Home Internet Wat is een cryptomunt?

Wat is een cryptomunt?

4515
0
DELEN

Alle bladen staan er vol mee: de cryptomunten schieten in waarde omhoog. Wie vandaag investeert, is morgen rijk in digitale munten schrijven verschillende kranten. Je kunt investeren in Bitcoins, Ripple’s en nog tientallen andere munten. Maar hoe werkt dit precies? Wat is een cryptomunt? Wat kun je er mee en ben je echt rijk wanneer je investering zich gaat verdubbelen?

Wat is een cryptomunt?

Een cryptomunt is een digitale munt. Het is geen munt die je als de euro of de dollar zo in je handen kunt hebben. De munt is elektronisch en heeft de waarde van een bepaald aantal munteenheden. De waarde van 1 cryptomunt zou bijvoorbeeld 5 euro kunnen zijn. Om de munt te kunnen bezitten, dien je erin te investeren. Er zijn veel bedrijven in omloop die aanbieden dat je bij hun cryptomunten kunt aanschaffen. De eerste cryptomunt was de bitcoin. De bitcoin is op dit moment ook de grootste cryptomunt. Na de bitcoin zijn er honderden verschillende cryptomunten ontstaan, denk bijvoorbeeld

Transacties uitvoeren met een cryptomunt

Om te kunnen handelen in cryptomunten, is er een blokchain nodig. Wanneer je het woord opsplitst kom je dichterbij de betekenis. ‘Chain’ staat voor een wereldwijd netwerk van computers die allemaal een kopie van een database hebben. Deze data is versleuteld waardoor alle computers in het hele netwerk beveiligd zijn tegen fraude of diefstal. Een blokchain is dus een keten van blokken die informatie over de munt en de transactie bevat. Denk aan controle op echtheid van de munt.

Een transactie uitvoeren met een cryptomunt is niet zo gemakkelijk als het overboeken van € 50,- van de ene bank naar de andere bank. Het overboeken van een cryptomunt verbruikt op dit moment evenveel kWh stroom, als dat een gemiddeld Nederlands huishouden in een maand verbruikt. Niet handig dus. Daarnaast is het niet zoals bij een overboeking van je euro’s binnen vijf seconden gelukt. Een transactie van een cryptomunt duurt ongeveer een uur.

Welke cryptomunten zijn de grootste op dit moment?

Wellicht heb je interesse in het investeren in digitale munten. Belangrijk daarvoor is dat je je goed inleest in welke munten er zijn, wat hun aandeel in de markt is, wat je er mee kunt doen, hoeveel je wilt investeren en waar je de munten kunt bewaren (in welke digitale wallet). Het is geen beslissing die je van de één op de andere dag maakt. Probeer anderen in je omgeving te vinden die ook investeren in digitale munten, om hun ervaringen te horen.

De grootste cryptomunten zijn op dit moment de Bitcoin, Ethereum, Ripple, Litecoin, Dash, IOTA en NEM. De eerste drie, Bitcoin, Ethereum en Ripple zijn op dit moment het grootst. Maar onthoud, zo snel als dat de cryptomunt verschijnt en zich ontwikkelt, zo snel kan het ook weer over zijn…

Wat kun je doen met digitale munten

Een digitale munt is nog geen munt die je in je handen hebt en dus ook bij iedere willekeurige winkel kunt uitgeven. Op internet vind je diverse lijsten met winkels waar je de munt kunt uitgeven. Een bekend voorbeeld is thuisbezorgd.nl. Als je hebt geïnvesteerd in digitale munten kun je ze vervolgens uitgeven aan pizza’s. Om je digitale munt om te zetten naar een euro, dollar of andere munteenheid dien je ze te verkopen aan iemand die wil investeren in de cryptomunten.

Wanneer je dit het beste kunt doen is afhankelijk van de koers. De digitale munten kunnen iedere dag in waarde stijgen én dalen. Investeer dus nooit je volledige vermogen in een digitale munt, voor je het weet ben je je geld kwijt en dat zou natuurlijk eeuwig zonde zijn. Advies is dan ook om de munten een tijdje te volgen zodat je kunt zien welke munt het best bij je past en investeer een klein bedrag dat je écht kunt missen.

Zou jij investeren in digitale munten?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here