Home Internet Een versterker voor een optimaal wifi netwerk

Een versterker voor een optimaal wifi netwerk

2671
0
DELEN
wifirouter

Gebruikmaken van internet is al bijna een eerste levensbehoefte geworden. Iedereen wenst een zo goed mogelijk functionerend en vooral snel internet voor computer, tablet en zeker smartphone. En dus is het zaak een zo goed mogelijk signaal in elke ruimte van je huis te creëren. Dit lukt vaak niet alleen met wifi router en standaard wifi netwerk, daar is in veel gevallen ook een wifi versterker voor nodig. Alleen dan krijg je een zo optimaal mogelijk wifi netwerk. Het aansluiten van een versterker is niet lastig, al zal je – als je meer ruimtes en verdiepingen wil optimaliseren voor je wifi netwerk – een beroep moeten doen op bijvoorbeeld een powerline adapter. Wie gebruikmaakt van een versterker, repeater of adapter weet zich verzekerd van snel internet in elk vertrek. Je kunt kan altijd een beroep doen op een wifi netwerk dat staat voor snelheid en waarmee iedereen het internet op kan. En dat is anno 2018 voor velen noodzaak.

Wifi versterker biedt uitkomst

Internet en wifi netwerk, het is bij wijze van spreken onlosmakelijk met elkaar verbonden. Met behulp van wifi maken we met de smartphone, laptop en tablet gebruik van internet, zonder dat je last hebt van hinderlijke netwerkkabels. Je apparaat maakt contact met de wifi router en binnen het bereik van wifisignaal kun je met alle apparaten gebruikmaken van het internet. Ideaal dus, al wil dat signaal nog wel eens een probleem zijn. Het wifi netwerk is dus niet altijd optimaal. Ook daar zijn echter weer oplossingen voor beschikbaar. Voor de goede orde: omdat meer en meer mensen wifi gebruiken, raken de beschikbare kanalen overvol en het wifi netwerk overbelast. Apparaten die opereren via dezelfde kanalen van het wifi netwerk gaan elkaar dan hinderen. Daardoor kan er een tragere wifiverbinding ontstaan, laat het bereik te wensen over of valt je signaal zelfs helemaal weg. Hoe dichter bij de randen van het bereik, hoe trager de verbinding wordt. Ook in andere gevallen kan de verbinding wel eens een probleem zijn of worden. In genoemd gevallen biedt een wifiversterker vrijwel altijd soelaas.

Versterkt signaal

Vanaf het moment dat meer en meer mensen via de telefoon en tablet wifi begonnen te gebruiken en het wifi netwerk soms overvraagd werd, nam de vraag naar wifiversterkers toe. Wie een optimaal wifi netwerk wil in alle vertrekken van het huis, heeft al snel zo’n versterker nodig ter versterking van het draadloze wifi netwerk. Je breidt het wifisignaal zo uit. Op de plek waar de kabel de woning binnenkomt, wordt doorgaans het modem geplaatst (vaak is dat in de woonkamer of in de meterkast). Het modem in de meterkast plaatsen betekent al meteen signaalverlies door de vele kabels, leidingen en muren. Een wifiversterker vangt het signaal van het wifi netwerk op en versterkt dit vervolgens. Je kunt een versterker vergelijken met een wifi router, een versterker staat voor onderlinge communicatie van apparaten en gelijktijdige versterking van het signaal. Een wifiversterker plaatsen is niet heel moeilijk, al moet je wel strategisch te werk gaan en dus goed nadenken voor je begint. Zo bepaal je met een wifi indicator de sterkte van het wifi netwerk signaal en daarmee de plaats waar de versterker het best geplaatst kan worden. Plaats de versterker vervolgens in een stopcontact dat het dichtst bij de door de indicator aangegeven plaats gesitueerd is. Vanaf die plek zal de versterker verbinding maken met de router. Is die verbinding gelegd, dan opereert de versterker als tweede wifi toegangspunt. Het aansluiten en laten functioneren van een versterker is anno 2018 en met speciale dank aan de hedendaagse techniek vaak een fluitje van een cent.

Let op de beveiliging

Je kunt variëren met de wifiversterker. Zo is de versterker ook met een netwerkkabel op het modem aan te sluiten. Doe je dat, dan ben je verzekerd van een snelle(re) verbinding. Nog iets: hoe meer antennes er beschikbaar zijn, hoe beter de versterker werkt. Ook belangrijk is het aantal poorten. Veel mensen kiezen voor bepaalde apparaten toch voor aansluiting op zogenoemde fysieke poorten. Let ook op de veiligheid en zorg dat de versterker net zo goed beveiligd wordt als je andere draadloze wifi netwerk.

Soms lukt het niet de verbinding te verbeteren met een versterker. Dat kan als je wifi netwerk bijvoorbeeld twee of drie verdiepingen moet bedienen en de router zich op de begane grond bevindt. De muren en plafonds vormen dan vaak een te groot obstakel. In dat geval kan voor een powerline adapter gekozen worden of voor een set van deze adapters. Met vrijwel elke powerline adapter koppel je diverse ontvangers aan een zender. Zo geef je elke verdieping of kamer een eigen wifi hotspot én een internetaansluiting met kabels. Een powerline adapter wordt vaak gebruikt om kantoornetwerken aan te leggen. De adapters hebben aan de voorzijde een stopcontact. Daarmee voorzie je apparatuur van spanning en gaat er geen netspanning verloren. Het is overigens verstandig ontvangers en zenders van een en hetzelfde merk te kiezen. De verschillende merken adapters zijn namelijk vaak niet met elkaar te combineren. Hoe dan ook: het is prima mogelijk het wifi netwerk te optimaliseren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here