Home Automotive Veilig de weg op? Laat je smartphone liggen!

Veilig de weg op? Laat je smartphone liggen!

2503
0
DELEN
autorijden

Zeg eens eerlijk? Kun jij je bedwingen en je smartphone laten liggen als je aan het rijden bent? Of wil je toch even kijken zodra je een berichtje ziet binnenkomen? Zowel op de fiets als in de auto is het belangrijk dat je je aandacht bij de weg houdt. Dit voorkomt ontzettend veel ongelukken. Het is zelfs levensgevaarlijk om gebruik te maken van je mobiel tijdens het rijden. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor je inzittenden en voor je medeweggebruikers.

Wat feiten op een rij:

(bron: Interpolis)

  • 92% van de Nederlanders vindt het gevaarlijk om de smartphone te gebruiken tijdens het rijden.
  • 86% van de bijrijders voelt zich onveilig als de bestuurder zijn mobiel gebruikt. 80% zegt hier dan ook iets van.
  • Toch gebruikt 62% van de weggebruiker zelf wel eens zijn mobiel tijdens het rijden.
  • In 68% van de ongelukken speelt afleiding een rol, waarvan de telefoon is de belangrijkste oorzaak is.

Er zijn een aantal apps ontwikkeld die jou helpen om de aandacht bij de weg te houden en niet steeds afgeleid te worden door een rinkelende smartphone. We noemen 4 apps en daarnaast nog een laatste tip!

AutoModus (iOSAndroid)

Met deze app krijg je geen meldingen meer tijdens het autorijden en daarmee helpt deze app jou om te autorijden zonder te worden afgeleid. En daar word je ook voor beloond. Door zo veel mogelijk kilometers te rijden, zonder dat je je mobiel pakt, rij je veiliger en spaar je ook nog eens punten die geld waard zijn. Dit geld geeft Interpolis 1x per jaar aan burgerinitiatieven die meewerken aan het vergroten van de verkeersveiligheid. Je kunt met deze ingeschakelde app wel muziek luisteren en gebruik maken van navigatie.

Met dit initiatief wil Interpolis de schade met minimaal 25% verlagen!

In-Traffic Reply (Android)

Deze app stuurt namens jou de leukste reacties op inkomende berichten. Zo laat je direct weten dat jij achter het stuur zit. Zo blijf je toch sociaal en je houd je aandacht op de weg. Maar maak je geen zorgen, je contact krijgt maar één keer zo’n berichtje, ook al blijft hij jou spammen met appjes of andere berichten. Je kunt zelf kiezen welke reactie jij wilt versturen. Zo zijn er kant-en-klare reacties, gifjes en filmpjes, maar je kunt ook zelf een originele reactie samenstellen.

Rij Veilig app van A.S.R. (Android)

Als je harder van 15 km/u rijdt dan schakelt de Rij Veilig app alle afleidende berichten uit. Zodra je stil staat, komen de berichtjes weer binnen. Je kunt wel handfree bellen en de navigatie gebruiken. Als meerijder kun je de passagiersmodus instellen zodat je dan wel de berichtjes binnenkrijgt.

Drivemode (Android)

Je kunt je afvragen of deze app optimaal bijdraagt aan de verkeersveiligheid. Als je deze app aan hebt staan dan kun je nog steeds berichten ontvangen en lezen met behulp van spraakbesturing. Je kunt daarmee de app besturen zonder te kijken. Drivemode kun je bedienen door brede vegen, tikken of je stem. Je kunt je navigatie bedienen, of iemand bellen. Hoe meer je aan deze app gewend raakt, minder je naar de telefoon zult kijken.

Zet je telefoon uit tijdens het autorijden

De allersimpelste en de allerbeste manier om niet even stiekem op het scherm te kijken is je telefoon uit te zetten tijdens het autorijden. Daarmee voorkom je ongelukken en ook heel veel ellende!

Want je wilt het echt niet op je geweten hebben dat je een ernstig ongeluk hebt veroorzaakt door die stomme telefoon. Want wat is er nu kostbaarder dan het leven van jezelf of dat van anderen. Het lezen en beantwoorden van een berichtje kan echt wel even wachten.

Kijk jij op je telefoon tijdens het rijden?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here