Home Huishoudelijk Ga de uitdaging aan met denkspellen

Ga de uitdaging aan met denkspellen

2738
0
DELEN
Denkspellen

Zomervakantie; zes weken lang zijn je kinderen thuis van school. De eerste 1 à 2 weken vermaken ze zich nog wel, maar dan slaat de verveling toe. Ze weten niet meer wat ze moeten doen, niets is meer leuk om mee te spelen en ze hebben nergens zin meer in. En buiten spelen? Het zal niet de eerste zomervakantie zijn waarin het veel regent.
Laat de kinderen eens de uitdaging aangaan met uitdagende éénpersoon denkspellen! Hier zijn ze wel een poos zoet mee en het is ook nog eens goed voor de ontwikkeling. Het is een goede manier om doorzettingsvermogen, concentratie, een goede leerhouding en motivatie te ontwikkelen. Er zijn een aantal merken die éénpersoonsspelletjes hebben die ook geschikt zijn voor kinderen. Maar pas op, ook voor volwassenen is het verslavend.

Denkspelletjes voor kinderen én volwassenen

Het idee van de éénpersoons-denkspellen is bij elk merk eigenlijk hetzelfde. De bijgevoegde opdrachten zijn onderverdeeld in een aantal niveaus waarbij de eerste opdracht het makkelijkst is. Het wordt steeds moeilijker totdat je bij de allerlaatste moeilijkste opdracht komt. De ultieme uitdaging! Bij veel spellen is het zo dat je stenen, kaarten, blokken, enz. op zo’n manier moet neerleggen dat het helemaal kloppend is volgens de opdracht. En dat kan soms best heel lastig zijn.
De opdracht zijn zelfcontrolerend, de oplossingen staan op de achterkant van een opdracht, of achterin het bijbehorende opdrachtenboekje.

In dit artikel een aantal bekende merken met denkspellen in het assortiment.

SmartGames

SmartGames heeft ongeveer 70 verschillende soorten denkspellen op de markt gebracht. Dit merk heeft al denkspelletjes die geschikt zijn voor kinderen vanaf 2 jaar, dus een peuter kan er al mee aan de slag. Voor elke leeftijdscategorie zijn er diverse soorten beschikbaar zodat je direct naar een volgend spel kan als je er één helemaal hebt uitgespeeld. En er zijn SmartGames geschikt vanaf 8 jaar en die zijn ook voor volwassenen ook nog een uitdagend genoeg om te spelen.
De SmartGames zijn onderverdeeld in 4 verschillende soorten; zo heb je de originele Smartgames, maar ook compacte versies die je makkelijk mee kunt nemen, de IQ reeks die je serieus aan het denken zet, en magnetische denkspellen die bijvoorbeeld ideaal zijn voor in de auto.

999-games

Tegenwoordig heeft 999-games ook een aantal denkspelletjes in het assortiment. De breinbrekers van 999-games zijn meer voor de oudere kinderen en voor volwassenen geschikt. Manifold en Tangram is wel al een geschikt spel voor kinderen vanaf 6 jaar. Maar Vrijdag is een topper die geschikt is voor kinderen vanaf 8 jaar. Klus Geklaard is zelfs vanaf 12 jaar.
Er komen steeds meer breinbrekers in het assortiment van 999-games.

Thinkfun

Thinkfun heeft ook diverse denkspellen op de markt gebracht waaronder Rush Hour wel de bekendste is. Je plaatst bij dit spel de auto’s en vrachtwagens op het rooster, zoals bij de opdracht is aangegeven. Probeer met de rode auto te ontsnappen uit deze file. Er zijn 40 opdrachten van beginner tot expert. De meeste éénpersoons denkspellen van Thinkfun zijn geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar, als zijn er ook een aantal die gespeeld kunnen worden vanaf 4 jaar.

Rubik’s

Wie kent ze niet; de Rubik’s Cube, een puzzel in de vorm van een kubus. Al meer dan 30 jaar de bestverkochte puzzel aller tijden. Het doel is om elke zijvlak in z’n geheel in één kleur te krijgen. Elke rij moet de kleine kubusjes kan zowel verticaal als horizontaal gedraaid worden. Miljarden combinaties, maar één oplossing. Draai jij net zo lang tot je de oplossing hebt? Of geef je het gauw op?
Rubik’s heeft nog vele andere soorten denkspellen geschikt voor verschillende leeftijden.

Denkspellen zijn ook zeer geschikt om te gebruiken in het onderwijs.

Wat is jouw favoriete denkspel?

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here