Home Huishoudelijk Automatiseren van je woning en raamdecoratie wordt steeds gebruikelijker

Automatiseren van je woning en raamdecoratie wordt steeds gebruikelijker

2272
0
DELEN
Automatiseren van je woning en raamdecoratie wordt steeds gebruikelijker

Schuif jij nog iedere dag de gordijnen open in de ochtend en weer dicht in de avond? Of klungel je steeds met met die koordjes van een rolgordijn en vloek je als het gordijn weer een keer scheef trekt? We leven in de tijd van smart homes, waarom blijven gordijnen dan zo dom? Met het automatiseren van raamdecoratie wordt jouw woning niet alleen slimmer maar ook aangenamer om in te wonen. Hoe dit werkt en waarom het ook voor jou interessant is lees je op deze pagina.

Hoe werkt raamdecoratie automatiseren?

Op zich is het helemaal niet zo ingewikkeld om de raamdecoratie te automatiseren. Je hebt daarbij de keuze om een bestaande set gordijnen in beweging te brengen met een gemotoriseerde gordijnrails zoals Somfy die bijvoorbeeld levert, of schaf een compleet nieuwe set PoweredBlinds aan. Bij het automatiseren van bestaande raambekleding moet je letten op de afmetingen en het gewicht van het materiaal, daarnaast moet je ook rekening houden met het vermogen van de motor. Laat je hierover informeren voordat je een keuze maakt.

Als je kiest voor een compleet set dan wordt het technische proces eenvoudiger, je moet dan nog wel zelf kiezen uit het type gordijn (schuifgordijn, vouwgordijn, plisségordijn of rolgordijn), de kleur, afmetingen, het type motor en de styling van de cassette. Daarbij is er bijvoorbeeld de keuze voor een normale motor of een fluisterstille variant voor op de slaapkamer. Daarnaast is het niet noodzakelijk om stroom aan te leggen omdat er ook oplossingen zijn met een accu die je op kunt laden.

Vijf redenen om de raamdecoratie te automatiseren

1. Lekker lui op de bank

Lekker lui op de bank

Laten we alle pretenties even aan de kant schuiven en gewoon eerlijk toegeven dat we liever lui dan moe zijn. Waarom zou je opstaan om de gordijnen te openen of te sluiten als de zon ondergaat of juist te fel binnen schijnt? En dat dagelijks weer opnieuw. Voor personen met een beperking, of senioren die moeite hebben met gordijnen bedienen zijn elektrische gordijnen echt een uitkomst, voor de rest is het gewoon een stukje luxe in huis om van te genieten.

2. Raamdecoratie als zonwering

Normaal gesproken open je eenmaal per dag de gordijnen, later sluit je ze nog een keer. En dat voor alle vensters in huis en dit ritueel iedere dag opnieuw. Je zult er waarschijnlijk niet uitgeput van raken maar praktisch is anders. In de zomer kan de temperatuur binnen flink oplopen. Dus je sluit de gordijnen. Dan betrekt het buiten en je moet de gordijnen weer openen. Als je al thuis bent natuurlijk, anders moet je accepteren dat UV-straling jouw interieur vaal maakt. Met elektrische gordijnen open en sluit je de gordijnen op ieder moment van de dag. Tip: stel een timer in of installeer een Somfy lichtsensor voor een volledig geautomatiseerde bediening.

3. Praktisch voor de kinderkamer

Wordt het tijd voor de kinderen om op te staan, maar wil je zelf toch nog eventjes rusten? Open de gordijnen op de kinderkamer vanuit je eigen bed. Dan staan ze eindelijk eens op tijd klaar om te vertrekken. Of in avond sluit je de gordijnen vanuit de huiskamer als signaal dat ze zich klaar moeten maken voor bed. Opvoeden op afstand? Zie het meer als ontwikkelen van zelfstandigheid. En als je met een baby in de ene hand staat, en een luier in de andere, dan merk je direct hoe fijn een ‘no touch’ bediening van de raamdecoratie op maat is!

4. Ook voor de korte dagen

Het wordt om half vijf in de middag donker, maar je bent door de week pas tegen half zeven thuis. Laat je de gordijnen de hele dag dicht, of juist langer open staan, en wat doe je met de verlichting? Kom voortaan thuis in een woning die helemaal gereed is voor de avond. Dat voelt knus en relaxed. De hele winter heb je geen omkijken meer naar de raambekleding. En de overburen hebben geen ‘kijken meer in’ jouw huiskamer. Op dag met meer zonlicht is het uiteraard net zo praktisch.

5. Gordijnen als inbraakpreventie

Heb je vensters in huis om natuurlijk licht binnen te laten? Of om naar buiten te kijken? Je zult die ramen niet hebben om jouw hebben en houden te etaleren naar de buitenwereld toe. Inbrekers vinden het zeer interessant als de gordijnen twee weken lang open of dicht zijn. Dat is een uitgelezen kans voor een bezoekje. Met gordijnen die werken op een tijdschakelklok lijkt de woning 365 dagen per jaar bewoond, dit kan inbrekers ontmoedigen. Het is geen vervanging van een goed slot natuurlijk, maar alle beetjes helpen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here