Home Smartphones en tablets Een nieuwe tablet, Apple of Android?

Een nieuwe tablet, Apple of Android?

3072
0
DELEN

Het is al een tijdje stil op het gebied van nieuwe tablets. De markt is al jaren achter elkaar aan het dalen in de hoeveelheid verkopen. Afgelopen jaar zijn er wereldwijd 40 miljoen tablets verkocht. Vorig jaar waren dat er 42 miljoen. Dat betekend een daling van 5 %, alleen dit jaar al. Hoe komt dat en wat zijn de opties op het gebied van een tablet?

Tablet versus smartphone

Een van de grootste reden dat tablets minder goed aan het verkopen zijn is de schermgrootte van mobiele telefoons. Mobiele telefoons zijn in de afgelopen jaren een stuk groter geworden. Het overgrote deel van de mobiele telefoons heeft een scherm van 5,5 inch of groter. De meeste nieuwe telefoonmodellen hebben ook een andere schermverhouding. 18:9 in plaats van 16:9. Dit betekend dat een filmpje of serie kijken op je telefoon stuk fijner is om te kijken! Daarnaast heb je een telefoon ook de hele dag bij je een neemt deze makkelijk mee. Een tablet is vaak toch iets groter en neem je daardoor minder makkelijk mee.

Tablet versus laptops

Een andere reden voor de mindere verkoop van tablets kan zijn dat laptops steeds lichter worden. Er zal al laptops te verkrijgen die minder dan 1 kg of ongeveer 1 kg wegen. Laptops zoals de Surface Book van Microsoft en bepaalde modellen van Asus hebben tevens ook een scherm wat je los kan halen van het toetsenbord. Op deze manier kan je deze apparaten zowel als laptop gebruiken, maar ook als tablet als je het scherm los haalt. Deze apparaten zijn uiteraard wel een stuk duurder dan een simpele tablet, maar hebben ook een stuk meer functionaliteit.

Apple of Android

Als je dan toch een tablet wilt, zijn de keuzes in het hogere segment erg beperkt. Eigenlijk is Apple de enige fabrikant die nog high end tablets uitbrengt. De tablets van Apple zijn echter pas te verkrijgen vanaf een vraagprijs van 350 euro. Tablets van Android zijn verkrijgbaar voor een stuk lagere prijs, maar zijn vaak kwalitatief matig. De software die gebruikt wordt op Android is vaak een stuk ouder dan de Android die op telefoon staat waardoor de goedkopere Android tablets vaak ouderwets en traag zijn en aanvoelen. Apple doet het wat dat betreft een stuk beter. De tablets van Apple worden lang ondersteund en regelmatig geüpdatet naar een nieuwe versie van het besturingssysteem. Op het gebied van het hoge segment bestaat de keuze uit Apple of de Samsung Galaxy Tab S3. De Samsung is vrijwel de enige tablet met Android met goede specificaties en een mooi scherm. Deze is voor 599 euro te koop.

Apple en Samsung zijn de grootste fabrikanten op gebied van tablets. Apple heeft een kwart van de tabletmarkt in handen, met 10 miljoen verkochte iPads. Samsung verkocht afgelopen jaar 6 miljoen exemplaren. Amazon volgt met enige afstand met 4 miljoen verkochte tablets. Daarnaast doen ook Huawei en Lenovo op gepaste afstand mee.

Conclusie

Wil je een nieuwe tablet? Oriënteer je dan goed op de verschillende mogelijkheden en bedenk wat je met de tablet wilt doen. Hoevaak ga je de tablet gebruiken? Waarvoor en waar ga je de tablet mee naar toe nemen? Apple tablets worden voor langere tijd ondersteund, wat betekend dat jij de tablet waarschijnlijk langer met plezier kan blijven gebruiken. Android tablets zijn over het algemeen voor minder geld te verkrijgen, maar draaien vaak een oudere versie van Android en worden niet zo lang ondersteund, waardoor je waarschijnlijk minder lang met de tablet kan doen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here