Het wordt koud in huis, je zet de verwarming een graadje hoger. Je maakt het gezellig, knus en lekker warm. Onder een warm dekentje nestel je op de bank met een goed boek en een kop thee. Maar met het hoger zetten van je verwarming, wordt de lucht in huis droger. Een droge lucht in huis zorgt ervoor dat je verkouden of moe wordt en dat je een droge huid krijgt. Deze winterse kwaaltjes kun je grotendeels voorkomen. Hoe? Met een luchtbevochtiger!
Wat doet een luchtbevochtiger?
De luchtvochtigheid in je huis dient tussen de 40% en 60% te zijn voor een optimale gezonde leefomgeving. Als de luchtvochtigheid lager is dan 40% dan heb je een luchtbevochtiger nodig. Een luchtbevochtiger geeft stoom of nevel af en daarmee wordt de luchtvochtigheid in je huis weer op peil gebracht.
Welke problemen los je op met een luchtbevochtiger?
Als de luchtvochtigheid te laag is, kun je last krijgen van allerlei kwaaltjes. Met een luchtbevochtiger kun je heel veel klachten voorkomen. Het helpt bij geïrriteerde luchtwegen, droge ogen, droge huid, schrale lippen en een verstopte neus. Maar het helpt ook tegen concentratieproblemen en vermoeidheid, hoofdpijn, hooikoorts en statische elektriciteit.
Als de luchtvochtigheid in je huis te laag is, dan merk dat ook aan je spullen in je huis. Houten vloeren kunnen gaan werken en zelfs scheuren. Dit geldt ook voor meubels die gemaakt zijn van hout of leer. Planten kunnen uitdrogen en je huisdieren kunnen ziek worden. En een te lage luchtvochtigheid is ook niet goed voor je muziekinstrument. Met het aanschaffen van een luchtbevochtiger help je zowel je winterse kwaaltjes voorkomen, maar het komt ook ten goede aan het behoud van je spullen.
Welke soorten luchtbevochtigers zijn er?
Er zijn diverse soorten luchtbevochtigers. Elke luchtbevochtiger werkt op een andere manier;
- Een ultrasone luchtbevochtiger; het water uit de watertank wordt verneveld met ultrasone trillingen onder water. De nevel wordt met een ventilator zichtbaar de lucht ingeblazen.
- Een stoombevochtiger verwarmt het water. Vervolgens blaast het de stoom de kamer in. Daardoor wordt ook je ruimte iets opgewarmd.
- Een koudwaterverdamper zuigt lucht langs een bevochtigingsfilter. Het water wordt op een natuurlijke manier de ruimte ingeblazen.
- Een luchtwasser bevochtigt de lucht door middel van natuurlijke verdamping.
Waar moet je op letten bij het aanschaffen van een luchtbevochtiger?
Bij het kiezen van een luchtbevochtiger kijk je eerst waar je dit apparaat wilt neerzetten. Als je de bevochtiger in je slaapkamer wilt zetten, dan kies je er het liefst eentje die geen geluid produceert. In een babykamer of kinderkamer is het niet verstandig om er een te zetten die hete stoom uitblaast.
Als je kiest voor een ultrasone bevochtiger of een koudwaterverdamper, dan haal je daarmee ook direct alle bacteriën uit de lucht. Zo heb je twee vliegen in één klap. Handig voor als je veel last hebt van allergieën of hooikoorts.
Het is ook goed op naar de oppervlakte van de ruimte te kijken. Kies een luchtbevochtiger met een capaciteit die in overeenstemming is met de oppervlakte van de ruimte.
Bij sommige luchtbevochtigers kun je een aroma op waterbasis (niet op oliebasis!) toevoegen. 2 à 3 druppels per volle tank is al genoeg om een aangename geur te verspreiden in je huis. Lees wel van tevoren goed de gebruiksaanwijzing of het bij jouw bevochtiger ook mogelijk is.
Met een luchtbevochtiger kom jij de winter wel door zonder allerlei nare klachten. En nu maar hopen dat je niet bevangen wordt door een hardnekkige griep …