Home Huishoudelijk De juiste ventilator voor alle onverwachte situaties

De juiste ventilator voor alle onverwachte situaties

3208
0
DELEN
ventilator

Het Nederlandse weer doet ons zo nu en dan verbazen door zijn grilligheid. Zo klagen we over een natte herfst, een winter zonder sneeuw en een koude lente. De zomer kan ons ook al doen verrassen met een verzengende hitte. Daar zit je dan in je huis te zweten als een otter. Een ventilator kopen was toch niet zo’n slecht idee.

Hoe werkt het?

Ventilatoren zorgen voor een luchtstroom die jou op een warme dag wat verkoeling kunnen geven. Deze luchtstroom wordt gecreëerd door de rotatie van de bladen. Door de vorm van deze bladen trekken ze met hun snelheid als het ware lucht naar zich toe en blazen deze vervolgens naar voren. Dankzij de snelheid die de lucht meekrijgt, voelt de luchtverplaatsing verkoelend. De ideale uitvinding dus, wel moet je nog bepalen waar je de ventilator plaatst. Dat kan op veel manieren met allerlei uitvoeringen, van een raamventilator tot een ringventilator

De tafelventilator

Er zijn veel verschillende soorten ventilatoren op de markt. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor een tafelventilator. Dit is ideaal voor op je werkplek, aangezien deze ventilator bij uitstek geschikt is om op een bureau of tafel te plaatsen. Natuurlijk kan je er ook voor kiezen om de ventilator op de grond neer te zetten. Op deze manier is er wel luchtverplaatsing in de kamer, maar krijg je de lucht niet direct in je gezicht geblazen. Dit soort ventilatoren neigen niet, maar de hoek waarmee de ventilator op de standaard staat is vaak wel handmatig aan te passen, waardoor je de richting van de luchtstroom kan bepalen.

De staande ventilator

Misschien staat je bureau al behoorlijk vol en past er niets meer bij. Een staande ventilator is dan de redder in nood. Bovendien zijn deze modellen vaak krachtiger dan het tafelmodel, waardoor ze meer geschikt zijn voor grotere ruimtes. Een staande versie is in hoogte verstelbaar en oscilleert over het algemeen automatisch. Dit is echter een stand die je uit kunt zetten als je dat prefereert.

De vloerventilator

Wil je meer power? Dan ben je waarschijnlijk op zoek naar een vloerventilator. Dit zijn de sterkste uitvoeringen en ze zijn dankzij deze kwaliteit zeer geschikt voor grotere ruimtes. Een nadeel van de vloerventilator is dat hij door zijn kracht meer geluid produceert. Dit kan storend werken wanneer je je in een stille omgeving bevindt. Hoewel ze normaal gesproken op de vloer worden geplaatst, bestaan er ook modellen die aan de muur kunnen worden bevestigd.

De plafondventilator

De plafondventilator is het ideale apparaat voor verkoeling. De luchtverplaatsing die deze ventilator produceert is in een groot oppervlak van de ruimte te voelen. Bovendien zijn ze vaak redelijk stil. Over het algemeen worden ze aangezet met behulp van een schakelaar aan de muur. Sommigen hebben ook verlichting, waardoor je niet apart een ventilator en een lamp aan het plafond hoeft te hangen. Deze ventilatoren zijn niet alleen functioneel, maar ook nog stijlvol.

De raamventilator

Deze modellen worden in je ramen geplaatst. Op deze manier is je huis altijd geventileerd en krijg je daadwerkelijk frisse buitenlucht binnen. Dankzij deze techniek kan je ramen gesloten houden ’s nachts, iets dat bijdraagt aan de veiligheid.

Een ventilator kopen: op welke eigenschappen let je?

Waar moet je nog meer rekening mee houden wanneer je een ventilator aanschaft? Bekijk welk vermogen jouw potentiële aankoop heeft. Een model met een hoog wattage blaast harder dan een met een laag wattage. Tafelmodellen hebben vaak minder blaaskracht dan een staand model en de vloermodellen zijn het sterkt, maar ook in de types onderling zit verschil. Overigens kunnen ventilatoren met een hoog wattage ook op een lagere stand voor verkoeling zorgen door ze op een lagere stand te zetten. Goede modellen hebben meerdere snelheden die je kan instellen, waardoor je altijd een gewenste luchtstroom krijgt. Bij een lagere snelheid wordt er minder van het beschikbaar vermogen gebruikt. Wanneer het model een hoog vermogen heeft, produceert deze op een hoge stand vaak ook meer geluid. Wanneer je de snelheid verlaagt, zal het geluidsoverlast ook minder zijn. Let ook op hoe groot de waaier is. Een grotere waaier verplaatst meer lucht.

De blaasrichting

Sommige mensen vinden het heerlijk, die koude luchtstroom op hun rug. Deze constante tocht kan echter voor pijnlijke spieren zorgen. Veel ventilatoren hebben dan ook een functie die ervoor zorgt dat de lucht telkens in een andere richting verplaatst wordt. Dit kan op twee manieren bewerkstelligd worden. Oscilleren is een functie die de luchtstroom van links naar rechts laat draaien. Deze stand is op vrijwel alle modellen aanwezig, maar kan ook uitgeschakeld worden. Neigen is een functie die de luchtstroom naar boven en naar beneden laat draaien. Neigen is een wat zeldzamere functie en vind je vooral terug bij de wat luxere modellen.

De stille ventilator

Wanneer heb je te maken met een stille ventilator? Een hoog geluidsniveau van een dergelijk apparaat kan namelijk behoorlijk storend werken, vooral wanneer je in slaap probeert te komen. Een model kan als stil kan worden bezien wanneer deze minder dan 50 decibel produceert. Een model met drie decibel geluid extra zorgt al voor twee keer zoveel geluid. Dyson heeft een nieuw ontwerp op de markt gebracht dat we als een écht stille ventilator kunnen zien. Het lage geluidsniveau is te danken aan de afwezigheid van bladen. De lucht wordt door een holle ring heen gestuwd. Dit is mogelijk dankzij een interne motor. Dankzij het vliegtuigprofiel van dit model wordt er een lage luchtdruk gecreëerd in het midden van de ring. Door het verschil van luchtdruk wordt lucht aangezogen en ontstaat er een constante luchtstroom.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here