Home Internet Beveiliging van je WiFi-thuisnetwerk

Beveiliging van je WiFi-thuisnetwerk

2050
0
DELEN
Beveiliging van je WiFi-thuisnetwerk

De Wi-Fi-router is het belangrijkste gadget in elk huishouden geworden, aangezien de meeste werknemers tegenwoordig vanuit huis werken. Werknemers op afstand hebben endpoint-apparaten nodig, zoals een laptop/desktop, tablet en smartphone, die een internetverbinding nodig hebben. Verscheidene deskundigen waarschuwden dat de toename van het aantal aangesloten apparaten en de ongepatchte kwetsbaarheden daarin een blinde vlek in de beveiliging kunnen creëren voor cybercriminelen om andere apparaten te compromitteren, zoals slimme beveiligingswebcams, een smart tv of een smart home, die met hetzelfde Wi-Fi-netwerk zijn verbonden.

5 Eenvoudige Tips Om je Wi-Fi Te Beschermen Tegen Hackers

Het beveiligen van je Wi-Fi-thuisnetwerk is essentieel als het gaat om het beschermen van je gegevens tegen cyberaanvallen. Hier zijn enkele manieren om je thuisnetwerk te beveiligen:

1. Gebruik een arbitrair wachtwoord

Volgens een onderzoek gebruikt driekwart van de millennials in Amerika hetzelfde wachtwoord op meer dan tien apparaten, apps en andere sociale media-accounts. Ook werd gesteld dat de meesten van hen hetzelfde wachtwoord op meer dan 50 verschillende locaties gebruiken.

Elke router wordt geleverd met een standaard gebruikersnaam en wachtwoord voor installatiedoeleinden. Alsje het draadloze netwerk blijft gebruiken zonder de standaardgegevens te wijzigen, is het voor aanvallers gemakkelijk om je inloggegevens te achterhalen indien ze de fabrikant van de router kennen.

Zorg ervoor dat je een sterk en complex Wi-Fi wachtwoord heeft dat moeilijk te raden is. Het is ook aan te raden om het Wi-Fi wachtwoord regelmatig te wijzigen. Het gebruik van een passphrase in plaats van een wachtwoord geeft je maximale veiligheid voor je netwerk, zorg er echter voor dat de passphrase die je kiest ook gemakkelijk te onthouden en complex is.

2. Gebruik een VPN

Een VPN (Virtual Private Network) helpt de privacy en veiligheid van gegevens op het internet te verbeteren. VPN’s bieden een beveiligde verbinding voor gebruikers wanneer zij zich online bij een ander netwerk aansluiten. Het verandert ook je IP-adres en locatie, waardoor je browseactiviteiten veilig en privé zijn voor potentiële hackers.

Met een VPN-verbinding kunnen externe medewerkers veilig verbinding maken met hun bedrijfsnetwerken met end-to-end encryptie ingeschakeld. Zelfs als hackers je netwerk binnendringen, kunnen ze nog steeds geen toegang krijgen tot je gegevens in transit of je Wi-Fi-router binnendringen wanneer een VPN wordt gebruikt.

Natuurlijk zijn niet alle VPN’s hetzelfde. Je moet zeker gratis VPN-diensten vermijden. Omdat ze meestal je informatie opslaan in hun database en wanneer ze klanten vinden, aarzelen ze niet om je persoonlijke informatie te verkopen. Als je op zoek bent naar een wereldwijde en betrouwbare VPN provider, probeer dan Surfshark aanbevolen door cybersecurity experts.

3. Blijf op de hoogte

Wi-Fi-routers werken met software op laag niveau, genaamd firmware, die de werking van de router bestuurt. Net als alle andere software kan de firmware van een router kwetsbaarheden bevatten en kunnen deze worden misbruikt. Door de software van je router regelmatig bij te werken, kun je beveiligingspatches toepassen en bescherming bieden tegen bekende kwetsbaarheden. Sommige moderne routers werken hun software automatisch bij, andere niet – maar ongeacht het model is het altijd raadzaam de firmware bij te werken om thuisnetwerken te beveiligen.

4. Verberg je SSID

Verberg je SSID

Een SSID (Service Set Identifier) is een reeks tekens die je netwerk een unieke naam geeft. Het stelt de gebruikers in staat om verbinding te maken met het gewenste netwerk uit meerdere netwerken die beschikbaar zijn in een bepaald gebied.

Als hackers weten welk type router je hebt, kunnen ze proberen de bekende kwetsbaarheden uit te buiten om in je netwerk in te breken. Het is dus een slecht idee om het merk van je router in de SSID op te nemen. Door de standaardnaam van je Wi-Fi-netwerk te wijzigen, wordt het voor hackers moeilijk om de naam van de fabrikant van de router te achterhalen en het standaardwachtwoord te ontcijferen.

Het vermelden van je naam in je Wi-Fi netwerk zoals in “Mike’s Wi-Fi” wordt niet aanbevolen, omdat je niet wilt dat hackers je naam kennen. Het bekendmaken van je persoonlijke gegevens in een netwerknaam kan je blootstellen aan identiteitsdiefstal of brute kracht aanvallen.

5. Firewall Inschakelen

De meeste Wi-Fi-routers worden geleverd met ingebouwde firewalls die je Wi-Fi-verbinding beveiligen tegen netwerkaanvallen. Deze worden echter vaak uitgeschakeld door de fabrikant tijdens verzending. Zorg er dus voor dat de firewall van je router is ingeschakeld om een extra beschermingslaag toe te voegen tegen malafide actoren. Installeer een goede firewall als je router er geen heeft. Controleer regelmatig welke apparaten verbonden zijn met je thuisnetwerk om er zeker van te zijn dat ook zij een beschermingsprogramma hebben geïnstalleerd.

Samenvatting

Cybercriminelen maken gebruik van geavanceerde hackingtools en -technieken om in te breken in de netwerken/apparaten van gebruikers om gevoelige informatie te stelen. Het is onze verantwoordelijkheid om onze persoonlijke apparaten, endpointapparaten en netwerken te beveiligen, en op onze beurt bedrijfsnetwerken te beschermen tegen online indringers.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here