Home Televisie Een optimale kijkbeleving voor iedereen

Een optimale kijkbeleving voor iedereen

4542
0
DELEN
tv

Je werkdag is voorbij. Je haalt je kinderen op van het kinderdagverblijf en de BSO. Thuisgekomen duik je gelijk de keuken in om een snelle maaltijd te bereiden. Na het eten begint het avondritueel van douchen, pyjama aan, voorlezen en in bed stoppen. Als je kinderen liggen, zorg je er nog even voor dat je woonkamer er weer helemaal spic en span uitziet.

En dan plof met een kop thee en een stuk chocolade neer op de bank met een afstandsbediening in je hand. Na zo’n drukke dag heb jij zin om eens een avondje op de bank televisie te kijken. Dan is het wel prettig als je tv op een ideale afstand staat en ook nog eens in een ideale hoek gedraaid kan worden. Wat nu precies de beste richtlijnen zijn voor het tv kijken vertellen we je in dit artikel.

Drie punten waar je op moet letten

Er zijn drie punten waar je op moet letten bij het neerzetten of ophangen van een televisie; de hoogte, de afstand en de kijkhoek.

De hoogte

Er zijn duidelijke richtlijnen als het gaat om de juiste hoogte voor het ophangen of neerzetten van de televisie. Je verdeelt de tv denkbeeldig in drie gelijke horizontale vakken. Het bovenste 1/3 gedeelte van het scherm moet dan precies op jouw ooghoogte zijn. Dat is natuurlijk wel afhankelijk van de hoogte van de bank, hoe lang je bent, maar ook of je het liefst zittend of lekker liggend op de bank televisie kijkt.

De afstand

Zit je te ver van je tv af, dan kun je de details niet meer goed zien en de ondertiteling niet meer lezen. Je gaat dan turen en dat is niet goed voor je ogen. Staat je televisie te dichtbij, dan is dat ook niet helemaal goed voor je ogen. Er is een rekensommetje om te bepalen welke maat tv jij het beste kunt aanschaffen voor jouw woon- of slaapkamer.

  1. Je meet de afstand van waar je vaak zit tot aan de plaats waar de televisie komt te staan.
  2. Dit getal deel je door 2,5 (bij een Full HD tv) of door 1,5 (bij een Ultra HD tv).
  3. De uitkomst van dit getal geeft het schermdiagonaal in centimeters aan.
  4. Reken dit getal om in Inch. ( xx cm / 2,54 = inch).
  5. Vervolgens zoek je een televisie die in de buurt ligt van dit schermdiagonaal.

Kijkhoek

De kijkhoek is de laatste factor die van invloed is op een optimale kijkbeleving. De kijkhoek is de maximale hoek waaruit je het beeldscherm kunt zien zonder dat het zijn helderheid of contrast verliest. Er zijn televisies met een kleine kijkhoek en dan kun je er het beste recht voor gaan zitten. Er zijn ook televisies met een grotere kijkhoek. Dit is vooral belangrijk als je vaak met meerdere personen tegelijk televisie kijkt.

Een optimale kijkbeleving voor iedereen

Als je met meerdere personen in een huishouden woont, of je gaat regelmatig met een groep vriendinnen een romantische film kijken, dan is de kijkhoek, de hoogte en de afstand lastiger te bepalen. De optimale hoogte zal voor een kind heel anders zijn dan voor de ouders. En niet iedereen kan op dat ene plekje recht voor de televisie gaan zitten. Een tv-beugel of een tv-lift kan dan een oplossing zijn.

Een tv-beugel is een beugel die je aan de muur hangt en daar hang je vervolgens je televisie aan vast. Bij een tv-lift hang je je televisie aan een beugel en deze kun je vervolgens bijvoorbeeld achter een kast laten verdwijnen en omhoog laten komen als je televisie gaat kijken. Veel van deze tv-beugels zijn draaibaar, zodat je je televisie in elke gewenste hoek kunt draaien. Daarmee heb je altijd goed zicht op je scherm. Het is zelfs mogelijk om dan bijvoorbeeld eens je televisie richting de keuken te draaien waar jij staat te koken. Een tv-beugel kun je lager draaien als je kinderen televisie kijken, en weer hoger draaien als jij op de bank ploft voor een heerlijk avondje tv-kijken.

Ook ben je niet gebonden aan dat ene hoekje op de bank en kun je ervoor kiezen om de ene keer lekker op de bank te liggen tijdens het tv-kijken en de andere keer rechtop te zitten.

Met een tv-beugel of tv-lift heeft iedereen een optimale kijkbeleving!

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here