB stick met wifi kopen. Hierover bestaat nogal wat misverstand. Een geheugenstick met wifi (of wireless stick) doe je bijvoorbeeld in je tas zit zodat je draadloos bestanden ernaar kunt versturen. Niet te verwisselen met een dongle, dat is een plug die eruit ziet als een geheugenstick maar een apparaat is dat wifi toevoegt aan bijvoorbeeld een laptop.

De voordelen van een USB stick

Natuurlijk kan tegenwoordig alles via de cloud. Echter is dit niet ongelimiteerd en ook niet altijd even snel. Daarnaast kunnen mensen met slechte bedoelingen inbreken in jouw cloud, niet heel veilig dus. Daarom is het handig om altijd een USB stick bij de hand te hebben. Bestanden hierop kun je versleutelen en het is vaak sneller dan alles uploaden en downloaden vanaf de cloud. Ook kun je eenvoudig heel grote bestanden overzetten, waar de opslag op een cloud vaak gelimiteerd is. Ideaal dus als je filmpjes wilt doorgeven.

Ook kun je een memorystick eenvoudig als extra opslag gebruiken. Je kunt hier natuurlijk een externe harde schijf voor gebruiken, maar de goedkopere versies zijn vaak minder handzaam. Voor dezelfde prijs kun je dus een klein apparaatje kopen. Vooral als je niet heel veel extra ruimte nodig hebt is dit ideaal.

Welke USB stick is geschikt voor mij?

Voordat je er een aanschaft is het belangrijk te bedenken wat je er precies mee gaat doen. Wil je slechts af en toe een tekstbestand overdragen? Dan is een flashdrive van 8 GB met een lage schrijfsnelheid voldoende. Als je echter veel foto’s en video’s over wilt zetten, heb je meer geheugen nodig en is een hogere schrijfsnelheid ook handig.

De “nieuwe” technologie van USB 3.0 speelt ook een rol bij USB sticks. Versie 3.0 is tien keer zo snel als USB 2.0. Zo kun je dus 10 keer zo snel bestanden lezen én schrijven. Echter moet je hiervoor wel een USB 3.0-aansluiting op je computer of laptop hebben. Deze kun je vaak herkennen aan de blauwe binnenkant.

Heb je in je nieuwe laptop of computer helemaal geen USB A-aansluiting meer zitten? Dat is geen probleem, je kunt er namelijk gemakkelijk een USB C stick in doen. Deze kan alles wat een gewone USB stick ook kan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here