Home Computers Hoever moet je van je beeldscherm af zitten?

Hoever moet je van je beeldscherm af zitten?

4327
0
DELEN

Een beeldscherm kan soms zo interessant zijn, dat je er bijna in wilt kruipen. Een laptop neem je bijvoorbeeld gemakkelijk op schoot, een telefoon dichtbij je gezicht en een tv kan wat verder van je af staan door de plaatsing van de tv in de ruimte. Welke afstand is het best om aan te nemen bij een beeldscherm?

Hoe ver zit je van de tv?

Hoe ver je van een tv af moet zitten, is afhankelijk van de grootte van de tv. Hoe groter je tv, hoe verder je van het scherm af moet zitten om alles te kunnen zien op het scherm. Bij een beeldscherm van 88″ dien je een afstand aan te nemen van bijna 4,5 meter. Niet handig voor in de woonkamer. Een beeldscherm van 43″ heeft een geschikte afstand van bijna 2,5 meter. Neem voor een HD-tv de volgende berekening voor de afstand: 3 * de diameter van de tv, full HD 2-2,5 * de diameter en bij Ultra HD 1,2-1,7 * de diameter.  Wanneer je een huis inricht, is het handig om deze vuistregels in gedachten te houden, maar het is logisch om de tv niet op een halve meter van de bank te plaatsen.

Hoe ver zit je van de laptop?

De afstand die je het best kunt aannemen van een laptop, heeft te maken met de lettergrootte. De afstand tegenover een een beeldscherm dient ten minste 200 keer zo groot te zijn als de letter. Dit meet je door de letter op je beeldscherm te meten. Deze afstand vermenigvuldig je met 200 en deze uitkomst ga je in millimeters van je beeldscherm afzitten. Op deze manier zit je altijd op de juiste afstand van je beeldscherm af. Zo beleef je je beeldscherm optimaal en heb je ook de beste afstand voor je ogen. Denk ook aan je houding wanneer je gebruikt maakt van een laptop: zit rechtop, plaats het liefst je laptop wat hoger (op een standaard) en gebruik een los toetsenbord. Gebruik bij voorkeur de laptop niet op schoot, zodat je met je hoofd naar beneden hangt.

Telefoon

Je telefoon houd je vaak dichterbij je gezicht dan een laptop of televisie. Dit doe je doordat het beeldscherm van je telefoon wat kleiner is en dus ook de letters kleiner zijn. Echte richtlijnen voor de kijkafstand van je telefoon zijn er niet. Wel zou je een armlengte in gedachten kunnen houden voor de afstand van je gezicht tot je telefoon. Ook het gebruik van je telefoon in een donkere ruimte wordt vaak afgeraden. Gebruik je telefoon voornamelijk in lichte ruimtes en zet je beeldscherm niet te fel. Dit voorkomt schade aan je ogen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here