Veilig en anoniem internetten; het wordt steeds aantrekkelijker. Niet alleen komen er steeds meer initiatieven op de markt die dit mogelijk maken, de behoefte aan een anoniem internet wordt steeds groter. Met alles wat er tegenwoordig te doen is om privacy gevoeligheid, wordt de behoefte aan een veilig en anoniem internet met de dag intenser. Om je op weg te helpen, hebben we een aantal handige tips voor je verzameld zodat ook jij veilig en anoniem kunt internetten.
In dit artikel:
1. De VPN verbinding
Een VPN verbinding geeft je de mogelijkheid om jezelf anoniem op het internet te bevinden. Zo is het Roemeense Cyberghost een ontzettend bekende VPN aanbieder welke zich met name richt op gebruiksvriendelijkheid. Dit maakt deze VPN aanbieder bij uitstek geschikt voor zowel de beginnende, als de ervaren VPN gebruiker. Een andere VPN aanbieder is IPVanish uit de VS. Deze aanbieder heeft de focus vooral op beveiliging liggen, en is hierdoor geschikt voor de ervaren gebruiker, of de gebruiker die specifieke wensen en behoeften heeft. De populariteit van de VPN verbinding is zelfs zo ontzettend groot, dat zelfs Opera een app heeft ontwikkeld waar je gratis gebruik kunt maken van een VPN verbinding. Deze verbinding is natuurlijk lang niet zo veilig, snel en betrouwbaar als die van een grote aanbieder, maar het feit dat de app ontwikkeld is zegt al genoeg!
2. De Tor browser
Heb je geen tijd of geld om een VPN verbinding aan te schaffen? Dan kun je gebruik maken van de Tor browser. De Tor browser werkt hetzelfde als Google Chrome of Internet Explorer; het enige verschil is dat Tor het dataverkeer via een wereldwijd netwerk aan servers leidt. Hierdoor wordt al jouw data versnipperd en over de wereld verspreid, waardoor jouw internetgeschiedenis een wirwar aan stukjes informatie wordt. Het biedt je geen anonimiteit, maar is wel bij uitstek geschikt om bijvoorbeeld censuur te omzeilen.
3. Regelmatig updaten
Zowel voor telefoon als computer en andere apparaten geldt dat het belangrijk is om regelmatig te updaten. Zowel het systeem als de virusscanners moeten altijd op tijd geupdate worden om veiligheidsrisico’s te vermijden. Hetzelfde geldt natuurlijk voor de applicaties op de apparaten.
4. Toestemmingen reguleren
Veel websites en applicaties vragen toestemming voor tal van zaken. Door deze toestemmingen duidelijk inzichtelijk te houden en te reguleren kun jij bepalen welke informatie wel, en welke informatie niet opgeslagen mag worden. Zeker bij het gebruik van Google is het belangrijk om deze toestemmingen goed in de gaten te houden.