Home Computers E-sports een echte sport?

E-sports een echte sport?

2524
0
DELEN

Inmiddels hoor je er steeds vaker over: E-sports. Maar is e-sports nou een echte sport en hoe ziet dat er dan uit. Je leest het hier.

E-sports

E-sports, of electronic sport is een wedstrijdvorm met computerspellen. Deze wedstrijden worden gespeeld door teams of individuele spelers. Hoe dat precies zit, ligt aan het spel wat er gespeeld wordt. Dit gebeurt voor een groot deel online, maar ook steeds vaker via grote live evenementen. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld het wereldkampioenschap League of Legends, een populaire en grote game in de e-sportswereld. Er zijn een aantal organisaties die internationaal zich bezig houden met het organiseren van toernooien. In Europa is dat de ESL (The Electronic Sports League) en internationaal zijn IEFS (International e-Sports Federation) en WCG (World Cyber Games) het bekendste.

Populaire e=sports games

De meest gespeelde en bekendste e-sports games zijn League of Legends (circa 100 miljoen spelers over de hele wereld), Dota2 (vooral populair in Rusland, China en Zuid-Korea), Counter Strike, Overwatch en Starcraft. Starcraft is al wat ouder en is vooral in Korea nog erg groot.

Hoe groot is e-sports

Het zal na het lezen van de introductie misschien niemand meer verbazen, maar als professioneel e-sporter valt er prima geld te verdienen. Het hoogste prijzengeld is elk jaar voor The International. The International is het grootste Dota2 event in het jaar. Afgelopen jaar was het prijzengeld maar liefst 20,8 miljoen dollar. Dit wordt grotendeels opgebracht door de fans die in game een item kunnen kopen. Het geld gaat rechtstreeks naar de prijzenpot. Even in vergelijking: het prijzengeld voor tennissers op Wimbledon is rond de 10 miljoen, een groot verschil dus!
Daarnaast zijn er voor diverse games wekelijke competities. De spelers en teams die meedoen aan deze competitie krijgen hiervoor betaald. Het verschilt wel heel erg qua game hoeveel geld erin omgaat.

Hoe kan je e-sports volgen?

De meeste mensen kijken en volgen e-sports via Twitch. Twitch is een website zoals bijvoorbeeld Youtube en Netflix. Je kan er naar verschillende streams kijken. Dat kunnen streams zijn van individuele spelers, maar ook van organisaties die hun toernooi live streamen via Twitch. In 2015 had Twitch 100 miljoen unieke bezoekers. Daarmee heeft Twitch jaarlijks meer bezoekers als IJshockey en komen ze in de buurt van American Football.

Daarnaast kan je ook de live evenementen bezoeken. Zo is er bijvoorbeeld elk weekend een competitie voor League of Legends in Europa. Dit werk ongeveer hetzelfde als met voetbal. De teams in deze competitie spelen allemaal twee keer tegen elkaar. Aan het einde van de competitie gaan de beste teams een klein toernooi spelen om te bepalen wie er naar de wereldkampioenschappen mag. Deze competitie wordt gespeeld in Duitsland en voor elk weekend kan je tickets kopen om het evenement bij te wonen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here