Home Computers Ultrawide monitor met 32:9 verhouding

Ultrawide monitor met 32:9 verhouding

3762
0
DELEN

Mocht je denken dat je met twee beeldschermen op je bureau een goed overzicht hebt, dan heb je het mis. Enige tijd geleden kondigde Samsung de ultrawide monitor aan. Inmiddels zijn er diverse merken die eenzelfde beeldscherm in hun collectie hebben of die zelfs nog groter uitpakken. Een monitor met een verhouding van 32:9. Deze verhouding kun je vergelijken met de breedte van bijna drie breedbeeldbeeldschermen naast elkaar op je bureau.

Wat is een ultrawide monitor?

Een ultrawide monitor kun je gebruiken zoals een normale monitor. Wie werk verricht waarbij het handig is om meerdere schermen open te houden, denk bijvoorbeeld aan Excel en Google Analytics of een websiteontwikkelaar die links de code wilt zien en rechts het resultaat, kan een ultrawide monitor goed gebruiken. Voor de release van de ultrawide monitor werd tot op heden voornamelijk een dubbel beeldscherm gebruikt. De gebruiker opende zijn laptop en verbond deze met een kabel aan een externe monitor of had een computer met twee beeldschermen.

Met een extra breed scherm is het mogelijk om een derde pagina volledig open te hebben voor je neus. Een ‘normaal’ beeldscherm met breedbeeld heeft een verhouding van 16:9. De ultrawide is 32:9, wat betekent dat de breedte van het scherm verdubbeld wanneer je voorheen twee beeldschermen van 27 inch op je bureau had staan. Het verschil tussen dit scherm en twee losse beeldschermen is dat je nu geen balk meer in het midden hebt die de schermen van elkaar splitst.

Welke games kun je spelen op een ultrawide monitor?

Het mooiste aan ultrawide is natuurlijk een game spelen. Wanneer je investeert in een goede ultrawide monitor zal deze de perfecte curve bevatten die je nog meer in het spel trekt. De spelbeleving wordt hierdoor optimaal en dat maakt stoppen nog moeilijker! Spellen die op dit moment geschikt zijn om ultrawide te spelen zijn bijvoorbeeld Assassin’s Creed, Battlefield, Fifa en Minecraft.

Veel andere spellen zijn op dit moment nog in ontwikkeling om de speler een zo optimaal mogelijke spelbeleving te bezorgen. Via deze site kun je in de gaten houden hoever de ontwikkeling van jouw favoriete spel is op gebied van ultrawide. Het zou zonde zijn om een ultrawide monitor aan te schaffen terwijl jouw favoriete bezigheden nog niet geschikt zijn voor zo’n groot beeldscherm.

Doordat je helemaal in je spel getrokken wordt, is het belangrijk om de realiteit niet te vergeten. Neem tijdens het spelen voldoende pauze en ga niet te dicht op je scherm zitten. Zorg ervoor dat het beeldscherm op ruime afstand van je ogen is. Hoe groter het beeldscherm, hoe groter de afstand moet zijn. Het is niet gek om een meter ruimte te nemen tussen het beeldscherm en je ogen. Voel vooral voor jezelf aan wat prettig is voor je ogen. Voor een ultrawide scherm heb je dus wel behoorlijk wat ruimte nodig, zowel in de breedte als in de diepte. Een bijkomend voordeel: doordat je een kijkhoek van bijna 180 graden hebt, hoef je je nek en hoofd minder te buigen.

Welke ultrawide monitors zijn er?

Wanneer je de website van Coolblue bezoekt en selecteert op de bestverkochte ultrawide monitoren van dit moment, dan is de bestseller niet van Samsung. De LG 34UM88C is de bestverkochte monitor van dit moment en direct Coolblue’s keuze. De beeldverhouding die je krijgt is 21:9. Niet helemaal ultrawide dus. Ook heeft de monitor geen curve. Voor deze monitor betaal je € 579,-. Voor 200 euro meer ga je wel met een curved model naar huis.

Voor de ultieme ultrawide beleving ga je voor de Samsung C49HG90. Deze monitor kost je € 1.499,- bij Coolblue, maar daarvoor krijg je wel een beeldscherm met een beeldverhouding van 32:9 en heb je door de curve een kijkhoek van 178 graden. Hierdoor stap jij helemaal in de wereld van je spel of voer jij je werk vanaf heden uit vanaf één beeldscherm.

Vind jij de investering in een ultrawide beeldscherm de moeite waard?

(bron afbeelding 1, 2 en 3)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here