Refurbishment is een redelijk nieuwe concept. Het kopen van refurbished producten wint snel aan populariteit door de lage kosten voor een relatief goed product. De Nederlandse vertaling van refurbished is gereviseerd, oftewel; het controleren, renoveren en schoonmaken van een product, om het vervolgens weer te verkopen. Maar wat zijn nu eigenlijk de voor en nadelen die aan refurbished product kleven?
De voordelen van refurbished producten
Allereerst de voordelen van het kopen van een refurbished product. Het is een tweedehands product maar dan helemaal nagekeken door specialisten. Waar nodig zijn er onderdelen vervangen als deze niet meer optimaal werken of die schade vertonen. Denk hierbij bij smartphones vooral aan beeldschermen en accu’s, na verloop van tijd gaan deze nu eenmaal in kwaliteit achteruit. Een beeldscherm heeft vaak krassen en een accu loopt sneller leeg. Vaak heb je op refurbishede producten garantie. Dit wisselt echter per aanbieder. Naast een volledig gecontroleerd product is de aanschafprijs van een refurbished model lager als dat van een nieuw product. Gemiddeld is het prijsverschil vaak maar slechts 12 % van de nieuwwaarde. Het loont dus om goed rond te kijken als je op zoek bent naar een refurbished model. Soms ben je goedkoper af bij een zo goed als nieuw model via Marktplaats. Het voordeel van een refurbished item aanschaffen via een verkoper is dat je er niet voor naar een onbekende Marktplaats-verkoper toe hoeft met een portemonnee met geld en dat je vaak garantie hebt. De meeste refurbished producten worden verkocht in een webshop die vaak gratis verzenden, ideaal!
De nadelen van refurbished producten
Naast een legio voordelen zijn er ook nadelen bij het kopen van een refurbished model. Denk hierbij aan mogelijke verborgen gebreken zoals val- en waterschade. Vaak heb je hierop wel garantie maar het is nooit fijn om een product enkele weken kwijt te zijn. Je hebt bij de meeste aanbieders alleen garantie als het gaat om een fabrieksfout en dat is bij sommige gevallen nou eenmaal lastig te bewijzen. Een ander nadeel is dat het aanbod van refurbished producten niet zo groot is. Er moet maar net het model telefoon of laptop tussen zitten wat jou aanspreekt en mooi vindt. In bepaalde gevallen is het kopen van tweedehands vaak interessanter als het kopen van refurbished. Bij het aanschaffen van een tweedehandsproduct is het prijsverschil vaak nog groter en kan er onderhandeld worden! Ook is het aanbod van tweedehandsproducten op websites zoals Marktplaats of Tweakers veel diverser, waardoor de kans groter is dat je een product vindt wat aansluit bij de wensen die je hebt.
De staat van de refurbished producten is vaak gokken. Je weet dit pas als het product bij je op de mat ligt. De meeste fabrikanten hebben geen foto’s van het specifieke product op hun website staan, waardoor het gokken is naar de staat van het product. Daarnaast is het soms ook onduidelijk welke accessoires er worden meegeleverd en in welke staat deze zijn.
De conclusie
Ondanks dat refurbished producten worden aangeboden door bekende webshops is het vaak gokken naar de staat waarin het product verkeerd. Echter is de prijs als je goed zoekt lager en heb je in bijna alle gevallen recht op 12 of 24 maanden garantie. Het risico is daarom kleiner dan bij het aanschaffen van tweedehands producten, waar er vaak geen garantie meer is. Kortom, als je goed zoekt en weet waar je op moet letten kan je voor een leuke prijs een mooi refurbished product aanschaffen.