Home Smartphones en tablets Telefoon in het water gevallen? Geen probleem meer dankzij waterdichte telefoons!

Telefoon in het water gevallen? Geen probleem meer dankzij waterdichte telefoons!

2855
0
DELEN
waterdicht telefoonhoesje

Je kent het vast wel. Je ging naar de wc maar je was vergeten dat je telefoon nog in je broekzak zat. Of dat moment in het zwembad of aan zee waarop je tóch graag een foto vanuit het water wilde maken. Die momenten zijn je toen duur komen te staan. Maar wat nu als je telefoon eens tegen water kon?

Waterdichte telefoons in opkomst

Eind 2011 bracht Samsung een van de eerste waterdichte smartphones uit. Kort daarna, in mei 2012 volgde Sony met de Sony Xperia Go en een waterdichte tablet. Inmiddels zijn er talloze waterdichte toestellen op de markt gebracht, maar wat betekent waterdicht nu eigenlijk? Is waterdicht echt waterdicht?

IP ratings

Om aan te geven in hoeverre je smartphone beveiligd is tegen schade uit de omgeving wordt de IP classificatie (International Protection Rating) gebruikt. Deze rating bestaat uit twee cijfers: (1) de bescherming tegen contact met andere voorwerpen en (2), de bescherming tegen vocht. De schaal loopt van 0 t/m 9, waarbij de 9 de hoogste classificatie is.

Een IP-classificatie wordt bijvoorbeeld als volgt aangegeven: IP58. Dit betekent dat het toestel een 5 scoort op bescherming tegen contact met andere voorwerpen en invloeden van buitenaf, en een 8 voor bescherming tegen vocht. Een toestel met IP58 is dus beter beschermd tegen vocht dan een toestel met IP67, ook al lijkt die laatste rating hoger. De vochtresistentie (het tweede IP-cijfer) varieert van ‘bestand tegen druppels’ (IP1) tot ‘sproeidicht’ (IP5) en ‘vochtdicht’ (IP9). Ga daarom altijd na wat de IP-klasse van jouw toestel is en zoek op wat deze klasse inhoudt. Zo weet je welke vochtresistentie je toestel heeft en pas het gebruik van je toestel hierop aan.

waterdicht telefoonhoesje

Hoe waterdicht is waterdicht?

De makers van de waterdichte smartphones geven aan dat hun toestellen ‘waterdicht’ zijn. Daarbij wordt wel direct een kanttekening gemaakt. De telefoons zijn getest in een lab waarbij ze in de stand-by modus ondergedompeld worden in zoetwater. Als je je telefoon echt in water gaat hanteren zijn er altijd invloeden van buitenaf die in een lab niet getest kunnen worden. Denk aan verschillen in waterdruk, overmatig onderwater gebruik of het chloorgehalte in water. Houd dit altijd in gedachten bij het gebruiken van je smartphone onder water, en check altijd de IP-klasse van je toestel.

Om je telefoon tegen water te beschermen kun je ook een waterdicht telefoonhoesje gebruiken.

Waterdichte telefoonhoesjes

Twijfel je aan de waterdichtheid van je toestel maar wil je je telefoon toch beschermen tegen water? Dan is een waterdicht telefoonhoesje de oplossing. Je stopt hier je telefoon in voordat je contact met water verwacht. Het telefoonhoesje is meestal een smalle zak die aansluiting met je telefoon heeft. Je kunt je telefoon dus gewoon blijven hanteren in het waterdicht hoesje. Enkele goede merken van waterdichte telefoonhoesjes zijn:

  • OverBoard;
  • Aryca;
  • Lifeproof;
  • Catalyst;
  • en Gooper.

Een waterdichte telefoon of hoesje bestaat zelfs voor op de fiets. Je bevestigt je telefoon dan aan je fiets.

waterdicht telefoonhoesje fiets

De toekomst van waterdichte telefoons

Waterdichte telefoons zullen in de toekomst waarschijnlijk nog veel verder ontwikkeld worden. De eerst toestellen zijn getest, geleverd en gebruikt, maar we zitten pas in de beginfase van waterdichte smartphones. Zo is het bijvoorbeeld nog steeds wachten tot Apple de eerste waterdichte iPhone introduceert en zullen wellicht ook andere elektronische apparaten in de toekomst waterdicht worden. De tijd zal het ons leren…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here