Home Huishoudelijk Home automation

Home automation

3412
0
DELEN
Home Automation

Er was een tijd dat iemand naar de televisie moest lopen om een andere zender te kiezen, jongeren kunnen zich niet meer voorstellen dat een elektronisch apparaat zonder afstandsbediening wordt geleverd. De volgende generatie zal opgroeien in een slimme woning dankzij home automation ofwel huisautomatisering. Waarom wachten? Er zijn nu al vele mogelijkheden om een woning slimmer, comfortabeler en ook veiliger te maken. In een Smart Home kom je graag thuis, in een warme woning met de lampen aan en de gordijnen automatisch gesloten!

Wonen in een Smart Home

Een Smart Home wordt ook wel een domotica woning genoemd, of een slimme woning. Bij huisautomatisering wordt er een combinatie van hardware en software geïnstalleerd die handelingen kan verrichten met of zonder input van de gebruiker. Naast voorkeursinstellingen zijn er ook apparaten die zichzelf kunnen aanpassen en verfijnen, of nog krachtiger worden door ze te koppelen met andere slimme apparaten.

Is home automation ingewikkeld?

Het zal niet voor iedereen weggelegd zijn om een Smart Home in te richten. Toch is het niet zo ingewikkeld zoals je wellicht zult vermoeden. Je bent namelijk niet verplicht om van de kelder tot aan de zolder slimme apparaten aan te sluiten. Je begint met de zaken waar je direct behoefte aan hebt, en je kunt dit later verder uitbreiden. Let daarbij wel op dat je de verschillende apparaten en diensten aan elkaar kunt koppelen. Dat gaat via een “brug” zoals de Somfy TaHoma, dat is een router die verschillende draadloze apparaten met elkaar kan laten communiceren. Zo kun je een lichtsensor koppelen aan de slimme verlichting en gordijnen die automatisch sluiten.

Smart Home mogelijkheden

De mogelijkheden zullen de komende jaren alleen maar toenemen, er zijn nu al een aantal handige Smart Home toepassingen waar het wooncomfort flink van zal verbeteren. Hier zijn de top vijf populairste Smart Home toepassingen:

1. Slimme thermostaat

Een graadje hoger, een graadje lager, hoe meer gezinsleden er zijn hoe meer er gevochten wordt om de centrale verwarming. Mensen zijn nou eenmaal niet gemaakt om de temperatuur zelf te regelen, dit kun je beter overlaten aan slimme software. Geloof het of niet, een slimme thermostaat kan het klimaat in huis aangenamer maken, en tegelijkertijd energie besparen. Dit is mogelijk omdat een slimme thermostaat het gedrag van de bewoners leert en precies weet hoe een huis opwarmt en afkoelt. Met een app kun je precies zien waar en wanneer de meeste energie wordt verbruikt.

2. Slimme verlichting

Dit is misschien wel de populairste slimme elektronica op het moment, waarschijnlijk omdat het resultaat direct zichtbaar is in de woning. Met lampen in de Smart Home kun je het licht door het hele huis vanuit een centrale app regelen. Het is mogelijk om direct de lampen te bedienen, of gebruik te maken van voorkeursprogramma’s. Wanneer je slimme verlichting combineert met een lichtsensor kun je zelfs de lampen aan laten springen wanneer het buiten donker wordt. Je kunt overal en altijd de verlichting bedienen, ook wanneer je zelf niet thuis bent.

3. Slimme luidsprekers

Er komen steeds meer slimme luidsprekers op de markt, dit zijn speakers die je door het hele huis kunt hangen en draadloos bediend kunnen worden. Je kunt een liedje over alle luidsprekers in huis laten afspelen, of per ruimte de muziek kiezen. Je kunt slimme speakers koppelen met jouw home entertainment systeem, er zijn ook slimme luidsprekers met ingebouwde spraakherkenning. Zo kun je vragen om een artiest en nummer van jouw keuze, Spotify zal automatisch dat nummer starten. Met spraakherkenning is nog veel meer te regelen, en deze toepassingen zullen alleen maar toenemen de komende tijd.

4. Slimme raamdecoratie

Bedien jij de rolluiken nog steeds met de hand? Wellicht wordt het tijd voor elektrische rolgordijnen. En koppel ze dan direct in de Smart Home voor nog meer mogelijkheden en gebruiksgemak. Laat de gordijnen sluiten wanneer de zon onder gaat, laat ze in de ochtend openen. Bedien ze vanuit dezelfde centrale app waar je ook de verlichting mee regelt. De raamdecoratie uitrusten met een elektromotor is al een hele vooruitgang, in combinatie met de Smart Home kun je nog veel meer bereiken.

5. Slimme beveiliging

Naast comfort in de woning wil je uiteraard ook veilig wonen. Dan is het prettig om een bewakingscamera te plaatsen die een oogje in het zeil kan houden. Kies voor een IP camera zodat je de beelden overal ter wereld en op ieder tijdstip kunt bekijken. In combinatie met een bewegingsmelder kun je de camera in actie laten komen wanneer er een beweging in huis wordt geconstateerd, op jouw smartphone krijg je direct een notificatie en live beelden op je scherm. Handig om inbrekers te weren, het is ook goed om te weten wanneer de kinderen van school thuiskomen.

Met home automation kun je een Smart Home inrichten die je kent uit de Science Fiction films. Kies altijd voor apparatuur die uitbreidbaar is, het liefst ook met andere merken. Laat je vooraf informeren door de specialist.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here