Cryptovaluta hebben een vlucht doorgemaakt sinds de start van Bitcoin in 2009. Toch is de wereld van de Bitcoin voor velen nog moeilijk te doorgronden. We begrijpen doorgaans wel dat je Bitcoin kunt kopen en dan moet hopen dat deze in waarde stijgen. Maar om er echt actief aan te verdienen, kun je te maken krijgen met zaken als Bitcoin futures en Bitcoin halving. Maar wat is dat eigenlijk?
In dit artikel:
Bitcoin futures: wat is het?
Bitcoin futures betreft het verhandelen van prijsafspraken. Het is een overeenkomst die je sluit om op een bepaald toekomstig moment Bitcoin te verhandelen tegen een prijs die vooraf wordt afgesproken en vastgelegd. Deze overeenkomst is een termijncontract voor een bepaalde tijd. Hierop wordt een hefboomeffect toegepast. Je legt vast hoe groot de hefboom is, bijvoorbeeld 1:100. Hoe hoger de hefboom hoe meer rendement kan worden behaald, ook met een relatief kleine investering. Ervaren handelaren in Bitcoin gebruiken Bitcoin futures om een positie af te dekken.
Bitcoin futures: hoe werkt het?
Denk je dat de prijs van Bitcoin binnen een bepaalde periode gaat stijgen, dan kun je een Bitcoin koop future kopen, een ‘long positie’. Stijgt de index van Bitcoin inderdaad gedurende deze periode, dan maakt je bij elke punt stijging winst. Maar: daalt de index weer, dan verlies je bij elke punt daling. Je kunt ook voorspellen dat de prijs van Bitcoin gaat dalen. Dan kan je juist weer een Bitcoin verkoop future kopen, een ‘short positie’. Daalt de index, dan maakt je winst bij elke punt daling en verlies als de koers toch weer stijgt. Je daadwerkelijke winst of verlies is niet alleen afhankelijk van stijgingen of dalingen, maar ook van de grootte van het gesloten contract en de ingezette hefboom. Hoe groter of hoger dit is, hoe groter de effecten. Dat betekent veel winst of veel verlies. Er komt dus wel een flink risico bij kijken.
Bitcoin halving: inleiding in Bitcoin mining
In totaal kunnen er maximaal 21 miljoen Bitcoins gedolven worden. Die zijn nog niet allemaal op de markt (naar verwachting wordt dit aantal in 2040 bereikt). Dagelijks komen er nieuwe Bitcoins bij door het zogenaamde Bitcoin mining. Daarbij zorgt een netwerk van computers ervoor dat er een nieuw blok wordt toegevoegd aan de blockchain. Omdat hier veel rekenkracht voor nodig is, krijgt de eigenaar van de computer die als eerste het blok op blockchain zet hiervoor een beloning in de vorm van nieuwe Bitcoins. Hier kon je toen Bitcoin net begon veel aan verdienen. Bitcoin halving zorgt ervoor dat hier steeds minder aan verdiend wordt. Dit gebeurt om het proces van het toevoegen van nieuwe Bitcoin aan de markt te vertragen en de inflatie te verlagen.
Bitcoin halving: lagere beloning, stijgende waarde
Om de 21.000 nieuwe Bitcoin – ongeveer om de 4 jaar – wordt de beloning voor het toevoegen van een nieuw blok aan de blockchain gehalveerd. Dit wordt Bitcoin halving genoemd. Aan de start van Bitcoin in 2009 kreeg een miner 50 Bitcoin, wat op dat moment nog niet zo’n grote waarde vertegenwoordigde. Nu is dit echter een flink kapitaal. Door Bitcoin halving krijgt tot dit jaar de miner 12,5 Bitcoin en daarna 6,75 Bitcoin. Dit klinkt als een domper, maar omdat de vraag naar Bitcoin blijft stijgen, stijgt de waarde ook.