Home Business In Limburg woedt het vaakst een bedrijfsbrand

In Limburg woedt het vaakst een bedrijfsbrand

1990
0
DELEN
In Limburg woedt het vaakst een bedrijfsbrand

Als ondernemer hoop je het nooit te hoeven meemaken: een bedrijfsbrand. Uit de meest recente cijfers blijkt het echter toch vaak te gebeuren. In dit artikel wordt duidelijk waar het vaakst een bedrijfsbrand is en hoe je achteraf het snelste weer op volle toeren draait. 

Limburg: 6,38 per 1.000 bedrijfspand

De Risicomonitor Bedrijfsbranden van het Verbond van Verzekeraars laat zien dat in 2019 3.972 claims van bedrijfsbranden zijn ingediend. Dat zijn nipt minder branden dan in 2018, want toen werden 4.096 ondernemers getroffen door een brand. De groep van verzekeraars duikt dieper in op de cijfers en komt met een aantal opmerkelijke conclusies. Zo registreerde men in de provincie Limburg relatief gezien de meeste bedrijfsbranden. Per 1.000 zakelijke locaties woedde er bij 6,38 Limburgse panden een brand. Dat zijn er beduidend meer dan de nummer twee en drie: Groningen (5,01) en Noord-Brabant (4,95).

Vooral in de industriële sector

Vooral in de industriële sector

Naast de plekken waar vaak bedrijfspanden in de brand vliegen, is er ook gekeken naar wat voor soort panden het zijn, op welke dagen een brand relatief vaak ontstaat en wat de reden is. Beginnend bij het soort pand, is te zien dat het merendeel van de afgebrande panden voor industriële functies gebruikt wordt. In 31% van de gevallen gaat het om een pand met een dergelijke functie. Deze wordt gevolgd door kantoren (22%) en winkels (20%). De meeste branden ontstaan op een doordeweekse dag. Vooral aan het begin van de week is een opmerkelijke piek te zien: op maandag brand gemiddeld 13 keer een bedrijfspand af. De donderdag volgt met gemiddeld 12,7 keer. 

Redenen van bedrijfsbrand

Er is zoals gezegd ook gekeken naar de redenen voor de bedrijfsbranden. Bij een overgroot deel van dik 42% wordt geen oorzaak gevonden. In 2019 zijn de drie belangrijke aanwijsbare oorzaken:

  • Brandstichting
  • Kortsluiting
  • Menselijk handelen

Qua omvang van schade staan bedrijven in de agrarische sector en bedrijven die goederen opslaan bovenaan de lijst. In een kwart van de gevallen brandt een bedrijfspand volledig uit in deze sectoren wat enorme schadeposten met zich meebrengt. 

Wat te doen?

Val jij onder de noodlottigen en zijn er bij een brand in jouw bedrijfspand onverhoopt essentiële materialen geruïneerd? Om zo snel mogelijk weer actief te zijn, is het slim om te kijken of je belangrijke spullen eerst kunt huren voordat je halsoverkop heel veel geld uitgeeft bij de aankoop van nieuwe materialen. Zo kun je bijvoorbeeld een server huren bij IRENT: bij calamiteiten staat dit bedrijf binnen een dag op de stoep met een passende oplossing.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here