Wereldwijd is Arduino het toonaangevende open source ecosysteem voor software en hardware prototyping. Het platform biedt een scala aan software, hardware en documentatie waarmee vrijwel iedereen creatief kan zijn met technologie. Zo is het onder andere een populaire tool voor IoT (Internet of Things) productontwikkeling en een van de meest succesvolle tools voor STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) educatie. Honderdduizenden ontwerpers, ingenieurs, studenten, ontwikkelaars en makers over de hele wereld gebruiken het systeem voor innovaties in muziek, games, speelgoed, smart homes, landbouw, autonome voertuigen en dies meer. Het is hoog tijd, dus om het wat beter te leren kennen voordat je zelf een Arduino kopen gaat.
Het eerste ontwikkelbord
Arduino begint in 2000 als een onderzoeksproject van 5 collega’s aan het Interaction Design Institute van Ivrea. Hun project bouwt voort op het Processing Project, een codetaal voor de beeldende kunsten. Daarnaast wordt ook nog geput uit het afstudeerproject van Hernando Barragan, handelend over het bedradingspaneel. Het eerste Arduino bord wordt geïntroduceerd in 2005. Het wordt ingezet om studenten (zonder ervaring) te leren programmeren. Zo verdiepen ze zich in elektronica en microcontrollers. In hun kielzog worden de eerste Arduino prototypen gecreëerd die een brug slaan tussen de digitale en de fysieke wereld. Al gauw gaan vele ingenieurs en zelfs grote bedrijven zich van het platform bedienen en het systeem groeit uit tot de favoriete tool voor prototyping in de elektronica. Een hechte community van gebruikers groeit even snel als organisch. Het platform raakt gelijktijdig uitstekend gedocumenteerd en bovendien kan elke gebruiker steevast rekenen op een groot vangnet van collega-specialisten. Deze openheid en de gebruiksvriendelijkheid van het project hebben ondertussen geleid tot massale acceptatie van op microcontrollers gebaseerde elektronicaprojecten. Vandaag de dag is Arduino de eerste keuze van de Maker Movement en andere elektronische avonturiers. Vooral in de IoT sector is het systeem alomtegenwoordig.
Arduino Starter Kit
Wie ermee aan de slag wil, doet dat via de Arduino Starter Kit. Dat is niet alleen een goede inleiding op het platform, maar ook tot codering en elektronica in het algemeen. In een handig pakket krijg je alle componenten voor 15 verschillende projecten, die je kunt ontwikkelen op basis van het projectboek. Je leert de meest voorkomende elektronische componenten kennen en de basisprincipes van de elektronica. Wil je nog een stapje verdergaan? Dan kan de kit je ook leren werken met sensoren en actuators, zodat je volop kunt beginnen communiceren met de fysieke wereld. Handig om weten is voorts dat er ook een Classroom Pack van de Starter Kit bestaat, waarbij je de kit per 6 stuks kunt bestellen. Daarbij wordt een ratio van 2 studenten per set aanbevolen. Als leerkracht kun je ze gebruiken vanaf de middelbare school.
Arduino Uno
Elke Arduino Starter Kit bevat minstens het robuuste Arduino Uno bord. De naam is Italiaans voor “1” en het bord is dan ook het meest gebruikte en best gedocumenteerde bord van de familie. Het is een microcontroller bord op basis van het ATmega328P datasheet en heeft 14 digitale invoer/uitvoer pinnen (waarvan er 6 kunnen worden gebruikt als PWM uitgangen). Er zijn voorts 6 analoge ingangen, een 16 MHz kwartskristal, een USB-aansluiting, een voedingsaansluiting, een ICSP kop en een resetknop. Zo bevat dit bord alles wat je nodig hebt om de microcontroller te ondersteunen. Je sluit het eenvoudig aan op een computer met een USB-kabel of een AC/DC adapter/batterij. Iets verkeerds doen kun je daarbij eigenlijk niet.
Arduino Nano
Tot slot kan Arduino Nano niet ontbreken in deze korte inleiding. Dat is een even compact als compleet bord geschikt voor breadboards. Het is gemaakt op basis van de ATmega328 (Nano 3.x) en heeft min of meer dezelfde functionaliteit als de Duemilanove, zij het dat er geen aansluiting voor gelijkstroom is en dat de standaardkabel is vervangen door een mini-B USB-kabel. Nano wordt geleverd met een handig naslagwerk, waarin je onder andere alle informatie terugvindt over de configuratie van het bord, het gebruik van de IDE software en het sleutelen aan codering en elektronica.