Home Televisie Nieuwe televisie kopen? 10 tips

Nieuwe televisie kopen? 10 tips

3246
1
DELEN
Televisie kopen

In de zoektocht naar een nieuwe televisie kom je soms heel wat obstakels tegen. Een van de grootste ergernissen: er is zo ontzettend veel keus dat je geen idee hebt welke TV je nu eigenlijk moet hebben. Wat is het belangrijkst aan een TV? En hoe verhoudt de kwaliteit zich tot de prijs? Met deze 10 tips helpen we jou bij het vinden van je nieuwe televisie.

1.      Grootte

Het eerste verschil dat meteen opvalt bij de verschillende televisies, is de grootte. Let op, want de grootte heeft weinig te maken met kwaliteit! Kies gewoon een formaat dat goed past in jouw kamer. Een te groot beeld kan erg onrustig zijn, een te klein beeld maakt dat je moet zitten turen om alles goed te zien.

2. Design

Het tweede waar je naar kijkt is het design. Ook dit heeft niets te maken met kwaliteit, maar alleen met uiterlijk. Wil je een TV met een grote, brede rand? Of liever een groot scherm met een smalle rand eromheen? Een TV is meestal een opvallend groot item in huis, dus maak hierin een goede keus!

3. Beeldkwaliteit (HD, Full HD, Ultra HD)

Onthoud dat HD beeld al behoorlijk scherp is. Full HD gaat nog een stapje verder, maar in de praktijk kijk je naar gewoon HD, ook als je Full HD hebt gekocht, omdat films, series en DVD’s hier nog niet op zijn gemaakt. Het verschil is wel te zien, maar alleen bij wat grotere schermen. Ultra HD (ook wel 4K genoemd) gaat nóg verder. Het is behoorlijk duur, je hebt er op dit moment eigenlijk nog niets aan en het verschil is alleen te zien bij schermen groter dan 50 inch. In de toekomst zal Ultra HD betaalbaarder worden en dan heb je er ook meer aan in de praktijk.

4. Aantal Herz

Televisieverkopers proberen je op allerlei manieren over de streep te trekken om meer geld uit te geven. Dat doen ze onder andere door te pochen dat meer Hertz beter beeld geeft. Maar… dat is lang niet altijd zo. Het is verstandig om het aantal Herz te negeren en vooral te letten op de kwaliteit van de TV zelf.

5. OLED

OLED is een nieuwe technologie waarbij het beeld nog beter is geworden. Het is heel energiezuinig, pixels kunnen afzonderlijk van elkaar aan en uit en zwart is ook echt zwart. Er is alleen een probleem: deze schermen zijn een stuk duurder dan gewone LED. Dus hoewel de kleuren realistischer zijn, is het maar zeer de vraag of dit nu de moeite waard is.

6. HDR

High Dynamic Range, ofwel HDR, is een schermtype dat beelden bijzonder goed kan weergeven. Vooral contrasten worden duidelijker weergegeven en donkere en lichte delen zijn mooier en duidelijker. Maar HDR staat nog in de kinderschoenen en is bijzonder duur.

7. Shopmodus

De schermen die in de winkel staan, staan vrijwel altijd in shopmodus. Dit is een modus waarbij ze feller staan afgesteld en andere kleuren benadrukken, omdat ze in een felverlichte winkel staan. De beelden die je in de winkel ziet zijn niet realistisch en zijn niet wat je thuis ziet op je TV.

8. Kijkhoek en reflecties

Bij de meeste LED schermen kun je ook vanaf de zijkant het beeld nog goed zien. Dit kun je in de winkel testen door vanuit verschillende hoeken naar het scherm te kijken. Reflecties, bijvoorbeeld van de zon op het scherm, zijn nauwelijks te voorkomen. Er zijn schermen met speciale coatings, maar die beïnvloeden weer het kleurcontrast en zijn dus ook niet zo voordelig.

9. Smart TV

Het is heel leuk om een Smart TV te hebben. Maar de software veranderd heel snel (de hardware trouwens ook). Het is vaak voordeliger om een TV te kopen en gebruik te maken van bijvoorbeeld een mediaplayer of een chromecast voor het ‘slimme’ gedeelte (netflix, uitzendinggemist, youtube).

10. Kijk waar je de TV goedkoop kunt krijgen

Er zijn winkels waar de ‘laagste-prijs-garantie’ geldt. Kijk dus eerst goed rond waar je hetzelfde type TV het goedkoopst kunt krijgen en ga dan naar zo’n winkel om hem voor die prijs te halen. Overigens is het soms gewoon het voordeligst om in een winkel te kijken welk type TV je wilt, om hem vervolgens online te bestellen.

De juiste nieuwe televisie vinden is lang niet altijd even simpel. Er is zo ontzettend veel keus, dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Wat je altijd in je achterhoofd moet houden, is dat de kwaliteit van vrijwel alle midrange televisies prima is. Je ziet onderling vaak nauwelijks verschillen. Wel moet je opletten met supergoedkope televisies, oudere televisies (tweedehands) of aanbiedingen die gewoon te goed zijn om waar te zijn. Deze televisies bevatten vaak oudere technologie, mindere beeldkwaliteit of ze gaan sneller stuk. Maar tussen de ‘gewone’ gemiddelde TV’s is maar weinig echt belangrijk onderscheid te vinden en zijn je eigen voorkeuren bepalend.

1 REACTIE

  1. Handig overzichtje met Tips, ga ik zeker rekening mee houden.
    Van de week was ik even aan het oriënteren bij ons in de stad, die jou beschreven kijkhoek is bij sommige TV’s echt een probleem. En daar kun je eigenlijk alleen maar achter komen als je ze echt “live” kunt bekijken.

    Ik lees nu ook van alles over Qled TV’s Dit zou nog beter zijn dan Oled. Maar het lijkt wel of alleen samsung Qled TV’s heeft: https://knibble.nl/tv#schermtype/qled Is dit iets van alleen Samsung? En ben jij van mening dat deze QLED, beter zijn dan vergelijkbare (qua prijs) Led TV’s?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here